Pagina's

vrijdag 16 december 2016

Uitgelicht: 'Een brandend dek', geschreven door Véronique van der Griend.

Eerste deel van de trilogie: Juliana, vriendin van mijn moeder

Een brandend dek
Eerste deel van de trilogie: Juliana, vriendin van mijn moeder

Samenvatting:
Emily's vader is kort voor haar geboorte overleden en thuis heeft de verloofde van haar zus Violet de touwtjes in handen. Om haar vaders herinnering in ere te houden leest Violet haar zusje verhalen voor uit zijn oude Hollandse prentenboeken. Emily voelt een sterke verwantschap met die vrolijk lachende mensen in dat verre land. Als zij zeven is neemt zij een drastisch besluit: zodra ze oud genoeg is zal ze terugkeren naar het vaderland van haar voorouders. 

Op negentienjarige leeftijd - de Tweede Wereldoorlog is dan in volle gang - ontmoet Emily de op Ceylon gelegerde marinier Ben Bartels uit Nederlands- Indië en trouwt met hem. Na de proclamatie van de onafhankelijke Republik Indonesia roept Soekarno op tot 'bersiap' en ontaarden de rellen op Java in totale anarchie. Het zal nog een half jaar duren voordat de op Ceylon gelegerde mariniers naar Java worden gerepatrieerd. Emily is dolgelukkig wanneer zij de oproep krijgt om met hun drie dochtertjes haar man na te reizen. Maar wanneer ze hem op het vliegveld van Soerabaja met hun drie dochtertjes tegemoet loopt, zegt Ben plompverloren dat zij niet zijn wettige echtgenote is en dat hij haar niet meer kan ontmoeten. Hij vertelt haar dat zijn vrouw Clara ernstig getraumatiseerd uit de interneringskampen is teruggekeerd en dat hun zoontje Bernard al vier jaar wordt vermist. 

Het huwelijk van Emily wordt ongeldig verklaard en terwijl Ben voor zijn daad een gevangenisstraf van dertig maanden uitzit komt Clara er op een pijnlijke manier achter dat Emily drie dochters van hem heeft. Verteerd door haat weet zij de plaatselijke Landrechter ertoe te bewegen de voogdij over de oudste twee meisjes Fleur en Rosie aan haar toe te wijzen. Emily probeert met haar jongste dochtertje Cynthia op Java te overleven, terwijl overal om haar heen republikeinse rebellen hevig strijd leveren om de terugkeer van het Nederlandse gezag te verhinderen. 

Nederland weigert de onafhankelijke Republiek Indonesia te erkennen en stuurt honderdduizend dienstplichtig militairen naar Indië om het vervlogen machtsimperium nieuw leven in te blazen. Dan ontmoet Emily korporaal Charles Broekhuizen. Hij is de man die haar Nederlandse droom in vervulling zal laten gaan.

De auteur:

De auteur stelt zich voor:
Ik ben 65. De laatste jaren voor mijn pensionering was ik werkzaam als docent Engels en Duits in het middelbaar onderwijs. Ook doe ik veel vrijwilligerswerk om allochtone vrouwen te helpen bij hun sociale integratie en heb ik woensdags en in de schoolvakanties verstandelijk beperkte kinderen bij mij thuis. Verder reis ik veel, vooral naar Sri Lanka, omdat dat het geboorteland is van mijn moeder en mijn oudste drie zussen (staat o.a. in het boek). In het tweede deel van de trilogie komt onze achtergrond uitgebreid aan bod: een moeder die met de nek wordt aangekeken omdat ze én 'zwart' is, én rooms (11 kinderen) terwijl zij haar hele jonge leven de verwachting koesterde om als dame uit de betere kringen in de Nederlandse gemeenschap te worden opgenomen. Zij vocht om die erkenning, wat de rode draad is in het verhaal dat uiteraard opgebouwd is uit veel fictie.

Oh ja, ik heb 2 dochters (38 en 28) en een zoon (34). Ik woon met mijn dochter en haar twee dochters (14 en 10) samen in een huis aan de rand van Hoofddorp. Ik ben bezig om samen met een zus een overwinteringsplan in Sri Lanka op te zetten. Ga er volgende maand weer naar toe, maar de bedoeling is dat ik deel 2 In Naam der Koningin dan druk klaar maak...

Een brandend dek koopt u via uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Een brandend dek 
trilogie: Juliana, vriendin van mijn moeder, eerste deel
Auteur: Véronique van der Griend
Genre: historische/literaire roman
Uitgave: paperback, 248 pagina's
Uitgever: Pumbo.nl, november 2016
ISBN: 978 94 63450 02 7
NUR: 301

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.