Pagina's

dinsdag 23 januari 2018

Ik las: 'Broertje', geschreven door Michael Berg

Lotte reist halsoverkop naar Frankrijk als ze hoort dat haar vader vermoord is. Hoofdverdachte: haar broertje.

Broertje

Boekgegevens
Titel: Broertje
Auteur: Michael Berg
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 512 pagina's 
Uitgever: The House of Books, oktober 2017
The House of Books is een imprint van Overamstel Uitgevers
ISBN: 978 90 44351 10 1
ISBN: 978 90 44351 11 8 (eBook)
NUR: 305

Na een telefoontje van de politie vliegt Lotte Pradel halsoverkop naar Zuid-Frankrijk. Haar vier jaar jongere en autistische broer Felix wordt verdacht van de moord op hun vader, hun stiefmoeder en een nog onbekende vrouw. 
Hoewel Lotte met haar vader - een oud-politicus - heeft gebroken en ze Felix sindsdien niet meer heeft gezien, weet ze een ding zeker: haar broer kan onmogelijk de dader zijn. Op het politiebureau ontmoet ze Felix voor de eerste keer na tien jaar. Het contact verloopt buitengewoon stroef. 
Maar als Felix ontsnapt, kan Lotte niet anders dan hem volgen.

Mijn mening:

De titel heeft betrekking op twee personages uit het boek; de een is maar heel even in levende lijve aanwezig, de ander gedurende het hele verhaal.

In deze thriller die je meteen bij de strot grijpt zijn veel actuele thema’s verwerkt, zoals de vluchtelingenproblematiek en de rol van de politiek, en gezagsdragers die soms hun mening laten bepalen door de zucht naar macht en geld. Bovendien wordt een bepaalde vorm van autisme zo duidelijk beschreven dat die voor sommige personen herkenbaar zal zijn bij mensen in zijn of haar omgeving die met een vorm van autisme te maken hebben.

Familie is een rode draad door het boek; zowel de familie van de dader als de familie van de slachtoffers zijn levende wezens in Broertje. Maar ook het gezinsleven van inspecteur Fillon van de politie in Draguignan krijgt de nodige aandacht.
De personages zijn heel duidelijk beschreven, waardoor deze thriller niets heeft van een verzonnen verhaal, maar leest als het vastleggen van de vier waargebeurde verhaallijnen van de hoofdpersonages.
Wellicht werd de geloofwaardigheid nog vergroot door eigen ervaringen waaruit hij heeft kunnen putten, zoals in een interview van Avondgasten op L1.nl met de auteur  bleek.
Denk hierbij aan de personages Felix en inspecteur Fillon.

De wisselende verhaallijnen van vier verschillende personages volg je in de hoofdstukken met de titels; Eerder, Dag 1,2,3,4 en 5, en Later.
Eerder laat je meekijken met Amin, een jonge vluchteling. 
In de hoofdstukken met de titels Dag 1,2,3,4 en 5 kijk je mee door de ogen van Lotte Pradel, een Nederlandse cabaretière, de zus van Felix. 
De gedachten van Felix lees je in cursief als de verhaallijn van het broertje van Lotte.
Ook de verhaallijn van inspecteur Fillon volg je in deze hoofdstukken. Alles komt uiteindelijk samen.
In het hoofdstuk Later volgt de afsluiting.

De spanning in Broertje wordt heerlijk opgebouwd in een prachtige schrijfstijl die er voor zorgt dat je verder wilt lezen; je wilt weten wat er precies gebeurde, wie de dader(s) is of zijn en waarom alles gebeurde.

"De nieuwsgierigheid wordt in deze zinderende thriller getriggerd tot het maximale en je wordt als lezer zeker niet teleurgesteld."

Ik heb Broertje ontzettend graag gelezen.

De auteur:
(foto: website)

Na een succesvolle carrière bij de publieke omroep koos Michael Berg (1956) voor het schrijversbestaan en verhuisde hij naar Frankrijk. Zijn spannende roman Hôtel du Lac belandde op de shortlist voor de Diamanten Kogel. Met Nacht in Parijs won hij De Gouden Strop 2013. Daarnaast schreef hij onder andere Twee zomers, Heller en Het meisje op de weg.
Volg Michael ook op zijn website.
Het interview met Michael met l1.nl (Avondgasten) waarover ik hierboven schreef.

Eerder las ik van Michael Berg Het meisje op de weg.

Broertje koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan The House of Books voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.