Mijn recensies in 2023

Pagina's

donderdag 3 augustus 2017

Ik las: 'Zerk', geschreven door Ellen G.Zerk
Boekgegevens:
Titel: Zerk
Auteur: Ellen G.
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 440 pagina's 
Uitgever: Uitgeverij Vrijdag, april 2017
ISBN: 978 94 60015 25 0
ISBN: 978 94 60015 40 3 (e-book)

In het eerste hoofdstuk maak je opnieuw kennis met voormalig hoofdcommissaris Wolfgang. De auteur weet op onnavolgbare wijze elk personage al bij de eerste kennismaking tot leven te brengen zodat het lijkt alsof je hem of haar kent; soms als een kennis, dan weer als een vriend. Maar steeds als een mens van vlees en bloed met alles wat daar bij hoort.
De korte hoofdstukken die goed op elkaar aansluiten nodigen uit om een aantal perspectieven te volgen zonder het gevoel te krijgen dat je het overzicht kwijt raakt. 
Het perspectief van de moordenaar kun je volgen in de cursief gedrukte stukken. Deze gedachtegang is soms misselijkmakend.

Wolfgang is na het overleven van een persoonlijke hel weer terug in zijn geliefde Berlijn. Het is herfst en het stormt maar Wolfgang is gelukkig om weer 'thuis' te zijn.
Een aantal maanden geleden werd een man vermoord aangetroffen op zijn eigen familiegraf in Berlijn-Weissensee op de grootste joodse begraafplaats in Europa. Deze zaak werd nog niet opgelost.
Zijn voormalig collega Esra heeft hem in het geheim een mail gestuurd waarop Wolfgang, zonder iemand over de mail te vertellen zijn diensten als privé-detective aanbiedt bij zijn Chef. Ze wil hem niet inschakelen en er blijkt ineens na vijf maanden een zwijgplicht ingesteld voor alle medewerkers van het LKA. En het blijft niet bij deze ene moord.
Voor Wolfgang zit er niets anders op dan zelf op jacht te gaan.
'Hij voelde zich goed. Wolfgang was terug.'

Een journaliste houdt zich bezig met deze moorden en de vraag komt naar boven of er wellicht een antisemitisch motief aanwezig is?
Er gebeurt heel veel in dit verhaal en dat zorgt er ook voor dat je snel verder wilt lezen in deze spannende en geloofwaardige thriller.

De gebeurtenissen zijn goed beschreven en door de vlotte en toegankelijke schrijfstijl kun je vanaf de zijlijn goed meekijken met de personages. Het beklemmende gevoel pakt je bij de keel. De verhaalopbouw is weergaloos te noemen, het is een thriller met een prachtig einde. Het einde maakt meteen weer nieuwsgierig naar wat er verder zal gebeuren met de personages. Het is nog niet afgelopen...

Zerk en de andere boeken met Wolfgang in de hoofdrol zou je Europa-thrillers kunnen noemen doordat Gerretzen de lezers meeneemt naar locaties in Spanje, Berlijn en Nederland. Het zou mooi zijn om deze thrillers verfilmd te zien. 
Waar ik ook van onder de indruk ben is het enigma dat onderdeel is van dit verhaal. Knap gedaan door de auteur!
Ellen Gerretzen kun je zonder meer een groot Nederlands thrillerauteur noemen. Dat heeft ze met Zerk weer bewezen.

Van Ellen G. las ik deze thrillers met voormalig hoofdcommissaris Wolfgang in de hoofdrol:  Verdorven en Manzanilla. Ook deze mogen zeker niet ontbreken in je boekenkast.

De auteur:
(Foto: Twitter)

De Nederlandse Ellen Gerretzen woont en schrijft afwisselend in Amsterdam, Berlijn en Spanje, haar favoriete locaties.
Ze debuteerde maart 2011 met Bloedbruiloft. Het vervolg, Schaduwspel, verscheen op 2 april 2012.

Een paar jaar terug (2014) was ik in de gelegenheid om Ellen een aantal vragen te stellen. Hartstikke fijn dat Ellen hier aan mee wilde werken. Daarover lees je alles in mijn blog.
Een interview door Lydia van Thrillerlezers gedateerd 17 februari 2017 in de rubriek Hoe is het met: Ellen Gerretzen lees je hier.

Neem ook kijkje op de website van Ellen via deze link.

Zerk koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.