Pagina's

zaterdag 31 maart 2018

Ik las: 'De vrouw in de koelkast', geschreven door Gunnar Staalesen

Varg Veum – privédetective


De vrouw in de koelkast

Boekgegevens
Titel: De vrouw in de koelkast
Serie: Varg Veum
Auteur: Gunnar Staalesen
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 252 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Marmer BV, maart 2018
ISBN: 978 94 60683 86 2
ISBN: 978 94 60687 73 0 (Ebook)
NUR: 305/331
Oorspronkelijke titel: Kvinnen i kjøleskapet
Vertaling: Annemarie Smit

Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is opportunistisch en anti-autoritair. Als Veum eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de politie. 

In Stavanger gaat privédetective Varg Veum op zoek naar de offshore-werker Arne Samuelsen. Arne zelf is spoorloos, maar in de koelkast van zijn flat vindt Veum wel een onthoofd vrouwenlijk. 
Tijdens zijn onderzoek wordt hij geconfronteerd met de groeiende macht van de onderwereld van Stavanger, die zijn zoektocht naar Samuelsen probeert te dwarsbomen. 
Maar Varg Veum zou Varg Veum niet zijn als hij zich door hen laat tegenhouden.
(bron: Uitgeverij Marmer)

Mijn mening:
Voor in het boek lees je in een voorwoord van vertaler Annemarie Smit over Varg Veum, over het tot stand komen en de betekenis van de naam. 
Bovendien vertelt ze over de economische omstandigheden waarin het verhaal zich afspeelt, de locatie en de groeiende criminaliteit. Dit is een mooie inleiding.

Gunnar Staalesen heeft een prettige, rustige schrijfstijl die heel beeldend is. Je ziet de omgeving voor je ogen verschijnen, alsof je naar een foto kijkt.
‘De dorpjes lichtten als oases op in het zwarte, laag begroeide landschap. Platgedrukte boerderijen verschansten zich achter keienmuurtjes en door de wind vervormde bomen, die de zee de rug toekeerden en zich naar de huizen bogen als ze zich wilden warmen.’

“Rustig aan… dan breekt het lijntje niet” is het gezegde dat bij me opkomt na het lezen. Ik het werkelijk kunnen genieten van ‘De vrouw in de koelkast’.
De karakters en de sfeer worden goed beschreven en de dialogen zijn realistisch te noemen. Maar het was ook leuk om ook over een pleebank te lezen, die kom ik niet vaak tegen.

Ik zie de hoofdpersoon Varg Veum als een grote, warme, melancholische knuffelbeer die een zwak heeft voor het vrouwelijk geslacht maar helaas weinig geluk heeft in de liefde. 
Hij heeft mijn hart gestolen en ik wil graag meer over zijn avonturen lezen in de reeks Varg Veum-thrillers waarvan het volgende deel al over een paar maanden verschijnt bij Uitgeverij Marmer.



De auteur:
(foto: Gary Doak)
Gunnar Staalesen is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. 
Staalesen debuteerde in 1977 met Bukken til havresekken, het was de eerste van een lange reeks Varg Veum-thrillers. 
Gunnar Staalesen woont, evenals Varg Veum, in Bergen.

De vrouw in de koelkast koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij Marmer voor het toezenden van een exemplaar

Ik las: 'Recht', geschreven door Rik Raven



Recht

Boekgegevens
Titel: Recht
Auteur: Rik Raven
Genre: fantasy
Uitgave: paperback, 246 pagina’s
Uitgever: Nimisa Publishing House, maart 2017
ISBN: 978 94 92337 24 5

Hoewel de geur van kruit al een concrete aanwijzing was, schrok Lennard zich het apezuur toen hij een zware, monotone stem hoorde zeggen: ‘Kom mee. Ik heb jullie de moeilijke weg naar beneden laten gaan, de terugweg wordt wat comfortabeler, dat beloof ik.’
Alf Markobar kwam uit de muur stappen, zijn hoofd met de grote hoed naar voren gekanteld. Zijn handen lagen uiteraard op de kolven van zijn revolvers. De jas waaierde breed uit achter hem en hij bracht een buitenlucht mee die geurde naar droog gras.
‘Die lange val? Was dat niet nodig geweest?’ vroeg Lennard. ‘Man, ik was gewond, ik moest terug.’

Het leven van Ilse Kastein en Lennard Henley werd al op jonge leeftijd door een en dezelfde persoon verwoest. De verdrongen herinneringen bepalen nog steeds hun dagelijks leven.
Wie is de mysterieuze Endrezar die hen beiden wraak – of op zijn minst afsluiting – belooft? En tegen welke prijs?

In de wereld die Rolf Dorint schreef, zoeken Ilse en Lennard naar Geluk en de Bloem die zij bij zich draagt. Maar Rolf heeft zijn wereld verlaten, zijn inspiratie is opnieuw opgedroogd. Zijn wereld denkt daar anders over en trekt hem terug in zijn eigen creatie. 
Rolf is terug…
(bron: achterflap)

Mijn mening:
Dit was het eerste boek van Rik Raven dat ik gelezen heb en ben onder de indruk van de kwaliteit!
Als lezer reis je tussen twee werelden en komt in aanraking met een aantal personages die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Gaandeweg het verhaal raak je steeds meer geïntrigeerd en wil je meer weten wat er eigenlijk gaande is of wat de reden is dat bepaalde personen reageren op de manier dat ze doen.

De karakters worden levensecht beschreven; dat gegeven maakt het verhaal soms echt gruwelijk en zorgt er voor dat ik weer terugkeer naar mijn eigen benedenwereld
Op het moment dat Ilse en Lennard zich aan elkaar voorstellen wordt het al duidelijk dat hier in een paar korte zinnen vreselijke gebeurtenissen samengevat worden en mijn nieuwsgierigheid werd alleen nog maar groter.
Fantasy en realiteit lopen in ‘Recht’ naadloos in elkaar over.

Al tijdens het lezen van de eerste bladzijden werd me duidelijk dat de auteur graag gebruik maakt van een anagram. Hier viel me op dat in de titel van de proloog ‘Conventus Veriatis deliberat’ het woord deliberat bijna een anagram is van de naam van een de karakters in deze proloog: Libertad. 

In de proloog wordt ook verwezen naar het boek ‘Bron’ van Rolf Dorint. Hierdoor ben ik informatie gaan opzoeken over ‘Bron’ van Rik Raven en hierdoor begreep ik beter waarom er steeds sprake is van een bepaald deuntje.
‘Recht’ kan goed als alleenstaand boek gelezen worden, omdat veel informatie uit ‘Bron’ vermeld wordt. Hierdoor wordt een en ander duidelijker. Bovendien is het belangrijk dat je het boek met aandacht leest, zodat je niet het spoor bijster raakt. Maar eerst 'Bron' lezen kan ik zeker niet afraden.

Rik Raven hanteert een nuchtere, heldere manier van schrijven waardoor het ondanks dat je fantasy leest, het geen ver-van-mijn-bed show wordt.
Dit maakt het verhaal toegankelijk voor lezers waarvoor dit een eerste kennismaking is met het genre en geeft het de lezer de kans om heel dichtbij het verhaal komen. 
Vanzelfsprekend besef ik goed dat hetgeen beschreven wordt niet mogelijk is, maar dat kon me er niet van weerhouden om me mee te laten voeren naar deze bovenwereld en benedenwereld.

Ik heb werkelijk kunnen genieten van de fantastische beschrijvingen, zoals deze:
‘De zwarte haren lagen plat op het hoofd, glanzend van dierlijk vet. Hij had een bleek gelaat, alsof het schetsen van de lijnen waaruit het was opgebouwd de tekenaar zoveel energie had gekost dat er niets meer over was om het in te kleuren.’

Ik heb ‘Recht’ graag gelezen.


De auteur:
(foto: Facebook)

Rik Raven is het pseudoniem voor Rik van Woerkum.
Ze schrijft naast artikelen voor een tweewekelijks magazine, korte verhalen, gedichten en lange verhalen. Ze schrijft wat ze graag zou willen lezen, verhalen die zich afspelen in onze wereld, maar waarin niets is zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Haar werk heeft een eigen herkenbare stijl die aan het denken zet. De thema’s verwerking en confrontatie komen vaak terug en geven de lezer stof tot nadenken.

Rik schreef een stukje op Be My Guest voor Thrillerlezers.nl 
Lees meer over de auteur op haar website.

Recht koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
BookSpot (ECI)

Met dank voor het toezenden van dit gesigneerd exemplaar.

vrijdag 30 maart 2018

Ik las: '#BACKSTAGE', geschreven door Renate Smoorenburg

"Vijf meiden in een reallifesoap op zoek naar roem, maar backstage komen er heel andere zaken aan het licht.”


#BACKSTAGE
Vijf meiden, één doel, hard werken, de top!
Een reallifesoap

Boekgegevens
Titel: #BACKSTAGE
Auteur: Renate Smoorenburg
Genre: Young Adult, chicklit. thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: aquaZZ, december 2017
ISBN: 978 90 78459 70 5
NUR: 350, 330, 332, 312

#BACKSTAGE is een thriller over onder andere grensoverschrijdend seksueel gedrag binnen de muziek- en media-industrie.

Welk jong meisje droomt er nu niet van? Deel uit te maken van een bekende meidenpopgroep. 
Zo ook Chrystal, Pearl, Ruby, Jewel en Jade. Dit zijn hun artiestennamen, gekregen nadat zij hun contract bij JS Productions, onder leiding van womanizer, Jay Jones ondertekenden. Vanaf dan zijn zij dagelijkse door miljoenen kijkers online te zien en te volgen op tv in de reallifesoap Material Girls.

Intriges, spanningen, liefde, geweld, jaloezie, vriendschap en seksuele intimidatie laten zien dat de weg naar de top zwaar is. Zo speelt bij het ene meisje een oude liefde steeds weer op, drinkt de ander haar angsten weg, heeft iemand haar verleden nog lang niet verwerkt en wordt Ruby geconfronteerd met een moorddadige stalker.

Zijn de meiden wel opgewassen tegen al deze zaken? Is dit het begin van een succesvolle carrière of betekent dit het einde?
(info: Uitgeverij aquaZZ)


Mijn leeservaring:
Na een intrigerende proloog volgen een aantal hoofdstukken waarin je de hoofdpersonen wat beter leert kennen. De karakters zijn goed genoeg uitgewerkt voor hun doel in dit verhaal.

#BACKSTAGE is een Young Adult/chicklit/thriller maar is vooral doordrenkt van wellust en seks.  
Ik huiverde toen ik de gedeelten las waarin duidelijk gemaakt werd wat grensoverschrijdend seksueel gedrag met een persoon kan doen. Ik zat te rillen bij de gedachte dat een onbekend iemand zo obsessief is dat je niet meer veilig bent.
Maar is deze stalker ook de moordenaar van de zeven vrouwen zie zoveel overeenkomsten hebben met een van de meiden uit de band? Dat is niet direct duidelijk en rechercheur De Vries gaat op onderzoek uit.

‘Hij kijkt naar de studente die levenloos naast hem ligt. Dit aanzicht windt hem ontzettend op. Hij gaat tussen haar benen zitten en controleert of ze nog leeft. Hij voelt een hele zwakke hartslag. Tevreden sluit hij zijn ogen en stoot dan met veel geweld bij haar naar binnen. Een heerlijk machtig gevoel…’

De hoofdpersonen worden teruggeworpen op zichzelf in hun vertwijfeling en zijn bang om meer bevestigd te zien dan ze eigenlijk zouden willen. Het komt soms heel dichtbij.

#BACKSTAGE is een knap debuut van deze auteur. Het is een boek voor liefhebbers van spannende Young Adult. Ik had graag minder foutjes gezien, maar ik kan begrijpen dat de auteur op dat moment daar niet mee bezig was.
Dat gezegd hebbende, wil ik vooral aangeven dat ik heb kunnen genieten van het onderliggende verhaal en nieuwsgierig ben naar een tweede boek van Renate Smoorenburg.



De auteur: 
(foto: Linkedin)

Renate over zichzelf op de auteurspagina van aquaZZ.
‘Ik ben Renate, getrouwd en moeder van vier kinderen en de trotse oma van twee kleizoons. We hebben thuis twee fantastische honden en ik ben werkzaam als parttime kok. Daarnaast schrijf ik o.a. theater- en musicalstukken, songteksten en gedichten. Er zijn al meerdere musical-, en theaterstukken van mij uitgebracht bij uitgeverij Vink uit Alkmaar.

Ik ben geboren met een bijzonder creatief talent, ik kan tekenen, schilderen, boetseren, handwerken enz. enz. waar het op neer komt: wat mijn ogen zien, maken mijn handen en wat ik visualiseer en voel, kan ik overbrengen op papier. Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn, het is voor mij een manier van uiten. Op mijn bucket list staat dat ik nog een kinderboek en een kookboek wil schrijven.’

#BACKSTAGE koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
BookSpot (ECI)

Met dank voor het recensie-exemplaar.

donderdag 29 maart 2018

Ontvangen: 'De vrouw in de koelkast', geschreven door Gunnar Staalesen



De vrouw in de koelkast
Varg Veum – privédetective

Boekgegevens
Titel: De vrouw in de koelkast
Auteur: Gunnar Staalesen
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 252 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Marmer BV, maart 2018
ISBN: 978 94 60683 86 2
ISBN: 978 94 60687 73 0 (Ebook)
NUR: 305/331
Oorspronkelijke titel: Kvinnen i kjøleskapet
Vertaling: Annemarie Smit

Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is opportunistisch en anti-autoritair. Als Veum eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de politie. 

In Stavanger gaat privédetective Varg Veum op zoek naar de offshore-werker Arne Samuelsen. Arne zelf is spoorloos, maar in de koelkast van zijn flat vindt Veum wel een onthoofd vrouwenlijk. 
Tijdens zijn onderzoek wordt hij geconfronteerd met de groeiende macht van de onderwereld van Stavanger, die zijn zoektocht naar Samuelsen probeert te dwarsbomen. 
Maar Varg Veum zou Varg Veum niet zijn als hij zich door hen laat tegenhouden.
(bron: Uitgeverij Marmer)

De auteur:
(foto: Uitgeverij Marmer)

Gunnar Staalesen is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Staalesen debuteerde in 1977 met Bukken til havresekken, het was de eerste van een lange reeks Varg Veum-thrillers. 
Gunnar Staalesen woont, evenals Varg Veum, in Bergen.

De vrouw in de koelkast koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij Marmer voor het toezenden van een exemplaar

Ik las: 'Brieven aan een jonge schrijver', geschreven door Colum McCann

Enkele praktische en filosofische adviezen


Brieven aan een jonge schrijver


Boekgegevens
Titel: Brieven aan een jonge schrijver
Auteur: Colum McCann
Genres: non-fictie, proza
Uitgave: gebonden, 176 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, december 2017
Oorspronkelijke titel: Letters to a Young Writer
Vertaling: Frans van der Wiel
ISBN: 978 94 63360 30 2 
NUR: 320

‘Ik hoop dat er iets in zit voor elke jonge schrijver – en trouwens ook voor elke oudere schrijver – die toevallig op zoek is naar een leraar die mee optrekt, een leraar die, uiteindelijk, werkelijk niets anders kan overbrengen dan vuur.’

Colum McCann biedt met Brieven aan een jonge schrijver hulp aan beginnende schrijvers. Aan de hand van persoonlijke verhalen en praktische adviezen begeleidt hij hen bij de artistieke en professionele keuzes die op hun pad kunnen komen. 
Van de voors en tegens van een creative writing opleiding en het omgaan met een slechte recensie tot het absolute geluk dat kan voortkomen uit het schrijven, want: ‘De beste literatuur zorgt dat we rechtop gaan zitten en opletten en maakt ons blij dat we – hoe kort ook – leven.’

Mijn mening:
Brieven aan een jonge schrijver is een boekje om van te genieten; zowel voor jonge schrijvers als voor enthousiaste lezers is het een prettig lezend boek geworden. Lekker korte hoofdstukken met tips waar je iets mee kunt doen of in het slechtste geval alleen geniet van de quotes waar elk hoofdstuk mee begint.
In de hoofdstukken neemt Colum McCann je mee door het hele traject van het tot stand komen van een boek. En van het produceren van je eerste zin tot en met je laatste zin.

In dit boek richt hij steeds het woord tot de jonge schrijver. Een allerlaatste opmerking van hem spreekt me bijzonder aan: ‘Laat je gedachten niet in krimpfolie pakken.’
Het boekje met adviezen moet niet met gefronste wenkbrauwen gelezen worden, maar met een glimlach op het gezicht. Dat is hoe ik het gelezen heb.

Het is geen overzicht van wetten maar je kunt er wel iets van opsteken. Een boek voor schrijvers van alle leeftijden, maar ook een lezer kan er zeker van genieten.
Tenslotte: ‘Vergeet nooit dat schrijven de vrijheid is om je tegen macht uit te spreken.’

Ik heb ‘Brieven aan een jonge schrijver’ graag gelezen. 

De auteur:
(foto: ©Roeland Fossen)

McCann doet veel onderzoek voor zijn werk. Zo verbleef hij voor Het verre licht bijna een jaar bij de daklozen in de tunnels onder New York. Voor Danser reisde hij af naar Rusland.

Voor zijn roman Laat de aarde draaien mocht hij de National Book Award en de IMPAC Award in ontvangst nemen, daarnaast werd het verkozen tot Booksellers’ International Book of the Year.

Hierna verschenen de roman Transatlantisch (2013), en de novelle Dertien manieren van kijken, die samen met drie sterke korte verhalen gebundeld werden onder dezelfde titel.

McCann behoort tot de dynamische generatie Ierse schrijvers, die een nieuwe dimensie weet toe te voegen aan de rijke traditie van het Ierse verhalen vertellen. Zijn verhalen zijn bekroond met de Hennessy Award for Irish Literature en de Rooney Prize.

Colum McCann woont en werkt in New York.

Lees meer over Colum McCann op de auteurspagina van Uitgeverij De Harmonie.

Brieven aan een jonge schrijver koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
BookSpot (ECI)

Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het recensie-exemplaar.

Vandaag in de schijnwerpers het thrillerdebuut van Anne Mette Hancock: 'Lijkbloem'



Lijkbloem

Boekgegevens
Titel: Lijkbloem
Auteur: Anne Mette Hancock
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, verkrijgbaar 29 maart 2018
ISBN: 978 90 44635 13 3
ISBN: 978 90 44635 14 0 (e-book)
Oorspronkelijke titel: Ligblomsten
Vertaling: Kor de Vries

Journaliste Heloise Kaldan zit midden in een nachtmerrie: het artikel waar ze maanden aan heeft gewerkt blijkt gebaseerd op onjuiste bronnen, en de krant is in rep en roer. Te midden van dit alles ontvangt ze mysterieuze brieven van ene Anna Kiel, die al drie jaar wordt gezocht voor de moord op een jonge advocaat. In de brieven laat Anna Kiel doorschemeren dat ze Heloise kent, maar Heloise kan zich daar niets van herinneren.

Wanneer er nog een moord plaatsvindt, beginnen zowel de eigenzinnige politieman Erik Schäfer als Heloise in de oude zaak te graven. Heeft Anna Kiel opnieuw toegeslagen, of is er meer dan één moordenaar? Waarom leiden alle sporen in de zaak opeens naar Heloise? Is haar eigen leven in gevaar?

Lijkbloem is een originele en ijzersterke misdaadthriller over wraak, rechtvaardigheid en vergeving. Toen het boek in april 2017 in Denemarken verscheen, schoot het onmiddellijk naar de top van de Deense bestsellerlijsten, waar het maandenlang bleef staan.

De auteur:
(©HEIN Photography)

Anne Mette Hancock (1979) is journalist en schrijfster. Ze woont met haar gezin in Kopenhagen. Lijkbloem is haar thrillerdebuut.

'Niemand wist wie Anne Mette Hancock was voordat ze ineens aan de top van de bestsellerlijsten verscheen - de plaats die gewoonlijk wordt ingenomen door grote jongens als Jo Nesbø en Jussi Adler-Olsen.' - BT

'Het is briljant. Een klassiek crimeverhaal - maar van de bovenste plank.' - AARHUS STIFTSTIDENDE

Lijkbloem koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het recensie-exemplaar.

Ik las: 'Blaak 40', geschreven door Kees Ketting



Blaak 40

Boekgegevens
Titel: Blaak 40
Auteur: Kees Ketting
Genre: roman
Uitgave: paperback, 242 pagina's 
Uitgever: Boekscout.nl, 3 november 2017
ISBN: 978 94 02240 38 2

Anti-kraak is een wereld voor iedereen.

Jon, als verloren zoon arm en moe teruggekeerd van Europese reizen, heeft behoefte aan alledaagse dingen, normaliteit. Een baan, een vrouw, een huis. Rotterdam past daarbij. Zijn nieuwe thuis, een voormalig bankgebouw aan de Blaak, biedt onderdak aan zijn gedachten, verlangens en huisraad.

Een lukraak gevormde groep jongeren verwordt er in korte tijd tot een mini-kosmos met alle facetten van het leven als onder een loep bekeken. Letterlijk. In 25 hoofdstukken, vernoemd naar de in het unieke pand passerende “huisgenoten”, wordt duidelijk hoe bijzonder gewoon geluk eigenlijk is.
(bron: achterflap)

Mijn mening:
Het boek start met een prachtige proloog die het interieur van de locatie beschrijft; ik zag dat gebouw voor ogen en zou daar eigenlijk zelf ook wel willen wonen. De beschreven ruimte en de stilte zijn heel aantrekkelijk.

De protagonist Jon heeft een eigen hoofdstuk, maar hij komt in ieder hoofdstuk even voor. Jon is een jongeman die leeft zoals het hem uitkomt; hij haalt het meeste uit het leven maar mist toch nog iets. Iets heel gewoons en het heet ‘geluk’. 
Nu is hij klaar voor een andere levenswijze en zoekt ook andere woonruimte. Daarbij wordt hij geholpen door zijn vriend Martin en beide komen terecht in Blaak 40, een voormalig bankgebouw met nog een heleboel dingen die herinneren aan de oorspronkelijke functie. ‘Het is rood, van schaamte?’ 
Op dit adres werd iets kostbaars beschermd en weggehouden van begerige blikken en handen. Een onderdeel van deze bescherming was het vastleggen van zo ongeveer alles door middel van camera’s. 
Jon is blij dat hij een adres heeft van waaruit hij zijn verdere leven in kan gaan richten; zijn huisraad staat er al, nu zijn leven nog.

Blaak 40 laat een kleine woongemeenschap zien die minder alledaags is dan je in eerste instantie zou zeggen. Minder alledaags en bovendien wereldser dan je had kunnen vermoeden. De meeste personages worden voor hun doel duidelijk genoeg beschreven.
Het geluk ligt ook hier niet voor het oprapen; het is duidelijk dat Jon er wat moeite mee heeft om hier zijn plek te vinden. Zal het hem wel lukken?

Deze woongemeenschap heeft communale regels waar men zich aan houdt om prettig te kunnen wonen. Het is door de makelaars mogelijk gemaakt dat de bewoners door derden in de gaten worden gehouden. Wat is dat voor experiment waaraan ze blootgesteld worden en is iedereen wel wie ze zeggen te zijn of zijn ze slechts acteurs met een script?

Terwijl in het hele verhaal steeds weer links gelegd worden naar de filmindustrie, gaat het hier toch om realiteit naar mijn mening. We worden zelf ook in de gaten gehouden en zijn soms door onze loopbaan slechts een figurant in een groter spel. Onze eigen identiteit is maar bij enkelen bekend. Alleen wat we willen laten zien wordt zichtbaar. 
Door bij een bedrijf te werken ben je niet in staat om jezelf te kunnen zijn; je hebt te maken met de regels van dat bedrijf en bent daardoor slechts een pion. Vaak heb je dat niet als dusdanig in de gaten.

Het verhaal van de bewoners van Blaak 40 wordt beschreven in prettig leesbare zinnen, vergezeld door humor en poëzie. 
Waar ik ook blij van werd was dat een schilderij van Magritte ‘Human Condition II’ besproken werd, dit is een kunstenaar waar ik zelf dol op ben. 
‘De zee. Het uitzicht dat doorloopt in een schildersdoek op een ezel. Naast het raam, vloeit zo in elkaar over, alsof er geen raam is...’
Het is net zoals in deze roman benadrukt wordt; het is maar net wat je wilt dat er zichtbaar wordt, ook in het echte leven.
Het vinden van ‘gewoon’ geluk is daarom ook niet meer heel vanzelfsprekend.

Ik heb genoten van deze psychologische roman.


De auteur:
(foto: Lies Krajebrink)

Kees Ketting (Bleiswijk, 1973) studeerde o.a. aan de faculteit Social Science van de John Moores University in Liverpool en werkte als organisatieadviseur in Nederland, België en Oost-Europa. Hij spreekt 5 talen, maar uit zich literair hoofdzakelijk in het Nederlands, naar eigen zeggen ‘de enige ware optie.’ In 2002 schreef hij “Ben in Benin”, over zijn tijd in Afrika. De dichtbundel “Jongensdromen” volgde in 2004. Sinds 2015 werkt hij vanuit zijn woonplaats Schoorl aan nieuwe verhalen.

Blaak 40 koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan de auteur voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

woensdag 28 maart 2018

In de schijnwerpers: 'Versteende stilte - een beladen familiekroniek', geschreven door Lenie Degen

Oorlog, schuld, buitensluiting en schaamte


Versteende stilte 
Een beladen familiekroniek

Boekgegevens
Titel: Versteende stilte
Auteur: Lenie Degen
Genre: geschiedenis algemeen, historische familiekroniek
Uitgave: paperback met illustraties, 278 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2018
ISBN: 978 94 63383 96 7
NUR: 680

Vanuit persoonlijke interesse naar haar familiegeschiedenis schrijft Lenie Degen (1951) over de stilte rondom haar grootvader vanwege zijn NSB-lidmaatschap. Zij is zich al schrijvende meer gaan verdiepen in de achtergrond en de motieven van haar grootvader. Wat maakte dat haar Drentse grootvader buitengesloten en verzwegen werd?
Onderwerpen zoals stilzwijgen, schaamte en buitensluiten hebben door onderzoek van Lenie Degen woorden en betekenis gekregen. Indringend beschrijft ze welke gevolgen dat voor haar grootouders, hun gezin, haar moeder en voor haarzelf had.

Samengesteld als een historische familiekroniek met een autobiografisch accent vormt dit boek een fascinerend relaas van een paar generaties, levend tussen armoede, ziekte en dood om via zelfontplooiing in een veranderende samenleving gezinswelvaart te bevorderen. En dan opeens diepingrijpend: crisis en oorlog met de fatale keuze voor de NSB.
Nog altijd blijkt er een taboe op het onderwerp NSB en NSB'ers te liggen. Het vraagt moed om dat onder de ogen te zien wat altijd verborgen bleef over iets wat we liever niet aangaan. Lenie Degen hoopt met haar verhaal over haar familiegeschiedenis tot meer bewustwording over thema's zoals het buitensluiten, verzwijgen, en het oordelen over goed en fout en het bespreken hiervan. Een gemeenschappelijke geschiedenis schept een band, verbindt en sluit niet uit.

In Versteende stilte brengt Lenie Degen haar vaardigheden als maatschappelijk werker, coach, supervisor en als schrijfster bijeen. Haar werkervaringen liggen in het algemeen maatschappelijk werk, Indisch maatschappelijk werk en in diverse ziekenhuizen. Als geregistreerd supervisor geeft zij aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) begeleiding aan mensen die bij het uitoefenen van een mensgerichte beroep hun eigen functioneren willen optimaliseren.

Versteende stilte koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van dit exemplaar.

dinsdag 27 maart 2018

Ik las: 'Heb jij haar gezien?', geschreven door Sophie Hannah

Ze is het bekendste moordslachtoffer van Amerika. Wat als ze niet dood is?


Heb jij haar gezien?

Boekgegevens
Titel: Heb jij haar gezien?
Auteur: Sophie Hannah
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: The House of Books, januari 2018
ISBN: 978 90 44352 51 1
ISBN: 978 90 44352 52 8 (Ebook)
Oorspronkelijke titel: Did You See Melody?
Vertaald door: Hanneke van Soest
NUR: 332

Cara Burrows heeft het even helemaal gehad met haar gezin en ze verlaat futloos en teleurgesteld haar man en twee kinderen. Ze geeft zelfs haar mobieltje ter bewaring aan een chauffeur omdat ze geen contact met het thuisfront wil hebben. Cara is gevlucht naar een ontzettend duur wellnessresort, maar als ze daar uitgeput haar hotelkamer betreedt blijkt die al bezet te zijn en de chaos is compleet!    
Nadat de receptioniste haar als tegemoetkoming een bijzonder exclusieve casita (huisje) heeft toegewezen voor haar verblijf daar, neemt ze zich voor om tijd te nemen voor zichzelf en haar situatie. Maar dat komt er niet van.

Cara twijfelt of ze het meisje dat ze zag in haar hotelkamer wel Melody Chapa is. Dat is tenslotte iemand die vermoord zou zijn en waarvan de ouders een levenslange gevangenisstraf uitzitten voor de moord op haar. 
Cara gaat zich informeren en leest een blog met als titel: ‘Melody Chapa – het volledige verhaal.’ De lezer kan dit blog in drie delen in gedeelten meelezen; stukje bij beetje leer je meer over de achtergronden.
Door haar nieuwsgierigheid raakt ze verwikkeld in een gevaarlijk web van leugens… 
Leugens zijn de rode draad door het hele verhaal. 

De auteur heeft me met haar prettige schrijfstijl weer weten te boeien. 
Door de eenvoud, zonder moeilijke woorden en door de duidelijke beschrijving van personen en omgeving leest het verhaal lekker door.
Het verhaal van Cara wordt afgewisseld door de verhaallijn van iemand die vertelt over ‘de vriendelijke gezichten’. Later wordt duidelijk wie dat is. Of is diegene wel écht de eigenaar van deze verhaallijn?
Het einde was voor mij totaal onverwacht.

Wat leugens en het handelen naar aanleiding van slechts vermoedens kunnen veroorzaken is onvoorstelbaar!



De auteur:
 (foto: © Onur Pinar)

Sophie Hannah is een Engelse bestsellerauteur van romans, thrillers, kinderboeken en poëzie. Haar boeken worden uitgegeven in 27 landen en werden bekroond met onder andere de Crime Thriller of the Year Award en de Specsavers National Book Award. 
In 2014 schreef ze – op verzoek van de familie en stichting van Agathe Christie – De Monogram Moorden, een thriller met in de hoofdrol de beroemde Belgische Hercule Poirot. In 2016 volgde een tweede Poirot-boek, De Nieuwe Erfgenaam. Eerder las ik ook van deze auteur: Fatale Fout en Alles op het spel.
Door een klik op de titels in een rode kleur, kun je mijn recensie lezen.

Sophie Hannah woont met haar man en twee kinderen in Cambridge.

Heb jij haar gezien? koop je bij je lokale boekhandel of bij:


Hartelijk dank aan The House of Books voor het recensie-exemplaar.

WE HEBBEN EEN WINNAAR


In de MAANDAG-WINACTIE van 19 maart kon je meedoen voor een exemplaar van Binnenwereld;  een prachtige roman geschreven door Marcella Kleine.
Met dank aan Marcella voor het ter beschikking stellen van een exemplaar voor deze winactie.


Klik HIER en lees op mijn blog meer over het verhaal en mijn mening.



Martine Zarrouki


Martine, van harte gefeliciteerd!
Stuur je gegevens voor 31 maart naar me toe, zodat het boek zo snel mogelijk naar je toe gestuurd kan worden.
Heb ik op 31 maart niets van je gehoord, wordt een andere naam geloot.

Behoor jij deze keer niet tot de winnaars, niet getreurd want binnenkort komt er een nieuwe winactie. Houdt daarom mijn blog en mijn boekenpagina Mieke's blog: 'Graag gelezen' op Facebook in de gaten.
Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

Warme groet,
Mieke Schepens

maandag 26 maart 2018

**gesloten** MAANDAG-WINACTIE: let goed op de voorwaarden waar je aan moet voldoen om mee te kunnen doen aan deze actie.


Vandaag start de winactie voor een exemplaar van 'Landing'; een novelle geschreven door Gerrit Sangers. Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het mogelijk maken van deze winactie. 

Ik heb deze novelle al eerder mogen lezen en schreef er over in mijn blog. Klik HIER en lees meer over deze novelle en mijn mening. 

Steeds weer geniet ik van het werk van Gerrit Sangers zoals je zult kunnen opmaken uit mijn recensies.
Behalve Landing las en recenseerde ik van Gerrit:
De morgendans,



Meedoen gaat als volgt:
1) Geef de boekenpagina op Facebook Mieke's blog: 'Graag gelezen' een vind-ik-leuk en laat bij het bericht over deze winactie op de pagina een reactie achter dat je mee doet, 
2) deze actie is alleen bestemd voor adressen in Nederland en België en
3) indien geen naam wordt vermeld, doe je niet mee. (Anoniem is geen naam)

Deze actie start vandaag 26 maart en sluit op zondag 1 april om 23.59 uur. Dinsdag 3 april maak ik de naam van de winnaar hier bekend. 
Indien deze winnaar 7 april niet gereageerd heeft, wordt een nieuwe winnaar gekozen.

Als je deze actie openbaar deelt en me laat weten waar je gedeeld hebt, komt er automatisch een extra lootje met je naam in de pot.

NB Heeft mijn boekenpagina op Facebook 1750 vind-ik-leuks, volgt hier een winactie met maar liefst drie boeken! 

Veel succes voor iedereen.

Warme groet,
Mieke Schepens