Pagina's

donderdag 10 januari 2019

Ik las: Het zonderwoorden-boek - Lilian Stolk

Waarom we steeds meer zeggen met emoji


Het zonderwoorden-boek

We denken er vaak niet over na, maar er komt nauwelijks meer een appje of bericht voorbij waar ze níét in staan: emoji. Een fascinerend fenomeen, want emoji zijn meer dan alleen lollige, boze of verdrietige gezichtjes. Ze zijn wereldwijd onmisbaar geworden en hebben onze communicatie revolutionair veranderd.

Emoji-expert Lilian Stolk verklaart deze snelst groeiende (beeld)taal ooit. Ze spreekt alle belangrijke figuren uit de emoji-wereld: van de Japanse bedenker tot de directeur van Unicode (dat bepaalt met welke symbolen we kunnen communiceren), en van computerwetenschappers tot stickerontwerpers die veel geld verdienen met zelfgemaakte emojisets.

Stolk laat bijvoorbeeld zien hoe deze van oorsprong Japanse uitvinding wereldwijd gemeengoed werd, wat voor effect emoji hebben op onze emoties en waarom we (tegenwoordig) zo gefocust zijn op beeld.

*Bomvol weetjes die onmisbaar zijn in ons sociale verkeer*

Het zonderwoorden-boek werd op 14 mei 2018 gepresenteerd bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, tijdens een avond over hoe emoji onze communicatie en wereld veranderd hebben. 
(bron info: Maven Publishing)

Mijn mening

Onze manier van communiceren is de laatste jaren enorm veranderd. Het is vanzelfsprekend geworden om ons gevoel te benadrukken door emoji te plaatsen achter hetgeen we in onze berichtjes typen.

Hoe is dat tot stand gekomen?
In Het zonderwoorden-boek neemt Lilian Stolk ons mee op een reis door de eeuwen heen naar het ontstaan en groei van de beeldtaal. Waar begon het mee en hoe gevarieerd is deze taal geworden. Kunnen we spreken van een wereldtaal?
Wist je dat er verschillende lachende gezichten teruggevonden zijn op prehistorisch aardewerk of in oude brieven?

Emoji worden gebruikt als aanvulling op onze taal.
'Met taal kun je door verschillende letters achter elkaar te zetten nieuwe woorden vormen. Met genoeg gebruikers wordt zo'n woord aan het vocabulaire toegevoegd. Op dezelfde manier kon je door interpunctietekens naast elkaar te zetten zelf nieuwe emoticons maken.
Emoji kunnen daarentegen niet zelf gemaakt of bewerkt worden door gebruikers.'

In Het zonderwoorden-boek vraagt Lilian zich ook af of het wel logisch is dat we ons schriftsysteem nog steeds gebruiken.

Op de cover staat een afbeelding die ook wel de Stephen Colbert-emoji wordt genoemd. Bekijk HIER een aflevering van 'The Late Show with Stephen Colbert' op YouTube en zie waarom dat een goede keuze was.
De illustraties zijn door Lilian Stolk gemaakt; het is duidelijk dat ze daar als kunstenaar geen moeite mee heeft.

De uitleg van Lilian over de betekenis van emoji in andere landen maakt duidelijk dat je niet zonder na te denken een emoji moet gebruiken. Soms lijkt het in het ene land heel vanzelfsprekend, terwijl in een ander land de betekenis heel anders kan zijn.

De auteur vraagt zich in het voorwoord af waarom we tegenwoordig zo'n hang naar beeld hebben?
Ik hou het zelf nog even bij letters, hier en daar aangevuld door een emoji, emoticon of een andere plaatje. Bij de combinatie van letters kun je je eigen fantasie nog meer laten spreken, is mijn mening.

Lilian vertelt over De toren van Babel (circa 1568) van schilder Pieter Bruegel.
Ze beschrijft dat het schilderij is gebaseerd op het gelijknamige Bijbelverhaal dat uitleg geeft aan het feit waarom mensen op de wereld verschillende talen zijn gaan spreken.
Natuurlijk heb ik even gegoogeld en ik verbaasde me over zoveel informatie op zo'n niet heel grote afbeelding (59,9 × 74,6 cm). Ik begrijp de drang wel om zich te uiten in beeld. Vooral voor diegenen die de schrijftaal niet machtig zijn is dat een groot voordeel.

"Zal er een wereldtaal ontstaan die uitsluitend uit emoji bestaat?
De tijd zal het leren.
Ik heb ondertussen veel opgestoken tijdens het lezen in Het zonderwoorden-boek." - Graag Gelezen


De auteur
(foto: Maven Publishing auteurspagina)

Lilian Stolk is historicus, kunstenaar en Nederlands eerste emoji-expert. Haar focus ligt op het beeldender worden van onze taal en ze doet onderzoek naar emoji. Ze bekijkt de nieuwe beeldtaal zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief en treedt regelmatig op in de media om symbolen te duiden. Met The Hmm organiseert ze avonden over hedendaagse beeldcultuur. Daarnaast ontwerpt ze digitale stickers en geeft ze emoji-workshops.

In de media is Lilian regelmatig te zien om daar uitleg te geven over het gebruik van emoji. Ze was onder andere te gast bij: RTL Late Night, NOS op 3, Het Jeugdjournaal, Het Parool en Metro.
(bron: website Lilian Stolk)

Het zonderwoorden-boek koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Het zonderwoorden-boek
Auteur: Lilian Stolk
Illustraties: Lilian Stolk
Genre: Taal- en Letterkunde
Uitgave: paperback, 248 pagina’s
Uitgever: Maven Publishing, mei 2018
ISBN: 978 94 92493 42 2 
ISBN: 978 94 92493 43 9 (e-book)
NUR: 610

Met dank aan Maven Publishing voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.