Mijn recensies in 2023

Pagina's

donderdag 11 april 2024

Ik las: 'Dagboek uit Bombay' geschreven door Hedwig Meesters

 


Dagboek uit Bombay

'Dagboek uit Bombay' neemt je mee op een boeiende reis naar het verleden

De ouders van Isabel overlijden bij een ongeluk tijdens een vakantie en als klap op de vuurpijl verlaat haar geliefde Nik haar voor een ander. Bij het uitzoeken van de spullen van haar overleden ouders komt ze een een grote witte doos tegen met daarop geschreven ‘James’: de naam van haar vader.
Foto-albums en een vergeeld krantenpagina van The Bombay Chronicle van zaterdag 7 mei 1938 over een brute aanslag en een overlijdensbericht van haar oma Felicity Hathaway komen ook daaruit tevoorschijn.
In 1995 werd de naam Bombay door de regering van India omgedoopt tot Mumbai. 
 
Sabine vindt dan ook nog een klein kastje met daarin in een geheim laatje, het dagboek van haar oma. Daarom reist ze naar Mumbai om meer te leren over haar onbekende Indiase grootvader. Deze grootvader was al overleden voor de geboorte van haar vader.  
Er is op dit moment niets of niemand die haar thuis houdt, ze is weer vrijgezel en haar werk boeit haar ook niet. 

“Ik legde de brief op mijn knieën en sloot mijn ogen. Het lichaam van mijn geliefde Arshan lag op een van de torens van stilte. Bij de gedachte dat gieren het vlees van zijn botten pikten druppelden tranen op de brief, ook al wist ik dat de gewoonte binnen Parsi-gemeenschap was. Ik las verder. Mevrouw Dara schreef dat haar man de schok niet had overleefd. Afgelopen maandag was ook hij overleden. Zijn luchtceremonie was overmorgen...”
 
Het hele verhaal lees je afwisselend tussen twee dagboeken: het dagboek van Felicity Hathaway tijdens de nadagen van de Britse overheersing in India (1938-1945) en het dagboek van haar kleindochter Isabel Stevens (2019). Je leest in het dagboek van Felicity ook over haar liefde voor de Parsi-advocaat Arshan en haar huwelijk met Daniel.

Meesters' schrijfstijl is vlot en beeldend. Ze weet de sfeer van beide periodes treffend in lekker korte zinnen neer te zetten; van het bruisende Bombay in de jaren '40 tot de moderne metropool van nu. De contrasten tussen de twee periodes zijn fascinerend: de rol van vrouwen, de klassenverschillen, de politieke en sociale onrust.

“Een mens kon meer dan één grote liefde hebben. Dat had haar grootmoeder bewezen. Het dagboek betekende onverwacht veel voor haar. Het stond voor de jeugd van haar grootmoeder. Voor haar onschuld en prille liefde. Voor het volwassen leven dat ze slechts een paar jaar had gekend. Voor verdriet en verlies. Het verhaal maakte deel uit van Isabels leven...”

De twee hoofdpersonages Felicity en Isabel zijn goed uitgewerkt. Felicity is een jonge vrouw die haar weg zoekt in een turbulente tijd. Isabel is op zoek naar antwoorden over haar verleden en haar identiteit. De band tussen de twee vrouwen wordt door de dagboeken tastbaar en ontroerend.
De beschrijvingen van de Indiase cultuur en geschiedenis zijn interessant, en dat maakt 'Dagboek uit Bombay' een heerlijk boek om te lezen. 
Het is een boeiende mix van historie, romantiek en familiegeheimen. 



De auteur:

Van Hedwig Meesters (1958) verschenen eerder korte verhalen in bundels met werk van verschillende auteurs. Eerder schreef ze Zonnemeisjes en De Eindejaarsman
Dagboek uit Bombay is de eerste roman die verschijnt bij Droomvallei Uitgeverij.

Neem ook even een kijkje op haar website.

Eerder las ik van Hedwig Meesters: Zonnemeisjes

Dagboek uit Bombay koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dagboek uit Bombay
Auteur: Hedwig Meesters
Genre: roman
Uitgave: paperback, 272 pagina’s
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, juni 2023
ISBN: 9789493314092
ISBN: 9789493314115 (eBook)


Hartelijk dank aan Hedwig Meesters voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Droomvallei Uitgeverij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.