Pagina's

maandag 2 september 2019

Ik las: 'Onder verdenking - De zaak Morgenstond', geschreven door Eric Oosthoek

Severyn & Govaert is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit.


Onder verdenking - De zaak Morgenstond
Reeks: Severyn & Govaert (1)

Over Severyn & Govaert
Een reeks misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crime-fighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

Van de achterflap: 

"Het meisje lag op haar rug, de grijsblauwe ogen half geopend, gestold in een moment van acceptatie. De benen gespreid, rechtervoet naar buiten gedraaid. Rechterarm boven het hoofd, hand plat op de grond. De andere arm langs het lichaam, vuist gebald. Ze was geheel ontkleed, had alleen sokken en schoenen nog aan, hardloopschoenen, de beha zat rond haar hals geknoopt."

Een serieverkrachter slaat opnieuw toe en vermoordt voor het eerst zijn slachtoffer. Een Marokkaans-Nederlandse journalist ontvangt een kogelbrief. Hij vecht een eenzame strijd tegen het feodale bewind in zijn moederland. De intimidaties vanuit Rabat gaan van kwaad tot erger, van intimidatie en bedreiging tot zware mishandeling. 
Maarten Severyn onderzoekt beide zaken. Ondertussen probeert hij het plotselinge overlijden van zijn vrouw te verwerken en begint hij een privé-oorlog tegen de man die haar dood reed. Zonder officiële onderzoeksopdracht gelden er voor Maarten andere regels en wetten. 

Mijn mening:

Er zijn hier drie verhaallijnen op vernuftige wijze met elkaar verweven.
De eerste verhaallijn is van een nog onbekend persoon waar je op de eerste bladzijde kennis mee maakt. Je leest over zijn gedachten, maar zijn naam blijft nog lange tijd een mysterie.

"Hij glimlachte. Zelden had hij zo snel en eenvoudig zoveel nuttige informatie verzameld. Het was een goed teken, een moment van luciditeit. Zij was zijn nieuwe project. Hij zag haar op dat moment in kleur, alles rondom haar was eenvoudiger, zwart-wit."

Maarten Severyn werd geboren in Harlingen als visserszoon en heeft iets met water. Het geeft hem een gevoel van rust. Het overlijden van zijn vrouw en de toedracht hiervan laat hem nog steeds niet los. Hij gaat zonder officiële opdracht zelf op onderzoek uit om de dader tot verantwoording te brengen. Deze dader heeft nog meer op zijn kerfstok: hier is nog volop reden tot onderzoek aanwezig. Dat brengt Maarten naar België waar hij contact heeft met een inspecteur van de Belgische Federale Politie. Lucas Dewals helpt hem graag waar hij kan.

In een andere verhaallijn lees je over het leven van een journalist met  Marokkaanse achtergronden. 
Je krijgt als lezer veel te lezen over Marokko, de overheid aldaar en zijn burgers, zowel in Nederland als in Marokko. Het was voor mij een ware eyeopener.
Lange tijd werd ik in onzekerheid gehouden over de plaats van deze journalist in het verhaal, maar uiteindelijk valt alles op zijn plaats. Dit is heel knap gedaan door de auteur; als lezer denk je wel te weten hoe het in elkaar zit maar dat is soms toch anders! 

"Hij wist dat hij de volgende morgen een kater zou hebben, maar hij had een paar uur rust nodig. De spanning moest weg. Het was onmogelijk dat de politie iets uit zijn verleden zou vinden, alles was afgedekt, afgesneden. Dat verleden bestond niet meer."

Maarten en Lydia kennen elkaar van eerdere zaken. Lydia probeert zich steeds zo weinig mogelijk te bemoeien met het opsporingsonderzoek maar wil graag compleet op de hoogte gehouden worden. 

Onder verdenking - De zaak Morgenstond is het eerste deel van een serie. In dit deel leerde ik vooral Maarten Severyn beter kennen; hoe het komt dat hij op een bepaalde manier reageert op een situatie wordt een stuk duidelijker. 

Lydia Govaert doet haar intrede al op de voorflap, hier lees je een stukje over haar mening. Datzelfde stuk lees je in een van de laatste hoofdstukken, maar ditmaal met een groot verschil: het wordt gevolgd door nog meer openhartigheid aan het adres van Maarten Severyn waardoor ik haar als mens voelde groeien. Ik kon een glimlach hier niet onderdrukken: wat een heerlijk mens is dit! 
In het volgende deel lees ik graag meer over haar.

Alle karakters zijn, voor zover op dat moment mogelijk is duidelijk beschreven en de sfeer waarin een en ander zich afspeelt is goed voelbaar, waardoor je meegezogen wordt in het verhaal. 
Ik heb werkelijk genoten van dit sterke eerste deel uit de serie en kijk dan ook uit naar het volgende deel met de titel Dood in opdracht.



Wanneer je op de hoogte gehouden wilt worden over de publicaties van All Fiction kun je je aanmelden voor de gratis  nieuwsbrief  Achter de woorden of luisteren naar de gelijknamige podcast

De auteur:

Eric Oosthoek (Nederland, 1948) werkte als dramaregisseur en scenarioschrijver voor de Publieke Omroep. Hij realiseerde sinds 1977 een groot aantal dramaproducties, zowel enkelvoudige televisiespelen als langer lopende dramaseries en televisiefilms. Opvallend en vaak succesvol televisiedrama, series als Sanne, Weekend, De rivier waarin ik zwom, Oog in oog en Over de liefde, televisiefilms als Zondag weet je alles, Wie aus weiter Ferne, Het laatste glas melk, Morgen ga ik zelf en Respect, telefilms als Saint Amour, Novemberlicht, Gebroken Rood, Kilkenny Cross en Anna.
Een aantal van zijn televisiefilms zijn vertoond op buitenlandse publieke zenders in o.a. Engeland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, IJsland en Bulgarije.

Sinds 2008 richt hij zich volledig op het schrijven van fictie.
"Fictie werkt, telkens weer"

Lees meer over zijn werk op de interessante website van All Fiction.

Onder verdenking koopt u bij uw lokale boekhandel of 

Boekgegevens
Titel: Onder verdenking - De zaak Morgenstond
Reeks: Severyn & Govaert (1)
Auteur: Eric Oosthoek
Genre: Literaire thrillers, Mysterie & Misdaad, True Crime
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: All Fiction, september 2019
ISBN 978 90 82993 40 0 | paperback
ISBN 978 90 82993 41 7 | e-Book
ISBN 978 90 82993 42 4 | luisterboek
NUR: 305, 332, 339


Met dank aan All Fiction voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.