woensdag 5 mei 2021

Ik las: 'Geythorn - De wraak van de Flaggelant', geschreven door Bernand Timmer

 Giethoorn lijkt een o zo vredig dorp. Maar je moest eens weten.


Geythorn – Deel 1 in de Ben Stil-reeks

Op een mooie zomerdag wordt een bekende bewoner als vermist opgegeven. Zijn bootje wordt teruggevonden in het nabij gelegen natuurgebied. De politie gaat in eerste instantie niet uit van een misdrijf. Wanneer privédetective Ben Stil wordt ingeschakeld, krijgt deze zaak al gauw een andere wending. Wat hebben de anonieme ansichtkaarten en een schimmige investeringsmaatschappij op Curaçao hier mee te maken?

Als een reeks van gruwelijkheden volgt, komt onder de bewoners van dit dorp een diep duister verleden tot leven.
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

We kennen het waterdorp Giethoorn ook als het ‘Hollands Venetië’ omdat ze daar vroeger gebruik maakten van een punter waarmee men zich met een lange stok voortbewoog over de wateren. Tegenwoordig gebeurt dat bijna niet meer. De toeristenindustrie zorgt voor naamsbekendheid en staat garant voor een enorme drukte in het dorp; maar niet iedereen is er even gelukkig mee.

Voor in het boek schrijft de auteur waar hij zijn inspiratie vandaan heeft gehaald: de Flagellanten, de eerste bewoners van Giethoorn. 
Het werd me al snel duidelijk dat de auteur goed bekend is met de gebruiken in Giethoorn.
Ook wordt hier het Waterplan genoemd. Het Waterplan is een samenwerkingsverband tussen de politie en provincie, de gemeente, het waterschap en natuurorganisaties. 

NB: Giethoorn is een waterstreekdorp in de kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel en ligt tussen Steenwijk en Meppel. Lees hier meer over het dorp en de Flagellanten.

De onheilspellende cover trekt je het boek in: je wilt tenslotte weten wat daar aan de hand is en wie daar aan het punteren is!

Privédetective Ben Stil wordt ingeschakeld na de vermissing van een bekende man uit Giethoorn; alleen zijn bootje wordt teruggevonden.
Men ging in eerste instantie niet uit van een misdrijf, maar het wordt duidelijk dat het anders ligt. Ben Stil werkt samen met Simon Hoekstra van de politie.

Deze vermissing is niet het enige misdrijf dat we tegenkomen in dit verhaal; het staat bol van misbruik, sadisme en grof geweld. Soms lijken deze gebeurtenissen een eigen leven te gaan leiden. Het past zonder meer in het verhaal, maar hoeft voor mij niet zo nadrukkelijk beschreven te worden.

“Iemand moest hem zien te stoppen.
Maar tegen de politie wilde hij zijn verhaal niet doen. Hij wist dat de zaak verjaard was. Maar hij zou zich uiteindelijk wel moeten verantwoorden voor de Heer. 
Bij het zelf bedienbare fietsbruggetje moest hij even wachten. De brug stond altijd geopend om het vaarverkeer voor te laten op de wandelaars en fietsers.
Hij drukte op de rode bedieningsknop…

...Zijn luide schreeuw werd overstemd door de plons.”

De plot is zonder meer knap gevonden, ik had dit niet zeker niet verwacht!
Afgezien van een paar typefoutjes en een aantal sprongen in tijd en het plotseling verschijnen van verhaallijnen, heb ik dit eerste deel van de Ben Stil-reeks graag lezen. Ik kijk dan ook uit naar het tweede deel.


De auteur:

Bernand Timmer (1973) is sinds 2006 werkzaam binnen het Waterplan, een samenwerkingsverband tussen de waterpolitie en diverse diensten binnen de gemeente Steenwijkerland, waaronder Giethoorn.
‘Geythorn, de wraak van de Flagellant’ is zijn debuut. Dit is het eerste deel uit de beoogde Ben Stil-reeks, een serie spannende boeken over privédetective Ben Stil.



Geythorn – De wraak van de Flagellant koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:

Titel: Geythorn – De wraak van de Flagellant
Reeks: Ben Stil (1)
Auteur: Bernand Timmer
Genre: detective, thriller
Uitgave: paperback, 216 pagina’s
Uitgever: Parrabel Uitgeverij, maart 2020
ISBN: 9789083039701
NUR: 331, 332


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.