Pagina's

zaterdag 4 september 2021

Ik las: 'De doorzetster', geschreven door Marianne Visser van Klaarwater

 Een ode aan de liefde


De doorzetster


Van de achterflap:

Na zijn bijna-doodervaring bekeerde mijn man Roel zich tot de Rooms-katholieke kerk. Zelf bereidde ik mij voor op een pastorale functie. Dat liep anders. Na het overlijden van Roel kreeg ik een relatie met Peter, met wie ik ruim drie jaar geleden trouwde. 

De coronacrisis betekent voor Peter en mij: 24/7 bij elkaar samen zijn in ons tweekamerappartement van een seniorencomplex. Ik ga alleen de deur uit om boodschappen te doen tijdens het ouderenuurtje. Peter blijft thuis, want hij is pas geopereerd. Wij krijgen geen bezoek. Toch hebben wij het samen gezellig en genieten wij van elkaar. 

In 2016 trouwden Peter en ik. Hij was 81 en al 22 jaar weduwnaar. Ik was 64 en ruim acht jaar weduwe. Na een knipperlichtrelatie durfden wij het met elkaar aan. Het aan- en uitgaan kwam vooral door de angst om ons aan elkaar te binden. Elke liefde kent de pijn van het afscheid en dat wilden wij niet nog eens meemaken. 

Roel was boekhouder, maar Peter had vroeger een seksshop en later optiekzaken. Aan boord van zijn motorjacht maakten Peter en ik een bootreis van drie maanden. 
Mijn boek over deze reis haalde de voorpagina van De Haarlemmer. Op de foto gaf Peter mij een zoen op de mond. Dat wekte de woede van mijn pastoor. Na de aanslag op de MH17 raakte Peter in een zware depressie. Onze liefde overwon steeds weer deze en andere problemen. Uiteindelijk gaven we elkaar ons jawoord.

Bekijk HIER de boektrailer.


De auteur:

Marianne Visser van Klaarwater schrijft over wat haar raakt in mens en maatschappij. Van 2005-2013 schreef ze vijftien boekjes voor de populair wetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen. De laatste twee boekjes kregen als titel: 1) ‘seksueel misbruik in de kerk’, 2) ‘Beatrix gezien door Caribische ogen’.
Bij uitgeverij U2pi verscheen in 2015 haar boek ‘Het geloof van Oranje’ en in 2016 ‘Omzien naar elkaar’. 
Dit laatste en ‘Doorheen het leven, doorheen de dood’(Boekscout 2012), schonk ze in 2012 en 2016 aan paus Franciscus persoonlijk tijdens een audiĆ«ntie in het Vaticaan. 
In 2014 opende ze haar blog: cultuurblogger.nl 
Ook is ze redacteur van 50plusser.nl. Wekelijks laat ze duizenden mensen delen in datgene waarvan ze zelf geniet en wat haar leven zin geeft. 
’De Doorzetster: een ode aan de liefde’ is haar 7e boek. 

Mijn mening:

‘De doorzetster’ bestaat uit een voorwoord door Greet Doornenbal, gevolgde door drie delen: Het verlies, Weer verliefd en De strijd
Achter in het boek lees je behalve een woord van dank ook een stuk met de titel: ‘Inzicht geven aan anderen.’

Wat ik een heel goed idee vond: briefjes schrijven voor iedereen tegen wie je iets wilt zeggen mocht je dat zelf niet meer kunnen. Mocht je er niet meer zijn, kan de echtgenoot of vriend dat briefje aan de betreffende persoon geven.
Dat is een heel persoonlijk contact, want wie schrijft die blijft!

Wat me vooral opviel is de kracht die spreekt uit hetgeen ik gelezen heb. Sommige passages in het boek deden me denken aan mijn eigen angsten en hoe ik daar mee omgegaan ben.

Marianne heeft op een openhartige en boeiende wijze haar leven beschreven. Wat vooral blijft hangen is de positiviteit die de auteur blijft houden, ongeacht wat er op haar pad komt.
Dat gevoel van hoop houden, niet bij de pakken neerzitten en je geloof blijven volgen lees je door het hele boek heen.
Je hoeft niet hetzelfde geloof aan te hangen als de auteur om te kunnen genieten van dit boek. Ik heb ‘De doorzetster’ graag gelezen.




De doorzetster - Een ode aan de liefde koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: De doorzetster – Een ode aan de liefde
Auteur: Marianne Visser van Klaarwater
Genre: literaire non-fictie algemeen
Uitgave: paperback, 318 pagina’s
Uitgever: U2pi BV, juli 2020
ISBN: 9789087599577
NUR: 320



Met dank aan U2pi BV voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.