Pagina's

maandag 3 juni 2024

Ik las: 'Wie houdt je warm in de winter?' geschreven door Berend Boudewijn

 Hoe te leven met het verlies van je grote liefde?


Wie houdt je warm in de winter?

In 'Wie houdt je warm in de winter?' neemt Berend Boudewijn ons mee op pad met een man op leeftijd die worstelt met het verlies van zijn grote liefde. De lezer wordt meegetrokken naar de herinneringen van de man, waarin de schoonheid en pijn van hun gedeelde leven voelbaar worden.
Het is zeker geen kommer en kwel waar je over leest, maar eerder een beschouwing vol liefde van een ouder wordende man.

Berend Boudewijn beschrijft met een scherpe pen de dagelijkse beslommeringen van de hoofdpersoon in zijn grote, lege huis. De leegte die zijn vrouw heeft achtergelaten is overal voelbaar, in de stilte van de kamers en de voorwerpen die herinneringen oproepen.
Tegelijkertijd is er ruimte voor humor en tederheid in Boudewijn's proza. Hij schetst een liefdevol portret van zijn personage, en toont de lezers hoe hij langzaam een weg zoekt om te leven met zijn herinneringen.

“De stedentripjes, de vakanties. Tel dat allemaal eens op. Al die keren dat zij aan de hand van een lijstje haar koffertje inpakte. Met weer een ander lijstje stond ze daarna bij de kasten van de Londense boekwinkel Hatchards te zoeken naar begeerde boeken. Die winkel werd een vast onderdeel van hun  trips naar Londen, meestal gevolgd door een uitgebreide Engelse tea aan de overkant.”

'Wie houdt je warm in de winter?' is een indringend verhaal over verlies en de kracht van herinneringen. Boudewijn weet met zijn beeldende taal de lezer te raken en mee te nemen in de wereld van de hoofdpersoon. De auteur beschrijft deze herinneringen alsof hij ernaar kijkt terwijl ze op dat moment gebeuren, soms wat ironisch over zichzelf en zeker relativerend, maar dit toch altijd weer tegen een liefdevolle achtergrond. Tijdens het lezen kreeg ik een paar keer een woord onder ogen, dat ik op moest zoeken. Maar het aantal bleef beperkt, waardoor het boek toch heerlijk las en ik weer wat wijzer werd.

“Dat geluk dat maar niet op kon, waar huisde dat? Waar kwam dat vandaan? Waar zat het reservoir? En waar is het nu? Of zoals M bij dergelijke abstracte zaken graag zei: ‘Waar kan ik dat kopen?’
Het is nog niet op. Dat geluk. Opgekropt nu. Het zou nog wel willen.” 

Achter in het boek lees je nog een fragment uit ‘Haast je’, een lied van Martine waar de titel van dit boek uit voortgekomen is.
Berend Boudewijn heeft met ‘Wie houdt je warm in de winter?’ prachtige literatuur neergeschreven.



De auteur:

Regisseur, vertaler en schrijver Berend Boudewijn doorliep de acteursopleiding aan de Londense Royal Academy of Dramatic Arts. Hij was directeur van de Haagse toneelgroepen Arena & de Nieuwe Komedie en van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Als pionier van de Nederlandse televisie verwierf hij grote nationale bekendheid; in 1973 werd hij bekroond met de Televizier Ring. In 2017 verscheen ‘Ik stond erbij en ik keek ernaar’, over zijn rijke en lange carrière. 

Berend Boudewijn was bijna dertig jaar getrouwd met Martine Bijl.
Na haar overlijden in 2019 stelde hij ‘Van dit en dat en van alles wat’ samen een keuze uit haar nagelaten documenten, en scheef de inleiding bij het boek, dat een frappant zelfportret is van multi-talent Martine Bijl.

Wie houdt je warm in de winter? koopt u bij de webwinkel van uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wie houdt je warm in de winter?
Auteur: Berend Boudewijn
Genre: biografische fictie
Uitgave: hardcover, 144 pagina’s
Uitgever: uitgeverij Atlas Contact, oktober 2023
ISBN: 9789025475239
ISBN: 9789025475246 (eBook)
ISBN: 9789025475574 (audioboek voorgelezen door Berend Boudewijn)
NUR: 301


Met dank aan uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: uitgeverij Atlas Contact)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.