vrijdag 17 oktober 2014

NTL: 'Crémation criminelle' van Barend Toet & Krijn de Best. Een Franse misdaadroman


Crémation criminelle

Auteurs: Barend Toet en Krijn de Best
Genre: Franse misdaadroman, 288 pagina's
Uitgever: Ellessy crime, oktober 2014
ISBN: 978 90 86602 57 5

De provincieplaats Limoges is een podium waarop de problemen waar heel Frankrijk mee worstelt: economische onzekerheid, aanscherpende raciale en religieuze tegenstellingen, politieke verkokering.
De samenstelling van de afdeling ‘zware criminaliteit’ van de plaatselijke politie weerspiegelt de complexiteit van de moderne multiculturele samenleving: een oudere Franse chef die wordt geassisteerd door jonge rechercheurs, een van Nederlandse en een van Algerijnse komaf.
Tegen het decor van de laatste presidentsverkiezingen worden zij in een tijdsbestek van enkele weken geconfronteerd met drie op zichzelf staande zaken - waarvan twee ook werkelijk zijn gebeurd.
De eerste zaak speelt rond een halfverkoolde lijk dat in een oven van een koekfabriek wordt aangetroffen. Terwijl het eerste onderzoek nog volop loopt, valt de tweede dode bij een moordaanslag op een ex-priester die aan de rafelrand van een piepklein gehucht wordt gepleegd. Bij de derde zaak gaat het om de ontsporing van een kleine straatcrimineel, die in een vlaag van dolle drift een scheikundeleraar doodschiet.

Over de auteurs: 



Barend Toet
(1947) richtte in 1971 Muziekkrant Oor op, en leidde 10 jaar de succesvolle uitgeverij ‘Jongerenmedia’. In 2011 verscheen het autobiografische boek ‘Keihard & Swingend’ over deze dynamische periode in Toets leven. Eerder schreef Barend Toet de misdaadromans Het Kathmandu Komplot en Infrarood.


Krijn de Best
(IJmuiden, 1952). Hij schreef tot voor kort vooral artikelen en vak- en studieboeken op het gebied van psychologie, management en marketing. De Best maakte zijn debuut als fictie-auteur met een reeks Cura-crime thrillers. De inspiratie deed hij op tijdens zijn verblijf op de Nederlandse Antillen. Sinds 2000 woont hij in Frankrijk. Hij is verbonden aan de universiteit van Limoges en is wethouder in zijn woonplaats op het Franse platteland.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.