Pagina's

maandag 5 november 2018

Liefde in Lissabon - Chris Huinder

Palmslag publiceert postuum vierde boek van Chris Huinder

Liefde in Lissabon

Het verhaal en mijn mening
De jonge, reislustige Sophie wordt in Portugal verliefd op de gids Tauro. Ze krijgt een zoontje die ze Érico noemt. De vader ontkent dat Érico zijn zoon is. Vanwege haar vroege en mysterieuze dood wil Érico alles weten. Samen met zijn halfzus Annie gaat hij op onderzoek uit. Zijn zoektocht wordt echter steeds dwangmatiger.

Enkele jaren na de dood van Sophie interviewt Maurits voor zijn afstudeeronderzoek enkele familieleden en vrienden voor haar familieverhaal.
Twintig jaar later krijgt de professionele journalist Christian toegang tot brieven van Tauro en een geheim dagboek van Sophie. Ook ontvangt hij geluidsbanden met interviews. Hij kan hierdoor diep in de werelden van Sophie, Tauro, Érico en Annie doordringen en een afschuwelijke waarheid aan het licht laten komen.

Liefde in Lissabon is een verhaal dat je vasthoudt; het is een verhaal dat zoveel nieuwsgierigheid bij de lezer oproept dat het niet toelaat om het voor langere tijd weg te leggen.

In het boek is steeds een andere persoon aan het woord en dat zijn er nogal wat, maar het belemmert de leessnelheid in het geheel niet omdat het interessant genoeg blijft. 
Een andere keer lees je gedeelten die bestaan uit teksten uit brieven of dagboeken.

'Een vrouw die zijn leven in de war schopte, zo was ze. Eerst deed ze het zelf, toen met een dochter, daarna met haar maffe dood. Hij geeft haar nu hij haar brief nog eens terugleest gelijk en vouwt de brief op. Ze heeft terecht het leven geleid dat ze zelfs wilde leiden. Ze ging door roeien en ruiten.'

Liefde in Lissabon bestaat uit een inleiding, twee delen en een 'verantwoording'.
De uitnodigende inleiding en de verantwoording zijn neergeschreven vanuit het perspectief van Christian. 
In het eerste deel (Zomer 1971) wordt het verhaal verteld vanuit het gezichtspunt van Maurits van Hoof die vroeger Sophie ontmoet heeft die een nichtje van hem blijkt te zijn.
Het tweede deel (2015-2017) lees je over de manier waarop de journalist Christian met alle gegevens die hij van Christian ontvangen heeft omgegaan is. Hij moet er rekening mee houden dat deze betrekking hebben op mensen die inmiddels veel ouder geworden zijn en zoals gebruikelijk is bij mensen die ouder worden, zien ze het een en ander inmiddels in een ander daglicht.

Chris Huinder speelt het klaar om bij mij zoveel nieuwsgierigheid op te wekken dat ik ondanks de vele perspectiefwisselingen door bleef lezen. 
De spanning wordt aangewakkerd en de sfeer wordt grimmiger, bars en zelfs huiveringwekkend in sommige passages.

"Dit boek over familiegeheimen, dood, geweld en seks is een aanrader voor lezers die zich niet laten ontmoedigen door de stevige uitdaging die de auteur voor hen neergelegd heeft." - Graag Gelezen


(foto: Piet den Blanken)
De auteur
Chris Huinder (Jakarta, 1950 - Vught, 2018) studeerde Politicologie en Kunstgeschiedenis. Hij werkte als freelancejournalist in Portugal, was fractiemedewerker in de Tweede Kamer, coördinator van een fondsorganisatie, sociaalwetenschappelijk onderzoeker en bestuurssecretaris van een multicultureel kenniscentrum.

Bij Palmslag publiceerde Chris in het voorjaar van 2016 ‘Stenen in het hoofd’, een bundel met korte verhalen. Zijn debuutroman ‘De verloren jaren van Martin McGrew’ is in het najaar van 2016 opnieuw uitgebracht bij Palmslag. In 2017 verscheen bij Palmslag ‘De wimpers van Franco’, zijn tweede bundel met korte verhalen.

Chris overleed na een kort ziekbed op 3 mei 2018 in zijn woonplaats Vught.

Liefde in Lissabon koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Liefde in Lissabon
Auteur: Chris Huinder
Genre: psychologische roman
Uitgave: paperback, 188 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, 2 juli 2018
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.