Mijn recensies in 2023

Pagina's

zaterdag 24 december 2022

Ik las: 'De verloren jongen' geschreven door Chantal van Mierlo

 Een Julia Menken-detective


De verloren jongen

Na het lezen van de proloog wil je nog maar een ding: snel verder lezen!
Een paar kinderen vinden in Arnhem naast een electriciteitshuisje het lichaam van een jongen; hij is vreselijk verminkt en ze rennen weg om hulp te zoeken. Wat is hier gebeurd?

Julia Menken is gedragsdeskundige en werkt in Zoetermeer. In het verleden heeft ze een vreselijke zaak onderzocht waar haar fouten een leven hadden gekost. Ze is nooit meer dezelfde geweest; deze zaak blijft door haar hoofd spoken. Dat is ook de reden dat ze gedragsdeskundige is geworden en ze alleen nog maar cold cases wil behandelen: als ze dan fouten maakt hebben die geen dodelijke gevolgen.

Maar dan wordt Julia door haar baas op deze actuele zaak gezet. Dat wringt bij Julia. Reden voor deze beslissing van haar baas is dat het geen alledaagse moord is en het team de mening van een gedragsdeskundige goed kan gebruiken.
Maar thuis gaat het ook al niet zo lekker; het gaat eigenlijk best slecht binnen hun huwelijk maar dat ligt zeker niet alleen aan haar. 

“Er zaten gaten in haar onderzoek. Zoveel dingen die nog een grijs gebied voor haar waren. Wie was Brian? Wat deed hij in de Rietgrachtstraat? Wat verborg zijn vader? Steeds weer bleef ze steken bij het feit dat de moord te professioneel was uitgevoerd. Het stapeltje kleding, het ontbreken van duidelijke dadersporen: alles wees op een nauwkeurig geplande daad.”

Julia Menken is zonder meer een interessant personage. In de eerste hoofdstukken leer je haar al best goed kennen, maar ze laat hier nog niet het achterste van haar tong zien.
Ook de andere personages zijn duidelijk neergezet waardoor je een goede kijk op de verhoudingen onderling krijgt.

Je leest waar Julia mee bezig is, welke vreselijke dingen ze moet behandelen. Soms is het te erg om onder ogen te kunnen zien. Hoe slecht kan iemand zijn, vraag je jezelf af?
Ook haar privé-situatie wordt angstaanjagend, maar dat moet je zelf lezen.

“Julia dook in elkaar. De kei lag koud en zwaar in haar hand. Ze kon pas weer ademhalen toen ze zijn voetstappen hoorde en even later het kraken van de trap.
Wat nu? Hem volgen? Ze kon onmogelijk die trap op, want hij zou haar meteen horen. Was Lisa boven? Wat waren haar opties? Wachten tot er versterking kwam? Dat kon te laat zijn. Het enige wat ze kon proberen was om op een ander manier op de bovenverdieping te komen: via de buitenzijde. Er was een plat dak en een balkon. Dat moest ze proberen. Ze moest naar buiten.”

‘De verloren jongen’ is een indrukwekkend begin van de serie met Julia Menken in de hoofdrol. 
Ik ben het helemaal eens met de uitspraak van Vrouwenthrillers: “Niet voor tere zieltjes.”
Het is een thriller van de bovenste plank. De auteur:

Chantal van Mierlo (1979) is geboren en opgegroeid in Boxtel. In 2016 verscheen haar debuut-thriller De nummers bij Ambo Anthos, die werd genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. 
In 2017 verscheen het eerste seizoen van de Storytel Original Julia Menken, een van de best beluisterde Storytel Originals. 
De verhalen over profiler Julia werden bovendien vertaald in het Duits, Engels, Spaans, Arabisch en Hindi. 
Inmiddels verschenen ook deel 2 (De laatste vrouw) en deel 3 (De onbekende man) van de serie.
Chantal woont met haar man en drie kinderen in een klein dorp in het zuiden van Duitsland.

De verloren jongen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De verloren jongen
Serie: Julia Menken (1)
Auteur: Chantal van Mierlo
Genre: thriller, spannende fictie
Uitgave: paperback, 376 pagina’s
Uitgever: De Crime Compagnie, februari 2022
ISBN: 9789461095961
NUR: 332


Met dank aan De Crime Compagnie voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: De Crime Compagnie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.