Pagina's

maandag 21 mei 2018

Ik las: 'Duizend-en-een nachtmerries', geschreven door Rodaan Al Galidi



Duizend-en-een nachtmerries

Titel: Duizend-en-een nachtmerries
Auteur: Rodaan Al Galidi 
Genre: bundel korte verhalen
Uitgave: paperback met flappen, 173 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Jurgen Maas, november 2017
ISBN: 978 94 91921 40 7
NUR: 303

Voor in het boek lees je deze mededeling ter geruststelling van de auteur:

Beste lezer, 

Wees gerust. De personages in dit boek zijn in het echt niet gestorven of gedood. Ze leven nog en de schrijver heeft hun allen een exemplaar van dit boek geschonken als bedankje, omdat hij hen mocht gebruiken ter inspiratie voor zijn verhalen. Hij heeft hen niet laten sterven aan het einde van de verhalen omdat hun levens te saai waren en alleen hun dood die van de nodige spanning voorzag, maar omdat de schrijver – misschien moet ik vermelden dat ik dat ben – niet over het talent beschikt om hun levens spannender voor te stellen zónder hun dood. Overigens bestaat een aantal van hen ook helemaal niet, behalve in de verhalen. Dus wees gerust. 

Rodaan 

Nog een mededeling ter geruststelling op de achterflap, deze is afkomstig van de uitgever:

Geen zorgen: ondanks wat de titel doet vermoeden, hier geen nodeloze gruwel of uitvergrote horror. Geen bloedstollende, afschuwwekkende verhalen die u van de slaap beroven in Duizend-en-een nachtmerries – die ziet u immers al genoeg in het nieuws. Jullie kennen Rodaan toch. Dus wees gerust. 

De uitgever 

Mijn mening:

Ik kreeg deze verhalenbundel toegestuurd en heb er werkelijk van genoten.
De titel verwijst naar de vertellingen van duizend-en-een nacht, de klassieke verzameling van mysterieuze en sprookjesachtige verhalen zoals Alladin en de wonderlamp, Sinbad de zeeman en Ali Baba en de veertig rovers. 
De verhalen in deze bundel zijn gebasseerd op het dagelijks leven, maar zijn zeker niet alledaags te noemen. De verhalen zijn herkenbaar en bijna persoonlijk, je wordt soms bijna gedwongen eens goed naar jezelf te kijken en je handelen en denken onder de loep nemen.
Het zijn geen echte nachtmerries waarover je leest, maar niet alles is even vrolijk, verdriet is zeker aanwezig; het is een verhalenbundel die midden in ons leven staat. Het woordgebruik van de auteur is verfrissend in deze verhalenbundel met een lach en een traan.
Ik heb Duizend-en-een nachtmerries graag gelezen.



De auteur:
(zoals op de achterflap)

Rodaan Al Galidi (1971) is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij in eerste instantie hier niet naar school mocht, heeft hij zichzelf Nederlands leren lezen en schrijven. 

Sindsdien publiceerde hij zes romans en acht dichtbundels. De bundel De herfst van Zorro (2007) stond op de shortlist van de VSB Poëzieprijs, evenals recentelijk Koelkastlicht (2016). De roman Dorstige Rivier (2009) stond op die van de BNG Nieuwe Literatuurprijs en De autist en de postduif (2011) werd bekroond met de prestigieuze Europese Unie Prijs voor de Letteren. 
Voor zijn succesvolle roman Hoe ik talent voor het leven kreeg (2016) putte hij uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker.  

Duizend-en-een nachtmerries koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij Jurgen Maas voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.