Pagina's

zondag 19 mei 2024

Ik las: 'De samoerai' geschreven door Bavo Dhooge

 Het eerste deel van de nieuwe thrillerreeks 
De bodyguard


De samoerai

In ‘De samoerai’ maken we kennis met Chris Coene. Hij nadert de voor hem magische leeftijd van vijftig jaar en werkt als bodyguard. Wanneer hij de opdracht krijgt om het model Britt De Bie, de ex-vrouw van zakenman Daniel Waes te beschermen, belandt hij in een web van bedreigingen en geheimen.

Britt blijkt niet alleen de oude vlam van de Gentse zakenman, maar ook de ex van Chris te zijn. Bovendien is ze de sleutel tot het losgeld dat de zakenman moet betalen om zijn leven te redden. Chris worstelt met zijn gevoelens voor Britt en de loyaliteit aan zijn werkgever, terwijl hij tegelijkertijd probeert de dader te ontmaskeren.
Coene voelt als bijna vijftigjarige dat allerlei kwaaltjes hem parten gaan spelen; de penopauze is voelbaar. Zijn arts zegt dat hij maar even een time-out in moet lassen.

Dhooge weet de spanning in het verhaal goed op te bouwen. De korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl zorgen ervoor dat je met een sneltreinvaart door het boek vliegt. De plot zit vol met onverwachte wendingen. De gebeurtenissen en de omgeving worden heel beeldend beschreven waardoor je alles als in een film voor je ogen ziet gebeuren.

“Chris dacht aan Franky’s liefje in de Audi. Maar zweeg. Hij passeerde Britt op weg naar de dressing en proefde haar parfum.
‘Wat er ook van zij, ik ben bang, Chris.’
‘Je doet wat je moet doen’, zei hij.
Het volgende ogenblik stond Chris in een kamer van vier bij vier, vol ingebouwde kasten met spiegels op de deuren en op het plafond. Meteen zag hij verschillende versies van zichzelf in dit spiegelparadijs. In één spiegel zag hij Chris de bodyguard. In een andere spiegel Chris de bedreiger, de nieuwe Franky. En in nog een andere zag hij Chris de scheids. Het kwam erop aan om de focus te behouden en zijn blik te richten op zijn enige echte zelf. Maar wie was dat? Wist hij nog wel wie hij was?”

Naast de spanning voegt Dhooge ook een filosofische dimensie toe aan het verhaal. Chris is een man die worstelt met zijn plaats in de wereld. Door te reflecteren op zichzelf ziet hij wat er goed en minder goed gaat in zijn leven en kan daar ook op inhaken en schakelen. De leer van de samoerai speelt hierbij een belangrijke rol. Dit geeft extra diepgang aan het personage en maakt hem meer dan een doorsnee actieheld. 

Je leest bovendien over het feit dat Coene zich mee laat slepen door zijn gevoelens en daardoor de realiteit soms wat uit oog verliest.
De samoerai is een aanrader voor fans van spannende thrillers met een filosofische twist. Bavo Dhooge weet met dit verhaal een boeiende wereld te creëren met personages die je zeker bij zullen blijven. De een wil je omarmen en troosten en de ander wil je van je afslaan. 
Ben je op zoek naar een boek dat je van begin tot eind op het puntje van je stoel houdt, waarin doden vallen en een zak met geld verdwijnt? Dan is De samoerai zeker het lezen waard!

Ik kijk uit naar het volgende deel van De bodyguard
De Spijtoptant
wordt in september 2024 verwacht 




De auteur:

Bavo Dhooge (Gent, 1973) is schrijver van thrillers en romans. Hij werd meermaals bekroond, onder andere met de Hercule Poirotprijs, de Schaduwprijs en de Diamanten Kogel, werd twee keer genomineerd voor de Gouden Strop en kreeg verschillende jaren vijf ***** in de VN Thrillergids
Zijn thriller Styx verscheen in de VS bij Simon & Schuster. 
De filmrechten voor de 'Styx-trilogie' werden verkocht aan Eyeworks, dat in het najaar van 2022 van start ging met de opnames van de Vlaamse televisiereeks die in het voorjaar van 2024 te zien is op Streamz en VTM.  
Neem voor meer informatie ook een kijkje op zijn website.

De samoerai koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De samoerai
Serie: De bodyguard (1)
Auteur: Bavo Dhooge
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 256 pagina’s
Uitgever: Horizon, september 2023
ISBN: 9789464103250 
ISBN: 9789464103267 (eBook)
ISBN: 9789464103274 (luisterboek)
NUR: 330


Met dank aan Horizon voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Horizon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.