Pagina's

vrijdag 18 mei 2018

Vandaag in de schijnwerpers: 'Zes min', geschreven door Jan J. Bakker

Zes min is een roman over leerkrachten in het basisonderwijs en hun onderlinge verhoudingen.


Zes min
Boekgegevens
Titel: Zes min
Auteur: Jan J. Bakker
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 170 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Onderstroom, 2018
ISBN: 978 90 82349 14 6
NUR: 301

Het boek lag al bij de vormgever toen daar ineens het succes was van De Luizenmoeder
Zes min sluit bijna naadloos op de problematiek in de serie aan, maar – gelukkig – niet helemaal. Het gaat over samenwerken, over carrièredwang, en over nieuwe en oude liefdesrelaties. 

Robbert Lemstra was een van de onderwijzers, maar wordt benoemd tot schoolhoofd. Dat is voor sommigen een teleurstelling, voor anderen een reden om een extra tandje bij te zetten in het werk. En dan is er ook nog een verleden dat een rol speelt. Robbert wordt geconfronteerd met een ex die ineens opduikt, met een ambitieuze collega en een zelfverzekerde algemeen directeur.

Collegialiteit is geweldig, maar hoever gaat die? En wat gebeurt er als de liefde een rol gaat spelen in de arbeidsrelaties?

Een boek over een serieuze situatie - herkenbaar voor iedereen die in een organisatie werkt en samen met anderen iets tot stand wil brengen - beschreven met droge en soms vileine humor.
(bron: Uitgeverij De Onderstroom)

De auteur:
Jan J. Bakker (Amsterdam, 1944) over zichzelf.
Tien jaar lang heb ik gewerkt in het primair onderwijs. Begonnen als leerkracht op een tweemansschool in Drenthe en eindigend als leerkracht op een school voor speciaal basisonderwijs in Hilversum.

Daarna twintig jaar als onderwijsadviseur bij een regionale onderwijsadviesdienst, zowel in uitvoerende als in leidinggevende taken, en nog tien jaar bij een landelijk instituut met als voornaamste taak het opleiden van interne begeleiders en het ontwikkelen van een innovatieproject: hoe organiseer je als school en als individuele leerkracht het onderwijs zodanig dat er zoveel mogelijk leerlingen maximaal van profiteren? Mijn werk bestond voornamelijk uit het vinden van werkbare oplossingen voor vragen van scholen en leerkrachten.

Daarbij komen, en daar gaat het boek met name over, alle randverschijnselen die het lesgeven vrijwel dagelijks beïnvloeden: falende leiderschap, ambitieuze besturen, hoge eisen stellende ouders, conflicten en niet te vergeten de deels zelfopgelegde regeldruk.

Niets in dit verhaal is letterlijk waar, maar alles heeft wel ergens plaatsgevonden.
(bron info: De Onderstroom)

Zes min koopt u bij uw lokale boekhandel of 

Met dank aan Uitgeverij De Onderstroom voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.