Pagina's

dinsdag 19 april 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Verzamelbundel VI - Historische Verhalen' geschreven door diverse auteurs

 Een bundel met 10 verhalen over figuren uit de geschiedenis.
Een mooie combinatie van fictie en historische feiten


Verzamelbundel VI
Historische Verhalen

In deze verhalenbundel maak je kennis met figuren uit de hele geschiedenis. Je ontmoet bijvoorbeeld een verzetsheld uit Estland, die vocht tegen de Sovjets die zijn land bezetten. Even later ga je op bezoek in het Middeleeuwse Frankrijk, waar een varken wordt berecht voor de moord op een kind. Vervolgens kom je aan bij het vroegmoderne Franse hof, waar een molenaarszoon uit Florence verliefd is geworden op de Zonnekoning.

Door een vleugje fictie toe te voegen aan de historische feiten, brengen de auteurs van deze bundel onze voorouders weer tot leven. De verhalen spelen zich af ver weg in de tijd, maar dicht bij onze eigen alledaagse strubbelingen met verdriet, wraak, angst, liefde – en veel meer.

Voorwoord door Rik van der Vlugt – Hoofdredacteur & uitgever:

“Toen ik Historische Verhalen in het najaar van 2016 oprichtte, schreef ik dat het verleden een onuitputtelijke bron van inspiratie is. Als historicus begrijp ik wel iets van de diepte van mijn vakgebied, maar toch verbaast het me telkens weer hoe omvangrijk, divers en fascinerend onze geschiedenis is. Inmiddels zijn er bijna twee­honderd verhalen verschenen, die verspreid zijn over vier themabundels, twee novelles en zes verzamelbundels – waarvan je de meest recente in je handen hebt.

Ook de auteurs van deze bundel weten weer vergane gebeurtenissen uit het stof te halen om ze daarna nieuw leven in te blazen. Ze slagen er uitstekend in om je deelgenoot te maken van het verleden en je mee te nemen naar bijvoorbeeld het China van de zevende eeuw, waar een melkmoeder leeft die gedwongen wordt om haar dochtertje achter te laten. Of je staat op een marktplein in Straatsburg, waar de stad in chaos verkeerd door een vloek van de heilige Vitus. Even later kijk je toe hoe een Frans varken veroordeeld wordt voor de moord op een kind; of je luistert mee met een rechtszaak tegen een wel heel bekende relschopper uit het Oude Jeruzalem. 

Er zijn ook vertellingen waarin je deelgenoot wordt van ontroerende liefdes, zoals het verhaal van de componist Jean Baptiste Lully, die een melodieuze – maar verboden – liefde opvat voor zijn koning Lodewijk XIV. Of wat dacht je van de gevoelens van een jonge Friezin tijdens een gewelddadige rooftocht van de Vikingen? Ook lees je over een vader-zoonrelatie in het vroegmoderne Leiden; hoewel de generaties lang niet altijd op één lijn zitten, weten ze elkaar te vinden op het moment dat de stad ze nodig heeft. 

Een meer modern verhaal neemt ons mee naar Estland, waar een verzetsheld in opstand is gekomen tegen de sovjetoverheersers – een stukje geschiedenis dat pijnlijk actueel is geworden. De bundel sluit af met een oude bekende uit veel kerstvertellingen: Herodes de Grote, koning van Judea. Terwijl hij al op zijn sterfbed ligt, voelt hij zich gedwongen nog drastische maatregelen te nemen om zijn troon veilig te stellen. 

Het zal je niet verbazen dat ik genoten heb van deze verhalen – en als vanzelfsprekend wens ik u hetzelfde leesplezier toe.”

Auteurs:

Sandrine van der Velde, Paul Christiaan Smis (2 verhalen), Victor Lemstra, Key Tengeler, Marjet Maks, Jeroen Windmeijer, Femke Roobol, Martin de Brouwer en Hay van den Munckhof.

Verzamelbundel VI – Historische Verhalen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Verzamelbundel VI – Historische Verhalen 
Auteurs: zie hierboven
Genre: historische fictie
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen, april 2022
ISBN: 9789083117799
NUR: 303


Met dank aan Uitgeverij Historische Verhalen voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Historische Verhalen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.