Pagina's

maandag 24 september 2018

Dubio - Karin de Roos

Wat is dichterbij: het heden of het verleden?


Dubio

Voor in het boek staat een toepasselijk gedicht van Karin de Roos: 

Heel de tijd
Wanneer ben ik waar?
Waar ben ik wat of wie?
Verloren in de tijd, op drift.

Kan ik thuis zijn bij jou, dan is wanneer
van geen belang: ik vertrouw.
Met heel mijn wezen zeg ik: ja, ik kies.
Ik kies mijn eigen tijd.

Kom, lief, kom. Maak de sprong met mij.


Karin de Roos heeft met Dubio een romandebuut neergezet om je vingers bij af te likken. Ik ben enorm onder de indruk van het gevoel dat deze auteur al meteen in het begin bij me op doet borrelen; ik waande me in het moeras bij Flardinga en zwoegde mee met Bernulf.

Het is een nog jonge Bernulf die in 1014 in de moerassen bij het Flardinga dank zij zijn hond een naakt en gewond meisje vindt. Het is hem duidelijk dat ze zwaar mishandeld is en hij draagt zijn 'gevallen engel' naar zijn huis waar ze liefdevol in het gezin wordt verzorgd door zijn moeder Edisgard. Zijn oom Wilrik is van mening dat zowel Bernulf als zijn moeder niet hard genoeg zijn voor de mensen in wereld waarin ze leven. Het gewonde meisje weet zich niets meer te herinneren, behalve haar naam: Germaine.

De tijdmachine waarin Karin de Roos de lezer meeneemt werkt voortreffelijk; het is duidelijk dat de kennis over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt dusdanig aanwezig is, dat het lijkt alsof ze er zelf in geleefd heeft. 
Dubio is een meeslepend verhaal dat zich in het eerste deel grotendeels in 1014 en een aantal jaren daarna afspeelt. Ik wist wel iets over de Middeleeuwen, maar hier wordt nog eens de macht en de willekeur van de kerk benadrukt.
Met moeite nam ik afscheid van de hoofdpersonen uit het eerste deel.
Ik werd zelfs een beetje weemoedig en heb bewust het boek even terzijde gelegd.

In het tweede deel springen we naar Vlaardingen in het jaar 2018.
Een jonge vrouw wordt wakker in een psychiatrische kliniek. Ze weet niet waar ze is en hoe ze daar komt. Ze werd rond middernacht gewond gevonden aan de Koggehaven in Vlaardingen en was behoorlijk agressief toen men haar aanraakte. Het enige dat ze zich herinnert is dat ze Germaine heet. Ze beweert uit het elfde-eeuwse Flardinga te komen en wil wanhopig graag terug. Hoe ze in deze voor haar vreemde tijd is aangeland weet ze niet.
Ook in dit deel komt de macht van kerkleiders en predikanten aan de orde. De verschrikkingen die ze hierdoor kunnen aanrichten zijn helemaal van deze tijd. Hier kwam toch nog onverwacht de proloog die zich in 1014 afspeelde weer helemaal tot leven. 
Waarom leren we niets uit het verleden, vraag ik me weer af? 

Terwijl ik het einde in Dubio las, was ook ik in dubio; ik twijfelde over de tijd waarin Germaine zich binnenkort zou bevinden. Vanzelfsprekend wens ik haar en haar Bernulf het allerbeste toe, ongeacht de tijd waarin ze zich uiteindelijk zullen bevinden.
Door Dubio ging ik weer nadenken over waar ik vandaan kom en waarom ik ben zoals ik ben.
Ook wist ik zeker dat ik iedereen uit het eerste deel zou missen.


Bekijk hier de mooie  trailer.

(foto: Twitter)

De auteur
Karin de Roos studeerde sociale, historische en kunstwetenschappen. Al sinds haar vroege jeugd fascineren de middeleeuwen haar. 
Dubio is haar romandebuut. Eerder publiceerde ze twee non-fictie boeken. Daarnaast is Karin al ruim tien jaar freelanceschrijfster voor uiteenlopende opdrachtgevers.

Dubio koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Dubio
Auteur: Karin de Roos
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 424 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Q, 4 april 2018
ISBN: 978 90 21409 06 1
ISBN: 978 90 21409 07 8 (eBook)
NUR: 342

Met dank aan Uitgeverij Q voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

2 opmerkingen:

  1. Deze staat ook met dikke letters op mijn lijstje, mooi dat jij er zo positief over bent!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een verhaal dat blijft hangen! Een aanrader! Dank je voor je reactie.

      Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.