Mijn recensies in 2023

Pagina's

woensdag 1 mei 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'De tranen van de stad' geschreven door Leo Pauw

 


De tranen van de stad


David Blok, Amsterdammer, gepensioneerd journalist, is verwekt op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, en precies negen maanden later geboren, op 5 juni, vlak na de bevrijding. Wel of geen oorlogskind? Vlak voor haar dood vertelt zijn Joodse moeder hem na vijfenzestig jaar de werkelijke geschiedenis van zijn vader, een geheim dat David daarna lang voor zich houdt. 
Maar als hij een brief krijgt van Arend, een oude boezemvriend, begint het te spoken in zijn hoofd. Aan die hechte vriendschap kwam destijds een abrupt einde. Samen met zijn vriendin Marthe en kleindochter Pat onderzoekt hij zijn verleden. Hij blikt terug op zijn studententijd, zijn vriendschap met Arend, de bergtochten die ze samen maakten en vooral op de ideeën die ze hadden toen ze jong waren: het was verachtelijk om passief te blijven en het leven lijdzaam te ondergaan. 
Ze vinden elkaar terug, na al die jaren, en trekken nog één keer samen de bergen in. Waar een onverwachte ontknoping niemand onberoerd laat.

‘De tranen van de stad’ is een roman over vriendschap, over het gewicht van het verleden, over Amsterdam als een schuldige stad, maar ook over verzet en veerkracht.

Over Riverside Drive, de eerste roman van Leo Pauw:

‘Een dijk van een debuutroman.’ 
–   De Boekenkrant

‘Het maakt van dit liefdesverhaal annex noodlotsdrama ook een ideeënroman.’ 
–  Argus

De auteur:   

Leo Pauw (Amsterdam, 1953) woont in Frankrijk sinds 2022, na een heel leven in Amsterdam. Hij schreef columns en twee boeken met korte verhalen over het leven op het platteland in Frankrijk: in 2015 Verstilde tijd, een jaar later gevolgd door Smeltende sneeuw. 
In 2021 verscheen bij Uitgeverij Nobelman zijn eerste roman: Riverside Drive.

Neem een kijkje op zijn website.

De tranen van de stad koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De tranen van de stad
Auteur: Leo Pauw
Genre: roman, literaire fictie
Uitgave: softcover met flappen, 240 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, april 2024
ISBN: 9789083420103

Foto omslag: Vicky Somma (Auschwitzmonument door Jan Wolkers, Wertheimpark, Amsterdam)


Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Nobelman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.