Mijn recensies in 2023

Pagina's

maandag 9 december 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'De hemelschijf van Nebra', geschreven door Harald Meller & Kai Michel

Op zoek naar een verdwenen beschaving in het hart van Europa


De hemelschijf van Nebra

De hemelschijf van Nebra is een van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen eeuw. In 1999 werd de schijf door illegale schatzoekers ontdekt in midden-Duitsland, maar na een avontuurlijke odyssee wist archeoloog Harald Meller hem veilig te stellen om er nader onderzoek naar te kunnen doen. De bronzen schijf met gouden versierselen blijkt de oudst bekende voorstelling van de kosmos ter wereld. Het is het sensationele bewijs dat 3600 jaar geleden in het hart van Europa een tot nog toe onbekende, hoogontwikkelde cultuur heeft bestaan. 

In De hemelschijf van Nebra schetst Meller samen met historicus Kai Michel niet alleen de spectaculaire gang van zaken rond de vondst van de schijf, maar ook de contouren van een fabelachtig prehistorisch imperium, dat tot nu toe volkomen onbekend was. Het rijk van Nebra was uitgestrekt en machtig, en onderhield contacten van Stonehenge tot aan Egypte en Mesopotamië. Zijn heersers lieten zich bijzetten onder enorme grafheuvels. 

De hemelschijf van Nebra levert ons de sleutel tot een vrijwel spoorloos verdwenen wereld, waarin de ideeën over goden, macht en kosmos ingrijpend veranderden. Het bestaan van deze onbekende beschaving betekent een fundamentele herijking van de gangbare historische opvattingen. 

Lees HIER een fragment uit De hemelschijf van Nebra.

De hemelschijf van Nebra koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: De hemelschijf van Nebra
Auteurs: Harald Meller & Kai Michel 
Genre: geschiedenis, archeologie
Uitgave: paperback met illustraties, 367 pagina's
Uitgever:  Uitgeverij Balans, januari 2019
ISBN: 978 94 60039 31 7
ISBN: 978 94 60039 52 2 (eBook)
NUR: 680
Oorspronkelijke titel: Die Himmelsscheibe von Nebra. Der Schlüssel zu einer untergegangen Kultur im Herzen Europas
Vertaling: Marten de Vries


Met dank aan Uitgeverij Balans voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.