Pagina's

woensdag 14 oktober 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Strafkind - Gevangen bij de nonnen' geschreven door Wieke Hart en Maria Genova

 Gebaseerd op een waargebeurd verhaal


Strafkind - Gevangen bij de nonnen


‘Ze drukt het pakketje een moment stevig tegen zich aan en licht de putdeksel op. “Dag dappere Gaby,” fluistert ze en drukt een kus op de juten zak. Met een plof valt de last op de bodem van de put.’

Wieke Hart schreef het ontroerende verhaal Strafkind naar aanleiding van een bericht over de ontdekking van honderden babylijkjes in een klooster in Ierland. In de ophanghuizen van dezelfde zusters in Nederland zaten duizenden meisjes opgesloten. Ze verrichtten dwangarbeid in wasserijen en naaiateliers.

Voor het eerst vertellen deze slachtoffers de schijnende verhalen die ze zelfs aan hun eigen kinderen niet durfden te vertellen. Ze mochten als jonge meisjes vrijwel nooit met elkaar praten en kregen voor zowat alles straf. Ze werden gedrogeerd, vaak dagenlang in het donker opgesloten en moesten hun eigen braaksel opeten.
(bron info: achterflap)

Wieke Hart (1971) studeerde taal- en literatuurwetenschap in Tilburg. 
Haar studentenhuis werd ‘het klooster’ genoemd en bleek een opvangtehuis voor kinderen en ongehuwde moeders te zijn geweest. 

Maria Genova (1973) schreef o.a. Het Duivelskind (11e druk) en Komt een vrouw bij de h@cker (20e druk). Toen zij het manuscript van Wieke las, werd zij gegrepen en besloot mee te werken aan het boek. Net als de meeste Nederlanders wist ze niets over dwangarbeid door vaak meisjes van 13-14 jaar. Ze spoorde de slachtoffers op.

Strafkind – Gevangen bij de nonnen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Strafkind – Gevangen bij de nonnen
Auteur(s): Wieke Hart, Maria Genova
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 256 pagina’s
Uitgever: Just Publishers, juni 2020
ISBN: 9789089755797

Met dank aan Just Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.