Pagina's

donderdag 13 juli 2023

Ik las 'Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid' met bijdragen van diverse auteurs, samengesteld door Noud Bles

 Achtergronden, geschiedenis en literatuur


Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid

Wat staat ze fier boven op de onafhankelijkheidszuil op het Majdanplein in Kyiv, Vrouwe Ukraina. Vanaf haar positie kijkt ze naar de strijd in haar land, een gevecht waarvan de uitslag onvoorspelbaar blijft.

Dit boek geeft achtergronden bij de eerste oorlog in dit decennium op Europese bodem. Uiteenlopende auteurs leverden hiervoor beschrijvingen en commentaren op bijzondere momenten in de recente geschiedenis. Daarnaast zijn er teksten uit en verwijzingen naar de literatuur van grensland Oekraïne. Verschillende vertalingen werden speciaal voor deze uitgave gemaakt.

De aanleiding om dit boek samen te stellen en uit te geven is aangrijpend en hartbrekend. Op 24 februari 2022 viel buurland Rusland het voormalige broederland Oekraïne binnen. Sindsdien beheersen de beelden, de geluiden en de commentaren de nieuwsmedia. Meer begrip voor Oekraïne, de bewoners en hun onzekere toekomst wensen de auteurs van de bijdragen, de samensteller en de uitgever van deze bundel.
(bron info: achterflap)
Mijn leeservaring:

In ‘Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid’ lees je in de gedichten, essays en korte verhalen over wat er zich afspeelt tussen Rusland en Oekraïne en hoe het zo kon komen. Lees waarom Oekraïne zo belangrijk is voor Rusland; er zit daar meer onder de oppervlakte dan ik voorheen wist.

Lees in ‘Graaien in de schatkamer van Oekraïne: de werkelijke motieven voor Rusland om de oorlog te beginnen’ de opinie van Radboud Molijn en Suzanne Sule over dit onderwerp.

Wanneer je leest over de Holodomor en over Babi Jar een bloedbad door de Nazi’s, gaan je haren recht overeind staan.
Uit ‘Holomodor’ geschreven door Patti Gomme lees je meer over deze genocide.

“In de jaren 1931 tot 1933 vond in Europa – wat betreft het aantal doden – één van de meest omvangrijke genocides van de geschiedenis plaats. De genocide raakte bekend onder de naam ‘Holodomor’. De betekenis van dit Oekraïense woord is afkomstig van ‘holod’ of ‘golod’ wat honger betekent en ‘domor’ doden of uitroeien.”

Perry Pierik maakt in de essay ‘Oekraïne, het vergeten land’ kanttekeningen bij het twintigste-eeuwse Oekraïense nationalisme.

“De inertie van de Russische geschiedenis werd weer eens duidelijk. Corruptie zat tot in het bot. Als er niets nieuws te verwachten is, houdt men vast aan het oude. Maar in Oekraïne lijkt de mindset definitief gedraaid. Hier lijkt de vonk van de vrijheid geboren. Het is een voorzichtig hopen dat vooralsnog ontspoord is in een miljoenenstroom van vluchtelingen westwaarts. Daar waar geestelijke ruime is, waar men nog dromen mag.”

Deze bundel wordt afgesloten met een essay ‘Taras Sjevsjenko en het begin van de Oekraïense literatuur’ door Noud Bles en het gedicht ‘In een gevangeniscel’ door Taras Sjevtsjenko.

“Taras Sjevtsjenko (1814-1861) staat met zijn gedichten, proza en toneel aan het begin van de moderne Oekraïense literatuur. Behalve auteur was Sjevtsjenko ook een verdienstelijk schilder en tekenaar. In verschillende stadscentra in Oekraïne staat een standbeeld van deze somber ogende, zwaar besnorde kunstenaar.”

De samensteller van deze bundel is Noud Bles. Het is een meesterwerk geworden met bijzonder veel informatie in verschillende vormen. De vele foto’s completeren het geheel. Denk niet dat je dit boek wel even leest; het is een ontzagwekkend boek geworden waarvan de inhoud nog lang zal blijven hangen.


De samensteller:

Noud Bles is schrijver van verhalen, gedichten en romans.
Hij reisde veel door landen in Centraal en Oost-Europa voor en na de opheffing van het IJzeren Gordijn. 

Zijn laatste publicaties zijn: Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid, achtergronden, geschiedenis en literatuur van en over het door oorlog getroffen buurland van Europa, juni 2022, in september gevolgd door De gelukkige roofvogel, de herziene herdruk van de klimaatroman uit 2009. 
Daarna verscheen op 13 april 2023 Wij leven, 60 jaar gedichten 1963 – 2023. In dit boek heeft Uitgeverij Aspekt de mooiste, beste en meest opmerkelijke gedichten uit zestig jaar schrijverschap van Noud Bles verzameld.

‘Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid’ bevat bijdragen van achtereenvolgens: 
Perry Pierik, Noud Bles, Dr. Jan Peters SJ, Luc en Tina Pauwels, Patti Gomme, Anton Kruft, Hubert Smeets, Radboud Molijn en Suzanne Sule,  Dr. Eric Metz, Veerle Deknopper, Lennard van Uffelen, Katinka Sliepenbeek, Nina Targan Mouravi, Admira Fazlić, Koen Vlerick, Simone Leurs.
Lees meer over deze auteurs achter in het boek.

Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid
Samensteller: Noud Bles
Genre: taal en cultuur algemeen, bundel
Uitgave: paperback met illustraties, 196 pagina’s
Uitgeverij: Uitgeverij Aspekt, juni 2022
ISBN: 9789464628104
ISBN: 9789464628388 (eBook)
NUR: 610


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.