Pagina's

maandag 23 juli 2018

Ik las: Bühne Special - Roelof Bos (Celeste Lupus) editie


Bühne Special 
ROELOF BOS (CELESTE LUPUS) EDITIE 

Boekgegevens
Titel: Bühne Special - Roelof Bos (Celeste Lupus) editie
Diverse auteurs: lees hieronder meer
Biografieën van de auteurs staan achter in het boek
Genre: literaire fictie, kunst en cultuur
Uitgave: paperback, 146 pagina's
Uitgever: Uitgeverij ASPEKT
ISBN: 978 94 63384 05 6
NUR: 247, 300

Door deze speciale editie van Bühne heb ik kennis kunnen maken met het werk van Celeste Lupus. De fragmenten van zijn werk worden voorafgegaan door een afbeelding van de cover van het boek, met een uitgebreide beschrijving. Ik kreeg een kijkje op de schrijfstijl van de auteur en werd blij verrast.

De inleiding door Marjo Stino en Perry Pierik vat de inhoud samen van deze Bühne Special. Hierdoor werd ik nog benieuwder dan ik al was. Ik las hier natuurlijk ook over Celeste Lupus; het pseudoniem voor Roelof Bos, over hoe hij zijn dag verdeelt tussen de letteren en zijn andere grote liefde: de muziek.

Ik las in twee gedeelten uit De geest der wet onder meer over een studentensociëteit en de orde binnen die sociëteit. De corpswet en het reglement waren geen regels die je aan je laars kon lappen, maar dienden te worden gehandhaafd. Een foet was in handen van de oudejaars overgeleverd aan hun fantasieën en mocht van geluk spreken als hij zonder kleerscheuren van de 'terechtwijzingen' terugkwam. Tegenspraak werd niet geduld.

De vier fragmenten uit Tobias Vlek en de vergissing van Einstein beschrijven hoe de beroemde natuurkundige Olivier Loos die zijn leven vergelijkt met dat van Tobias Vlek; een flierefluiter uit zijn jeugd. Er komen in dit verhaal een aantal indrukwekkende personages voorbij die stuk voor stuk een relatie met het onderwerp hebben of hebben gehad. 

In het interview wordt door Celeste Lupus nauwkeurig en uitgebreid antwoord gegeven op de gestelde vragen. Op de vraag hoe hij het Nederlandse literaire klimaat inschat, komt onder andere het verschil in taalgebruik tussen de klassieken en de tegenwoordige werken naar voren, maar ook het verschil in het taalgebruik tussen Nederlanders en Vlamingen. 
Ik heb veel van dit interview opgestoken.

Drie fragmenten uit Verdwaald in eigen land lieten me genieten van het verhaal van Edo, die ondanks de slechte start in zijn leven goede vooruitzichten heeft. Maar loopt dat wel zoals we het hem gunnen? De tijd zal het leren is hier een passende uitdrukking.

Van Jan de Rooy, de auteur van Arme tak werd 'Kaviaar, een modern sprookje' opgenomen. Wat een fantasie laat hij hier weer zien! In het kort verhaal 'Oude Zielen, Rotte Vis' las ik als een stukje werkelijkheid zoals het vroeger soms realiteit was.

Poëzie is in deze speciale editie natuurlijk ook aanwezig. Hier in de vorm van gedichten door: Perry Pierik, Puck Pierik en Maryon Hendriks.

Ik las de recensie van Sterven, door Truusje Truffel (Met de neus in de boeken). 'Sterven' is een novelle, het debuut van Arthur Schnitzler en bovendien voor het eerst in boekvorm in het Nederlands vertaald door Jef Rademakers.

De columns: 'Oneindig', 'De wereld groter dan het benauwde dorp', 'Testament' en 'Willem van Hanegem: over het songfestival' komt de veelzijdigheid van deze auteur goed naar voren. Humor is hier zeker aanwezig!
Wist u dat Celeste Lupus een weblog heeft?

In een indrukwekkend fragment uit Mulisch met tulband met als titel in deze editie 'Goeroe met mantra's en rituelen: Harry Mulisch in het maatschappelijk leven', door Jos Buurlage las ik over Harry Mulisch die ondanks dat hij zich in het maatschappelijk leven liet zien en horen, vooral een eenling bleef. Hij bleef een fascinatie houden voor het fenomeen sekte en was in die zin een eigentijdse Pythagoras.

De prettige schrijfwijze maakt het werk van Celeste Lupus heel toegankelijk. Ook humor ontbreekt niet en het kijkje in het verleden is steeds weer een mooie afwisseling met onze dagelijkse werkelijkheid. 

"Laat u verrassen door hetgeen deze Bühne Special u te bieden heeft en geniet van de veelzijdigheid van Celeste Lupus!"
- Graag Gelezen



De auteur:
Roelof Bos (Celeste Lupus), verraste de literaire wereld in korte tijd door in de loop van een paar jaar een aantal omvangrijke alsmede zeer lezenswaardige romans af te leveren. 
Apollo aan de Seine, Smalspoor, De geest der wetTobias Vlek en de vergissing van Einstein en Verdwaald in eigen land zijn stuk voor stuk literaire hoogstandjes. De roman rond Tobias Vlek is inmiddels ook in het Engels verschenen. Tevens staat er een toneelstuk op stapel. 
Daarnaast voert Roelof Bos een uitgebreid weblog waarin literaire stukken, maar ook meer politieke en juridische beschouwingen, voor het voetlicht treden.

Het decor van Bos' romans staat in de echte wereld, zoals te lezen is in bijvoorbeeld De geest der wet
'Tijdens een militaire Navo oefening raakt de Sovjet Unie in paniek. Als zij niets doen is het te laat. Zullen de Verenigde Staten zich aan hun Navo verplichting houden? Had Generaal De Gaulle gelijk door zich uit de Navo terug te trekken? Behoorde de bezetting van het Ruhrgebied tot de doelstellingen van de Sovjet Unie, aangespoord door een wanhopige Erich Honecker, leider van de DDR? Wat was de rol van Gorbatsjov? Welke rol speelde bij dit alles de Rijksdagbrand uit 1933?'

Bühne Special - Roelof Bos (Celeste Lupus) editie koopt u via uw lokale boekhandel of bij:


Met dank aan Uitgeverij ASPEKT voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.