Pagina's

maandag 14 maart 2022

Ik las: 'De laatste Goldstern' geschreven door Motell Rijnen

 


De laatste Goldstern


Meier is de zoon van Szenja, die als Litouwse Jodin alle verschrikkingen van de Holocaust heeft overleefd. Via haar broer Avrom die meevocht in de eerste Poolse pantserdivisie komt ze na de oorlog terecht in Breda. Ze overlijdt als Meier een peuter van twee is. Hij wil twintig jaar later weten hoe zijn moeders leven eruit zag. Hij vindt haar oorlogsdagboek en dat is het begin van een zoektocht die hem terugbrengt naar de roots van zijn familie in Litouwen. Het wordt ook een ontdekkingsreis naar zijn herkomst en naar zijn eigen identiteit. Als hij voor het eerst in Canada zijn oom Avrom ontmoet, vertelt die zijn eigen bewogen levensverhaal. 

Omdat de moeder van Meier overleed toen hij nog maar twee jaar was, wist hij zelf te weinig over haar om te weten of hij op haar leek.
Daarom was hij blij dat Chaja Lipschitz contact met hem opnam. Ze gaf aan bereid te zijn het Hebreeuws in het dagboek van zijn moeder te vertalen. Zij hoopte er op dat als ze Meier zou helpen, ze misschien ook indirect zichzelf zou helpen doordat haar vragen beantwoord zouden worden.

De auteur heeft een mooie schrijfstijl en is hier en daar bijna poëtisch.

“Ze was goed van vertrouwen, ze kende hem niet, had hem nooit eerder gezien. Hij opende de deur en kwam binnen in een vertrek dat de volle breedte van de etage besloeg. Het was een zee van ruimte waarin het zonlicht, dat rijkelijk door de glas-in-lood bovenramen naar binnen viel, in duizend kleuren op de witte muren uiteenspatte.”

‘De laatste Goldstern’ is een aangrijpend verhaal wat je niet meer loslaat; het laat je bovendien nadenken over je eigen leven, over wat je zelf als vanzelfsprekend hebt ervaren. 

De belangstelling van de auteur werd gewekt door de verhalen uit het dagboek van zijn moeder; hierdoor begon hij aan zijn zoektocht naar de geschiedenis van zijn familie, naar zijn Litouwse wortels.
Zijn bedoeling was om van zijn bevindingen een familiehistorie te schrijven, maar het was naar zijn gevoel niet compleet. Daarom besloot hij om er een eigen verhaal van te maken in de vorm van deze roman.
Het is fictie gebaseerd op waargebeurde feiten, maar het leest alsof het écht gebeurd is op de beschreven manier.

In het hoofdstuk met de titel: ‘Het verhaal van Bolek Kempinski, alias Avrom Goldstern’ lees je over zijn opgelegde dwangarbeid in de Goelag.

“ Ik wil niet meer terugdenken aan wat ik heb moeten doen om daarbij te horen. Het kon niet anders, ik had geen keuze. Het was zij of ik als ik hardhandig medegevangenen van hun rantsoen beroofde of als ik hun de kleren van het lijf scheurde om die zelf aan te trekken. Ik wist dat het vaak een wisse dood voor mijn slachtoffers betekende, maar ik suste mijn geweten met de gedachte dat die sowieso te zwak waren om te kunnen overleven...”

‘De laatste Goldstern’ heeft me diep geraakt en heeft zeker enige tijd nodig om het te laten bezinken.



De auteur:

Motell Rijnen (Breda, 1948) is socioloog/criminoloog. Hij werkte in het hoger onderwijs en is actief als folkmuzikant, zanger en gitarist. Motell is een gepassioneerd schrijver. Zijn korte verhalen zijn in meerdere verzamelbundels opgenomen. Het romandebuut met Koningin van de Claddagh in 2014 werd in 2017 gevolgd door HoRa en in 2019 door FLEUR, een leven in de knop geknakt
De laatste Goldstern is zijn vierde roman.

Lees meer over Motell Rijnen en zijn werk op zijn website.

De laatste Goldstern koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De laatste Goldstern
Auteur: Motell Rijnen
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 272 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Boekenindustrie, september 2020
ISBN: 9789492046550
ISBN: 9789462176508 (luisterboek)
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Boekenindustrie voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij Boekenindustrie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.