Pagina's

dinsdag 19 december 2017

Ik las: 'Weet je nog van vroeger?', geschreven door Bert van Nieuwenhuizen



Weet je nog van vroeger?

Boekgegevens
Titel: Weet je nog van vroeger?
Auteur: Bert van Nieuwenhuizen
Genre: non-fictie
Uitgave: paperback, 154 pagina’s met foto’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, november 2017
ISBN:  9789463382663
NUR: 400

Van de achterflap:
Na het succes van Goeie ouwe radio gaat Bert van Nieuwenhuizen in dit boek verder op de nostalgische toer.

In Weet je nog van vroeger? haalt hij herinneringen op voor de babyboomers die tussen 1945 en 1970 opgroeiden. Zij leerden lezen met de boekjes van Ot en Sien en met het leesplankje: aap, noot, mies. Koningin Juliana regeerde vanuit paleis Soestdijk over Nederland (zij ontving op haar verjaardag de bevolking in haar voortuin) en Willem Drees zorgde met de AOW in 1957 voor een oudedagsvoorziening voor iedereen. De meesten van ons gingen zondags nog naar de kerk, de winkels waren dan ook dicht. We gingen naar de bioscoop om de romantische films van Sissi te zien en even later Bert Haanstra's "Fanfare".
We zagen de eerste gekleurde mensen naar Nederland komen, de repatrianten uit Indonesië. Zij leerden ons de rijsttafel eten.
Onze vaders kregen voor het eerst een volle week doorbetaalde vakantie en we gingen naar Bakkum, Katwijk en naar Valkenburg. De eerste televisies verschenen voorzichtig in de huiskamers en we keken naar Dappere Dodo en omroepster Hannie Lips zwaaide ons toe. We woonden voor een deel in duplexwoningen die na de oorlog in rap tempo waren gebouwd om de woningnood te lenigen. In de jaren '60 verruilden onze moeders de wringer voor de wasmachine en dankzij Albert Heijn kregen wij onze eerste koelkasten. 
Er verschenen langzamerhand meer auto's in de straat. En de vakantie naar Katwijk werd een vakantie naar het Duitse Sauerland. 
Weet je nog van vroeger...

Mijn mening:
Weet je nog van vroeger? bestaat uit 50 korte hoofdstukken, waarvan een overzicht van de titels voor in het boek staat. 
Het leek wel thuiskomen tijdens het lezen. Ik ben in 1957 geboren en bijna alle onderwerpen die in de hoofdstukken genoemd zijn, ken ik nog uit eigen ervaring.
Wat is het heerlijk om dit allemaal in een boek verzameld te zien.

Tijdens mijn jeugd was ons gezin het eerste gezin in het dorp met een televisie en ik maakte ook mee dat we thuis stopten met het stoken van de ketel voor de was en overstapten naar het gebruik van een wasmachine!
Een kruidenier kwam met een bestelbusje vanuit Eindhoven (11 km verderop) iedere week boodschappen brengen, de groenteboer de groenten en fruit en de melkboer bracht de zuivelproducten. Dat stopte toen de melkboer overstapte op een winkel-aan-huiswagen van de SRV. Die bracht eind jaren zestig de boodschappen vrijwel dagelijks aan huis.

De kachel in huis werd gestookt met kolen en later werd een gashaard geïnstalleerd. Daarna kwam ook centrale verwarming. Maar het duurde tot mijn trouwdag in 1977 voordat we telefoon in huis hadden. 
In de vele jaren daarvoor was de post hét communicatiemiddel bij uitstek. De post werd tot wel tien keer per week bezorgd. Wie kan zich dat nog voorstellen?

Weet je nog van vroeger? is een heerlijk boek om veilig op afstand even terug te kijken naar ons leven in die tijd. Bovendien is het een mooie verzameling feiten voor alle lezers, zodat we nog een keer zwart op wit hebben staan dat vroeger niet alles beter was, zoals ook wel eens beweerd wordt. Bij het zien van de foto’s was mijn reactie van herkenning steeds weer: oh ja, dat weet ik ook nog!
Bovendien is het een leuk boek voor de (klein-)kinderen om even te kunnen lachen over die rare oude tijd…

Ik heb dit boek graag gelezen en kan het iedereen aanraden. 


Hartelijk dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van dit boek.

De auteur:
(foto aangeleverd door Aspekt)

Bert van Nieuwenhuizen (1946, Zeist) was 35 jaar achtereen werkzaam in de journalistiek, o.a. als hoofdredacteur van de Nieuwe Zeister Courant en als chef-opinieredactie van het Utrechts Nieuwsblad. Bij Uitgeverij Aspekt debuteerde hij in 2004 met een boek over Koningin Juliana. Van Nieuwenhuizen vond dat Juliana in de beeldvorming tekort gedaan werd en benadrukte haar grote verdiensten tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende wederopbouw van Nederland. Het boek heeft intussen onder de titel ‘Juliana, een onderschatte vorstin’ zijn 3e druk beleefd. In de afgelopen 10 jaar volgden nog boeken over Koningin Wilhelmina (2e druk), Het ouder worden, De zilveren stroom (2e druk) en een themaboekje met afscheidsteksten boven rouwadvertenties ‘Vaarwel, Vaarwel, tot wederziens’, dat inmiddels ook al een tweede druk mocht beleven. Recent publiceerde Bert van Nieuwenhuizen het levensverhaal van Kardinaal Eijk, de aartsbisschop van Utrecht. Ook dat boek zijn lof kreeg in de pers een gunstig onthaal.

Verleden voorjaar publiceerde Bert van Nieuwenhuizen de alweer derde druk van zijn veelgevraagde handboek over het Nederlandse Lintjesstelsel onder de titel: ‘Een lintje van de koning’.

Weet je nog van vroeger? koopt u bij uw lokale boekhandel of

1 opmerking:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.