Pagina's

woensdag 7 juli 2021

Ik las 'Plantage Wildlust' geschreven door Tessa Leuwsha

 


Plantage Wildlust

Begin twintigste eeuw.
Op Plantage Wildlust in Suriname wil Oscar Brouwer een nieuwe start maken als directeur, ver van zijn tirannieke vader in Middelburg. 
De slavernij is voorbij, contractarbeiders plukken de koffiebessen. 
Oscar is een stijve, beschaafde man. Via hem ontsnapt ook Janna, zijn modieuze vrouw, aan een beklemmend milieu. Ze hoopt vriendschap te sluiten met Alma, de huishoudster, en verlangt hevig naar een gezin.

Wildlust is een wrede plek; tegen de zwarte opzichter Creebsburg kan Oscar nauwelijks op. De vrije arbeider Rudolf bewaart tussen hen een wankel evenwicht.
Als Janna een school wil beginnen wordt ze geconfronteerd met Creebsburg en wendt Alma zich van haar af. Al gauw beseft Oscar dat hij voor een onmogelijke keuze staat: moet hij zich vermannen en gaan lijken op zijn vader? Of dreigt hij dan alles te verliezen wat hem lief is?
Janna en bovenal zichzelf.

In Plantage Wildlust is de geschiedenis niet zwart-wit: haat en genegenheid liggen dicht bij elkaar. Subtiel en met oog voor menselijke verhoudingen beschrijft Tessa Leuwsha complexe gevoelens en hemeltergende misstanden. Een spannend en aangrijpend verhaal.
(bron info: achterflap)


Mijn mening:

In de proloog lees je over een aantal toeristen die een bezoek brengen aan Plantage Wildlust in Suriname. Een van hen is de vijfentachtig jaar oude Ronny Ganpat; hij had steeds vaker verlangd naar de plek waar zijn vader vanuit voormalig Brits-Indië naartoe was verscheept. Zijn kleinzoon heeft de reis voor Ronny geboekt.

“De laatste directeur van Wildlust was Oscar Brouwer”…
“Hij wilde alles van die Brouwer weten. Hij wel. Zijn vader had onder die man gezwoegd. Het was niet eens zo heel lang geleden.“

Het daarop volgende hoofdstuk heeft als titel: ‘Middelburg, Zeeland, 1911’. Hier begint het verhaal. Lees over Oscar die zijn vader ‘Brouwer’ noemt in plaats van papa en de reden waarom dat zo is. 

Oscar leest een advertentie van ‘De Nederlandse Handel-Maatschappij’ waarin een vacature voor een directeur voor haar plantage in Suriname geplaatst is en besluit er op te reageren.
Hij weet niet precies wat zijn werkzaamheden in zullen houden, of wat zijn salaris zal zijn, maar alles is beter dan thuis. 
Oscar wordt aangenomen en vraagt Janna ten huwelijk omdat hij zo snel mogelijk zijn werkzaamheden in Suriname uit moet gaan voeren.
Ze vertrekken.

In ‘Plantage Wildlust’ wordt veel uitgelegd over de toenmalige bewoners, de voormalige slaven en contractarbeiders voornamelijk afkomstig uit India, het toenmalig Brits-Indië. Deze informatie is ook nodig om de verhoudingen tussen de personages te kunnen begrijpen.
Mensen waren vaak ‘dingen’ en er werd ook zo mee omgegaan.

De schrijfstijl van de auteur is uitnodigend door de korte zinnen.
De achtergronden van de personages wordt uitgebreid behandeld en dat is zeker een groot pluspunt. Zo zie je deze personages voor je ogen levend worden.

Alma gaat naar een bijeenkomst met de Jamaicaanse activist Maurice Thompson.

Thompson vertelde over een reis die hij had gemaakt door het Caribisch gebied.
‘Overal trof ik lotgenoten. We zijn uit Afrika gestolen zielen, versnipperd! Zo ook de broeders uit Azië.’
Hij stak een vermanende vinger op. ‘We laten ons verdelen. En doen dat ook zelf. Mulatten achten zich verheven boven creolen, Hindostanen boven Javanen, zwarten ut de stad boven die uit het bos. En  daarboven torent de witman.’ Hij priemde zijn vinger het publiek in.

‘Plantage Wildlust’ is een aangrijpend verhaal. De auteur heeft het verhaal gebaseerd op fictie en tegelijkertijd op feitelijke achtergronden over het Suriname van begin de twintigste eeuw. Het lijkt nog niet zo lang geleden.

De quote van James Baldwin voor in het boek is hier heel toepasselijk:

‘Not evereything that is faced can be changed, but nothing can be changed until it is faced.’

‘Plantage Wildlust’ gaat over verloren dromen, hartstocht, dromen, liefde, geweld en teleurstelling.
Het is een verhaal om over na te denken. 

Ik heb ‘Plantage Wildlust’ graag gelezen.




De auteur:

Tessa Leuwsha (1967) werkt als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Ze is schrijver van fictie en non-fictie, documentairemaker en recensent.
Haar romans 'De Parboblues' en 'Solo, een liefde' werden lovend ontvangen en genomineerd voor de DebutantenPrijs, De Vrouw & Kultuur Debuut Prijs en de Black Magic Woman Award.

Plantage Wildlust koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Plantage Wildlust
Auteur: Tessa Leuwsha
Genre: roman
Uitgave: paperback, 176 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, juni 2020
ISBN: 9789025458942
ISBN: 9789025458959 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.