Pagina's

dinsdag 6 februari 2018

Ik las: 'Zeg dat je van mij bent', geschreven door Elisabeth Norebäck



Zeg dat je van mij bent

Boekgegevens
Titel: Zeg dat je van mij bent
Auteur: Elisabeth Norebäck
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback met flappen, 400 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, januari 2018
ISBN: 978 90 44634 86 0
ISBN: 978 90 44634 88 4 (Ebook)
Oorspronkelijke titel: Säg att du är min
Vertaald door: Lammie Post-Oostenbrink

Het verhaal en mijn mening:

Al op de eerste bladzijde maak je op indrukwekkende manier kennis met de hoofdpersoon, Stella Widstrand. De beschrijving van haar gedachten zijn zo duidelijk dat je niet anders kunt dan nog meer willen weten over hetgeen haar bezighoudt. Ze is meteen een levensecht persoon!

Tijdens een vakantie twintig jaar geleden verdween haar dochter Alice maar haar lichaam werd nooit gevonden. 
Dat gegeven alleen al, is te erg om over na te denken. Hoe zou je zelf zijn in zo’n geval, vraag ik me af tijdens het lezen.  
Stella is psychotherapeute en als op een dag een nieuwe cliënte zich bij haar praktijk meldt, voelt Stella dat dit haar verdwenen dochter Alice is. Ze voelt het niet alleen, maar ziet het ook! Daarom doet ze er alles aan om deze patiënte ervan te overtuigen dat ze moeder en dochter zijn. 

Dat gaat niet van een leien dakje omdat haar directe omgeving op een manier reageert die wel begrijpelijk is, maar daarom voor Stella niet minder verdrietig is om mee te moeten maken. 
Want het is niet de eerste keer dat Stella haar dochter 'terugvindt'. De vorige keer dat dat gebeurde, werd ze gedwongen opgenomen in een kliniek. Henrik, haar man kon niet anders dan toekijken.

Stella duikt terug in haar verleden en bezoekt de plaats waar haar verdriet begon: een huisje en het strand bij Strandgården.
Mijn gedachten gaan dan een bepaalde richting uit; ik heb het idee dat ik weet welke kant het verhaal op zal gaan, maar dat idee geef ik weer op terwijl ik verder lees.

Stella merkt dat iemand rare dingen met haar uithaalt, zoals het sturen van een overlijdensbericht… háár overlijdensbericht! Tegelijkertijd probeert iemand het hoe dan ook te voorkomen dat er een band ontstaat tussen haar en haar patiënte. Wie is deze stalker?
Ook Henrik, haar man heeft soms moeite om haar te geloven en dat doet pijn.

‘Ga mee naar binnen, lieverd. Er is niemand.’
Ik kijk hem aan. ‘Daarnet nog wel.’ Henrik ontwijkt mijn blik. ‘Je gelooft met toch?’ vraag ik.
Hij pakt mijn hand en zonder een woord te zeggen helpen Milo en hij me overeind.
‘Henrik? Je gelooft me toch wel?’
‘Er is nu in elk geval niemand’, zegt hij met een glimlach.
Ik herken dat lachje. Dat gebruikt hij als hij vindt dat ik het bij het verkeerde eind heb. Als hij wil dat ik me niet zo aanstel, zo hysterisch doe.

Langzaam maar zeker begint Stella te twijfelen aan haar herinneringen. 

Deze thriller wordt verteld uit perspectief van de drie hoofdpersonen: Stella, Isabelle en Kerstin. De in cursief geschreven terugblikken zijn een prachtige aanvulling op het verhaal en dat zorgde er voor dat ik me heel betrokken ging voelen met de ervaringen van deze hoofdpersoon.

Door de prettige schrijfstijl, de wisselende perspectieven en de duidelijke karakters van de hoofdpersonen leest Zeg dat je van mij bent heerlijk tot en met de allerlaatste bladzijde. Een overdonderend verhaal dat me zó pakte dat ik dit boek nauwelijks weg kon leggen. 
Ik heb dit debuut ontzettend graag gelezen en waardeer het met 4,5/5*.

De auteur:
(foto: ©Viktor Gårdsäter)

Elisabeth Norebäck woont in Stockholm met haar man en twee kinderen. Ze studeerde aan de Technische Universiteit van Stockholm en werkt momenteel als verpleegkundige. 
Zeg dat je van mij bent is haar debuut en werd in korte tijd verkocht aan achtentwintig landen.
Lees meer over haar op haar website.

Zeg dat je van mij bent koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het recensie-exemplaar.
(NB a.s. maandag volgt een leuke winactie op mijn blog)

6 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.