Mijn recensies in 2023

Pagina's

maandag 4 september 2023

Ik las: 'Dochters van Sparta' geschreven door Claire Heywood

 Roman in de succesvolle serie mythologische hervertellingen van Uitgeverij Orlando


Dochters van Sparta

Dochters van Sparta van Claire Heywood is een prachtige hervertelling van het verhaal van de Trojaanse oorlog, verteld vanuit het perspectief van de twee meest afgekraakte vrouwen uit de mythologie: de prinsessen Helena en Klytaimnestra van Sparta.

Heywood weet op een prachtige manier deze twee gecompliceerde en bovendien veelzijdige figuren tot leven te brengen. Ze laat zien dat ze niet de eendimensionale personages zijn zoals ze vaak worden afgeschilderd. Helena is niet alleen een mooie vrouw die een oorlog veroorzaakt, maar ook een intelligente en onafhankelijke vrouw die op zoek is naar vrijheid. Klytaimnestra is niet alleen een wrede moordenaar, maar ook een moeder die alles doet om haar kinderen te beschermen.

Helena en Klytaimnestra hebben in hun jeugd niets anders gekend dan luxe en overvloed, maar aan deze voorrechten hing ook een prijskaartje want ze werden als meisjes gescheiden en werden uitgehuwelijkt aan de legendarische buitenlandse koningen Agamemnon en Menelaos. Niets om jaloers op te zijn.

“Thekla nam Helena terzijde. ‘Nu wij klaar zijn, komt je man zo bij je,’ zei ze op gedempte toon. ‘Hij zal met je willen slapen als man en vrouw met elkaar slapen. Niet bang zijn. Ik blijf in de buurt van je kamer. Het kan pijn doen wanneer hij je binnendringt, maar je moet hem laten doen wat hij wil. Wat hij moet doen, in feite. Het is fijner voor je als je hem gewillig toelaat. Probeer hem te behagen, Helena. Met de hulp van de goden zullen jullie een gezegend leven hebben.’ “
 
Hun plicht was het om te bevallen van erfgenamen en lief te zijn voor hun echtgenoten op de momenten dat de mannen dat van hen verwachtten.
Lees in 'Dochters van Sparta' over de momenten waarop dat alles te zwaar voor hen werd en hoe Helena en Klytaimnestra toen reageerden. 

"Klytaimnestra zat in de troonzaal. Haar pasgeboren zoon lag in haar armen en maakte gorgelende geluidjes. Ze kon haar ogen niet van hem afhouden, en dat was de afgelopen tien dagen al zo. Hij was er echt, de erfgenaam, eindelijk. Hun gezinnetje was eindelijk compleet, en ze kon haar geluk niet op.” 

Het boek is goed geschreven en vlot leesbaar. De afwisselende hoofdstukken over Helena en Klytaimnestra lezen heerlijk. De personages zijn zeker overtuigend en komen tijdens het lezen tot leven.
Heywood's schrijfstijl is beeldend en meeslepend. Ze weet de lezer te boeien met haar verhaal en haar personages. Het deed me deugd om het verhaal vanuit het perspectief van deze vrouwen te lezen.De auteur:

Claire Heywood studeerde klassieke talen aan de universiteit in Warwick, werkte in Bath als gids bij het museum voor Romeinse baden en woont momenteel in Bristol.
Dochters van Sparta, haar debuutroman, verschijnt in diverse landen in vertaling.

Dochters van Sparta koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dochters van Sparta
Serie: mythologische hervertellingen
Auteur: Claire Heywood
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 352 pagina’s
Uitgevers: Uitgeverij Orlando, 1 augustus 2022
ISBN: 9789083209845
ISBN: 9789083209890 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: Daughters of Sparta
Vertaald door: Ine Willems


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.