Pagina's

zondag 2 juli 2017

'Historische Verhalen - Korte verhalen uit de Oudheid'



Historische Verhalen 
Korte verhalen uit de Oudheid

Titel: Historische Verhalen –  Korte verhalen uit de Oudheid
Auteurs: Marjolijn van de Gender, Denise Michelle Pol, Key Tengeler
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 272 pagina's 
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen, 15 juni 2017
ISBN: 978 90 82642 61 2
NUR: 303

Mijn mening:

In deze bundel Historische Verhalen – Korte verhalen uit de Oudheid is het genieten van de geschiedenis. Je wordt als lezer betrokken bij de ervaringen van mensen.
We lezen niet alleen over de onderwerpen zoals we deze geleerd hebben in onze geschiedenislessen, maar lezen over het menselijk aspect bij deze onderwerpen dat op een indrukwekkende manier getoond wordt door de drie auteurs. 

De mensen die leefden in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt ondervinden dezelfde onzekerheden als de mensen tegenwoordig. Zowel onzekerheid over de goede bedoeling van de regering, over de liefde van de naasten en de zekerheid voor de toekomst zijn heel herkenbaar in de verhalen. 

Ik las 22 korte verhalen, ze zijn stuk voor stuk de moeite waard.
Bovendien las ik 'Een inleiding – Hoe het gebeurd kan zijn; de Oudheid verhaald' geschreven door Dr. K. Beerden waar enorm veel informatie te vinden is. Zij benadrukt dat deze bundel tamelijk uniek is omdat we een kort verhaal over de Oudheid niet vaak tegenkomen.

Laat je mee terugvoeren in de tijd en geniet net als ik dat deed, van het verleden van de Oudheid maar dan in mensentaal geschreven over de gevoelens van échte mensen! 

Je zult dan in 'Het laatste offer', geschreven door Denise Michelle Pol lezen over de gevoelens van een jongen. Hij wordt  1700 vóór Christus in Knossos geofferd om de goden gunstig te stemmen zodat een catastrofale aardbeving niet plaats zal vinden. Hij weet waarvoor hij het doet en is zich bewust van  hetgeen er met hem gebeurt.
'De jongen had zich nooit kunnen voorstellen hoe doodgaan voelde....
Eerst was er alles... Daarna het afzinken in het niets... De herinneringen en gedachten die stopten op een enkel punt. Zijn laatste moment. Zijn laatste ervaring. De laatste keer dat hij iets voelde. Angst maakte plaats voor rust. En toen was er werkelijk niets meer.'
Helaas werd dit offer niet aanvaard.

In 'De koning van morgen' neemt Key Tengeler je mee naar Susa, in het huidige Iran, 522 vóór Christus. Hierin lees je hoe Darius aan de macht komt. Dat gebeurt niet helemaal volgens het boekje, maar dankzij een geschreven 'waarheid'. Het lijkt soms hedendaagse politiek!
'Maar hoe weet je dat het goed zal gaan?' Vindafarna's stem sloeg over. 'Ze hebben ons direct door, ik voel het. En we weten toch nog steeds niet zeker of de koning een oplichter is?' ...
'Het kan snel gaan. Vandaag een verrader, morgen een koning.' Darius knikte. 'Als je het maar goed weet te verkopen.'

In 'De ogen van de dood', geschreven door Marjolijn van de Gender lees je over de bakker Gnaeus, een van de beste bakkers van het Romeinse Rijk. Je kijkt door de ogen van deze bakker mee naar het nog jonge Londinium, het huidige Londen, in het jaar 61 na Christus.
De Keltische koningin Boudicca kwam in opstand tegen de Romeinse overheersers en brandde alles wat Romeins was tot op de grond toe plat. Zo gebeurde dat ook met de bakkerij van Gnaeus. Boudicca stopt om opdracht te geven het gebedshuis in brand te laten steken dat tegenover de bakkerij van Gnaeus ligt. Hij heeft tijd om haar te bewonderen terwijl hij gewond op de grond ligt.
'De vlammen slaan over. Zelfs de stenen bogen tussen het huis van Diana en de bakkerij branden nu. De broden in de oven zijn ongetwijfeld zwart en verkruimeld, de stank is ondraaglijk. Sterven tijdens een brand is een mooie dood voor een bakker, probeer ik mezelf gerust te stellen. Toch ben ik misselijk van de pijn, misselijk van het idee dat de vlammen straks aan mijn lichaam zullen likken.'

Deze bakker zag ik al eerder verschijnen in het verhaal 'De soldaat die niet stierf', ook van deze auteur. Hartstikke leuk om zijn geschiedenis daar te kunnen lezen.

Deze drie auteurs hebben stuk voor stuk juweeltjes achtergelaten in deze bundel. Ik heb er bewust van ieder één heel kort besproken en ben onder de indruk, ook over het beschikbaar stellen van de achtergrondinformatie die je achter elk verhaal kunt vinden. Een verrijking!
Werk van deze auteurs lees je ook in Historische Verhalen 2016.

Als je nog geen liefhebber bent van verhalen over wat in het verleden gebeurd is of gebeurd zou kunnen zijn, zal deze bundel Historische Verhalen – Korte verhalen uit de Oudheid' je over de streep trekken.

De auteurs:

Marjolijn van de Gender (1994) studeert Taalwetenschap en Nederlands. Ze stond drie keer in de finale van schrijfwedstrijd Write Now! en ging mee met het zomerkamp van Das Magazin en de schrijfresidentie van deBuren. Daarnaast staat ze regelmatig op het podium om teksten voor te dragen.
Lees meer over haar werk op haar website.

Key Tengeler (1994) is historicus en heeft zich gespecialiseerd in de Oude Geschiedenis, met name in de Late Oudheid. Hij is drie jaar redactielid geweest bij wetenschappelijk historisch tijdschrift Leidschrift, columns voor universitair weekblad Mare en heeft populairwetenschappelijke artikelen geschreven.
Een leuk interview met Key Tengeler over Historische Verhalen op Facebook.

Denise Michelle Pol (1987) is historica met een voorliefde voor de Griekse Bronstijd en de Archaïsche en Klassieke Oudheid. Ze schrijft in meerdere genres, maar hout het meest van paranormal, fantasy en historische verhalen. Eerder verschenen al korte verhalen van haar hand in de Insomnia bundel van uitgeverij LetterRijn en de Historische Verhalen 2016 bundel.

Van de achterflap:
De Oudheid is een periode die bekendstaat om haar befaamde filosofen, haar legendarische veldheren en machtige heersers. Historische figuren zoals Aristoteles, Hannibal en Nero hebben de Oudheid een gezicht gegeven en hun daden spreken tot op de dag van vandaag tot de verbeelding.

In deze bundel zijn we niet alleen getuige van Romeinse staatsgrepen, Griekse veldslagen, Perzische samenzweringen en Babylonische belegeringen, maar ook van het dagelijkse leven van de gewone burger.  Zo bouwt een Romeinse bakker een nieuw bestaan op in Londen, komt een olijf-boer uit Souk-el-Khemis in opstand en vieren de inwoners van Athene een week lang feest ter ere van de godin Demeter.

Na afloop van ieder verhaal geeft de betreffende auteur toelichting op de historische context, de geraadpleegde bronnen en de balans tussen feit en fictie. Hierdoor worden de verhalen niet alleen ingebed in de geschiedenis, maar het laat ook zien hoe de auteurs erin geslaagd zijn om historische feiten om te vormen tot levendige, spannende en kleurrijke verhalen.

Lees hier behalve bovenstaande tekst ook het voorwoord door Rik van der Vlugt, Hoofdredacteur Historische Verhalen.

Historische Verhalen –  Korte Verhalen uit de Oudheid koopt u via uw lokale boekhandel of bij:

4 opmerkingen:

  1. Ik heb nu ook bijna alle verhalen gelezen en heb weinig aan deze recensie toe te voegen. Leuk dat de drie auteurs elk hun eigen schrijfstijl en benadering hebben. De een benadrukt vooral de historische achtergrond, de ander zoekt het meer in het bedenken van een originele plot. Dat zorgt voor de nodige variatie. Zo gauw ik door de bundel heen ben, schrijf ik er ook een stukje over. Ik heb al een paar favoriete verhalen, maar dat lijstje kan natuurlijk nog veranderen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klinkt zeker als een aantrekkelijke bundel! Op de middelbare school heb ik bij Grieks en Latijn vaak verhalen moeten vertalen, maar dan ben je zo met de techniek en vaardigheden van het vertalen bezig, dat de inhoud vaak volledig aan je voorbij gaat. Althans zo verging het mij :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een aanrader! Veel afwisseling en achtergrondinformatie. Heel knap van de auteurs om de geschiedenis op deze manier 'menselijk' te maken.
      Dank je voor deze reactie :-)

      Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.