Mijn recensies in 2023

Pagina's

donderdag 8 september 2016

'De beproeving', geschreven door Marijke Verhoeven

Met haar komst naar het eiland Kenning brengt Nina meer in beroering dan ze had gehoopt...

De beproeving
Eerste deel van de Kenning-trilogie

Nadat haar vader is overleden neemt Nina 'La Bella Donna' over, het Italiaans restaurant waar hij voor heel tevreden gasten met passie kookte.
Maar de recessie dient zich aan, gasten blijven weg en tot overmaat van ramp krijgt haar restaurant een heel slechte recensie van een culinair journalist. Wanneer het geld op is en Nina het restaurant heeft moeten sluiten, laat Nina zich gaan, drinkt teveel en komt de journalist tegen in het café. Ze ziet rood en slaat hem neer. Een taakstraf is het gevolg.

Nina is het helemaal beu in Nederland, haar relatie is op de klippen gelopen en er is verder niets of niemand die haar daar houdt. Wanneer ze de kans krijgt om tijdelijk een Bed & Breakfast te runnen op Kenning, een eiland in Denemarken, neemt ze deze uitdaging met twee handen aan. Haar vader was van Deense afkomst. Dat is de reden dat ze vroeger als gezin veel vakanties in Denemarken doorbrachten en ze de taal goed spreekt. Ze wil een nieuwe start maken.

Wanneer Nina nietsvermoedend in de plaatselijke winkel op Kenning vertelt dat ze een blonde vrouw in een witte jurk voorbij heeft zien rennen, is het gedaan met de rust. Het is namelijk dertig jaar geleden dat Fiona, de geest van een Vikingvrouw, op Kenning voor het laatst is gezien. Er zijn maar een paar mensen die haar kunnen zien, zo blijkt in de loop van het verhaal.
Politieman Torben Olsen probeert zo goed hij kan de gemoederen van de ietwat dramatische eilanders te bedaren, maar dat gaat hem niet zo goed af. Hij is niet bepaald een voorbeeld voor het politiekorps, maar doet wel zijn best.
Ook psychiater Marcus Holm is met zijn volgelingen neergestreken op het eiland. Waarom heeft hij zoveel interesse in Nina?

Het boek start met een proloog waarvan je haren overeind gaan staan!
Verhoeven heeft de tijd genomen om de personages uitgebreid aan de lezer voor te stellen, waardoor ze als mensen van vlees en bloed geworden zijn. 
De korte hoofdstukken met wisselende verhaallijnen worden afgewisseld met een cursief gedrukte verhaallijn van Mikael, deze loopt door het hele verhaal en komt tegen het einde niet geheel onverwacht samen met de andere verhaallijnen.
In De beproeving, met zijn spanning, romantiek en mystiek blijft de humor niet achterwege. Hierdoor ligt deze meeslepende thriller niet zwaar op de maag. Dit verhaal eindigt niet waar het boek stopt, maar dat mag ook bij het eerste deel van een trilogie. Dit boek heb ik met plezier gelezen, ik mag deze Nina wel en hoop haar binnen niet al te lange tijd weer terug te zien in een vervolg.

Nu is het wachten op 'Laatste adem'; het tweede deel van deze Kenning-trilogie.

De auteur:
(foto: marijke-verhoeven.nl)

Marijke Verhoeven (Groningen 1967) volgde een opleiding aan de hotelschool en werkte in de evenementenorganisatie voordat zij in 2011 besloot fulltime te gaan schrijven.

In 2012 debuteerde zij met de thriller ‘Onder invloed’.
Haar schrijven kenmerkt zich door een vernieuwende combinatie van spanning, sensuele romantiek en een vleugje humor.

De erotische thriller ‘Zomerhitte’ is haar vierde boek en de eerste titel van Marijke die verschijnt via De Crime Compagnie. Met haar man en kinderen woont Marijke in de omgeving van Groningen.
(bron: De Crime Compagnie)

Koop De beproeving bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: De beproeving
Auteur: Marijke Verhoeven
Genre: Thriller
Uitgave: paperback, 488 pagina's
Uitgever: De Crime Compagnie, juli 2016 
ISBN: 978 94 61092 02 1
ISBN: 978 94 61092 10 6 (e-book)
NUR: 330

Met dank aan De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

3 opmerkingen:

  1. Silvia van Elzelingenzondag, september 11, 2016

    Inderdaad erg mooi...Ik mocht proeflezer zijn. Mooie recensie Mieke!

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.