Het verhaal van Marijn de Vos, een Zeeuwse kaperszoon
Het Drama van de Kwade Hoek
Boekgegevens:
Titel: Het Drama van de Kwade Hoek
Auteur: Jacob Starreveld
Genre: roman met illustraties
Uitgave: paperback, 230 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, augustus 2016
ISBN: 978 94 61539 89 2
NUR: 300
Omslag en illustraties: Kors de Waard
Te midden van de bittere 17e-eeuwse zeestrijd tussen Spanje en Duinkerker kapers aan de ene kant, en de Hollandse en Zeeuwse marine aan de andere, speelt zich deze familietragedie af. Een Zeeuwse visser wordt, door gijzeling van zijn jonge zoon, gedwongen tot kaapvaart voor Spanje. Als Duinkerker kaper schuimt hij de kusten af tot hij zijn zoon vrij kan kopen. Na het veroveren van een geldtransport probeert hij met een fikse geldbuit uit zijn gedwongen kapersdienst te ontsnappen. In een mistige nacht echter strandt zijn schip op de kust van het eilandje Goeree. Voordat hij daar door de eilanders wordt opgepakt en berecht weet hij met een list zijn buit te verbergen.
Zijn zoon bereikt via omzwervingen zijn geboortestad Veere, waar echter moeder niet meer in leven blijkt en alleen nog een zusje woont. Hij neemt daarop dienst bij de Zeeuwse vloot en klimt op tot officier, zinnend op een manier om zijn vader uit Rotterdamse gevangenschap vrij te krijgen. Dat lukt hem tenslotte met steun van Admiraal Tromp. Vader wil zijn verborgen buit op Goeree gaan ophalen, waar zijn zoon hem opwacht. Hun ontmoeting wordt een confrontatie, die tragisch afloopt.
Vele jaren later pas komt de buit boven water; geld blijkt toch te kunnen stinken.
Mijn mening:
Jacob Starreveld neemt je mee terug naar de roerige periode tussen 1629 en 1649 o.a. in Zeeland. Je leeft mee met Marijn en zijn familie en je verbaast je over de manier van oorlog voeren zowel op land als op zee.
Maar de auteur laat niet achterwege om o.a. de handel met Schotland te benadrukken die ook belangrijk is geweest voor Belgiƫ en Zeeland.
De sfeerbeschrijvingen zijn goed gelukt, je kunt goed aanvoelen wat bedoeld wordt.
'Elke avond voor het slapen staat hij voor het raampje van zijn zolderkamer. Dan kijkt hij in de donkerte over de zee naar de vuren die de schippers bij nacht moeten helpen een goede koers te varen. Hij kent veel van die vuren van vroeger, toen hij nog met zijn vader op zee viste. Vroeger, het lijkt vreselijk lang geleden.'
Het Drama van de Kwade Hoek geeft een kijkje in de geschiedenis van Zeeland door de nauwkeurige beschrijvingen van de gebeurtenissen toentertijd. Maar vooral door de beschrijving van de gevoelens van de mensen die toen leefden werd mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd. Daarom besloot ik om meer te gaan lezen over de beschreven tijd.
De gebeurtenissen waarover we leerden op school krijgen nu een menselijk gezicht door middel van de personages in deze historische roman. Het gaat hier ook over keuzes maken in het leven.
Het Drama van de Kwade Hoek heb ik graag gelezen. Het is een toegankelijk verhaal met mooie illustraties voor lezers vanaf 15 jaar.
De auteur:
(foto: Facebook Jacob Starreveld - boek)
Jacob Starreveld (pseudoniem voor H.Licher) kiest als thema voor zijn boeken de bewustwording van jonge mensen ten opzichte van mensen en situaties in hun omgeving. In “Het Drama van de Kwade Hoek” gaat het om de verhouding tussen een vader en zijn zoon, en de keuzes die daarin gemaakt worden. Hij plaatst het verhaal in de historische context van de roerige 17e eeuw, waarin strijd en armoede het decor bepalen. Starreveld publiceerde eerder bij Aspekt een jeugdroman onder de titel “De Olieramp”, waarin hij de actie van een schoolklas tegen de veroorzakers van een milieuramp beschrijft.
Het Drama van de Kwade Hoek is verkrijgbaar via uw lokale boekhandel of via:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.