Mijn recensies in 2023

Pagina's

donderdag 12 januari 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'De duiveljager' geschreven door Jürgen Gijsel

 


De duiveljager

Een gruwelijke moord, een dorp dat zich in stilzwijgen hult, een proces dat de gemoederen beroert, en een openbare ophanging op de Markt van Middelburg… 
Het zijn de ingrediënten van De duiveljager, een op feiten gebaseerde true crime geschiedenis over de misdaden van een Zeeuwse plattelandsarts in het midden van de 19de eeuw. 

Jean Baptiste de Loeil leek een keurig heerschap. Afkomstig uit een gegoede Vlaamse familie, getrouwd met een al even welgestelde bourgeoisiedochter, Felicita. Hij vestigde zich in het grensdorp Koewacht, dat deels tot België, deels tot Nederland behoort. De Loeil werd al gauw ‘de duiveljager’ genoemd, omdat hij zich bezighield met kwakzalverij. Maar hij ranselde zijn vrouw ook met de regelmaat van de klok af, hongerde haar uit, sloot haar op onder mensonterende omstandigheden… tot de dood erop volgde. 


De auteur:

Jürgen Gijsel is geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen. Hij was regio- en rechtbankverslaggever voor diverse dagbladen en tijdschriften. Momenteel werkt hij als adviseur voor de Belgische Federale Politie. Jürgen woont in Antwerpen, maar houdt van zijn geboortestreek én van de boeiende verhalen die er te rapen zijn. Voor De duiveljager maakte hij gebruik van verhoren van betrokkenen, getuigenverklaringen en krantenartikelen om de zaak nauwgezet te reconstrueren. Een en ander wordt ook verteld vanuit het perspectief van de Middelburgse advocaat van de Loeil, zodat dit waargebeurde verhaal leest als een roman. 

Over De duiveljager, de laatste geëxecuteerde in Zeeland, werd ook een spannende vierdelige podcast gemaakt voor de reeks Ware Misdaad.
Klik HIER om te luisteren naar deze podcast.
Ook beschikbaar op Spotify.

Het interview met Jürgen Gijsel start 26:27.

De duiveljager koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De duiveljager
Auteur: Jürgen Gijsel
Genre: True crime
Uitgave: paperback, 104 pagina’s
Uitgever: Scriptomanen vzw, oktober 2022
ISBN: 9789462666139
ISBN: 9798201394172 (eBook)
NUR: 339


Mijn dank voor het toezenden van een gesigneerd recensie-exemplaar.
(bron info: Jürgen Gijsel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.