Mijn recensies in 2023

Pagina's

maandag 22 mei 2023

Ik las: 'De plot' geschreven door Jean Hanff Korelitz

‘Waanzinnig leesbaar’ – Stephen King


De plot

Jacob (Jake) Finch Bonner is een uitgebluste docent creatief schrijven aan de Ripley universiteit in Vermont; een vrij onbeduidend instituut. Hij heeft altijd schrijver willen worden. Vroeger schreef hij een roman The Invention of Wonder die heel even succes had. Het lukt hem maar niet om een vervolg te schrijven op deze roman. 

Een van de cursisten, Evan Parker is een arrogant persoon maar hij kan wél schrijven. Jake leest een buitengewoon plot van zijn hand en is enorm onder de indruk van hetgeen hij onder ogen krijgt. Parker zelf noemt het een gegarandeerde bestseller.

“Toen zijn student ophield met praten, wilde Jake het liefst zijn hoofd laten hangen, maar hij kon dat wat hij voelde, de gruwelijkheid van wat hij voelde, niet laten zien aan deze terecht arrogante klootzak, die op een dag, wist hij nu zeker, Parker Evan zou worden, de onder een pseudoniem schrijvende auteur van dit ‘magnifieke debuut, naar de bovenste regionen van de bestsellerlijst van The New York Times geschoten via virale mond-tot-mondreclame’.”

Jaren later besluit Bonner iets met dat werk van de inmiddels overleden student te gaan doen en het resultaat is ‘Crib’; een roman die wereldwijd succes heeft. De status van Jake Bonner blijft groeien, hij verdient er goed aan en hij trouwt met Anna Williams.  Maar dan krijgt hij een mail waarin men hem beschuldigt van diefstal en dit ook dreigt te onthullen. 
Als dat gebeurt is Bonner alles kwijt, ook zijn vrouw...

De opbouw van het verhaal is subliem. Het komt langzaam op gang, het gevoel van ontevredenheid bij Bonner is goed voelbaar. Je leert daarna de hoofdpersonages heel goed kennen door de nauwkeurige manier van beschrijven; hierdoor zul je zelfs een mening over hen krijgen.
Naarmate het verhaal vordert, groeit ook een gevoel van onbehagen, het wordt zelfs een beetje unheimisch maar de ondertoon van humor is nooit ver weg. 

“Er was niet veel waar Jake in geloofde. Hij geloofde niet dat een god het heelal had gemaakt, laat staan dat de betreffende god nog steeds toezag op wat er zoal gebeurde in de wereld en bijhield wat de mensen uitspookten, allemaal met het doel en plezierige en onplezierig hiernamaals toe te wijzen aan een paar duizend jaar homo sapiens…
...Maar er was één ding waar hij wel in geloofde en dat aan het magische raakte, of dat in elk geval de alledaagse werkelijkheid te boven ging, en dat was de verplichting die een schrijver had aan een verhaal.”

De vele dialogen en appjes zijn in verschillende lettergrootte gedrukt. 
Het belang van sociale media wordt steeds duidelijker; iemand kan je maken maar ook breken.
In de vier delen lees je telkens ook een stuk uit de roman ‘Crib’ zodat je als lezer steeds meer inzicht krijgt in de oorspronkelijke plot.
Het kat-en-muisspel van Jake en zijn belager neemt ongekende vormen aan. Een van de hoofdstukken heeft de titel ‘Een behoorlijk fascinerend verhaal’ en ik sluit me daarbij aan. Inmiddels ben je onlosmakelijk met het verhaal verbonden en is wegleggen van het boek geen optie meer. 
 
De epiloog is geniaal! 
‘De plot’ is naar mijn mening een spannende, goed doordachte thriller. 
Ontdek zelf ook of ‘De plot’ inderdaad briljant is. 

Ik zeg niets meer...
De auteur: 

Jean Hanff Korelitz (mei 1961) is een Amerikaanse schrijver, toneelschrijver, toneelproducent en essayist. 
Ze is schrijfster van de HBO-hit The Undoing
Ze woont met haar echtgenoot Paul Muldoon en hun twee kinderen in New York.
Lees meer over deze auteur op op haar website.

De plot koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De plot
Auteur: Jean Hanff Korelitz
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 396 pagina’s
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts, maart 2022
ISBN: 9789463936767
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: The Plot
Vertaald door: Sandra Boersma en Hilje Papma


Met dank aan Borgerhoff & Lamberigts voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Borgerhoff & Lamberigts)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.