Pagina's

vrijdag 5 juli 2024

Ik las: 'De schreeuw van de bergen' geschreven door Ibon Martín en waande me in Baskenland

 In een ruig berglandschap houdt een meedogenloze moordenaar zich schuil


De schreeuw van de bergen

Een prachtige mix van spanning, mysterie en romantiek 

Ibon Martín neemt ons mee naar het hart van Baskenland in zijn bloedstollende thriller ‘De schreeuw van de bergen’. In dit derde deel van de serie rond detective Ane Cestero waart een meedogenloze moordenaar door het ruige berglandschap en het is aan Ane en haar team om hem te stoppen.
De Baskische politie heeft een grote rol in het verhaal. De agenten van de Ertzainza, met name de EZM (Eenheid Zware Misdrijven) maken hier de dienst uit.

Het verhaal begint in de proloog op maandag 3 mei 2021 waarin je leest over Arantza die in een grot gebruik wil maken van het magische water dat daar in een stenen badkuip te vinden is. De berg is bij haar, dat voelt ze en zal er samen met haar voor zorgen dat er nieuw leven in haar zal groeien. Daar is ze van overtuigd.

Daarna gaat het verder met de gruwelijke vondst van een jonge vrouw in een klein, uit de rotsen gehouwen kapelletje in de Baskische Araotz-vallei. Al snel blijkt dat er een seriemoordenaar op de loer ligt, die zijn slachtoffers op rituele wijze vermoordt. De angst grijpt om zich heen in het afgelegen dorp, waar de moordenaar als een spook toeslaat.

Heel belangrijk in het verhaal is een van de werken van Jorge Oteiza: de beelden van de apostelen in Arantzazu. Het zijn veertien beelden uitgehouwen uit een rots.  Het bevindt zich op de plaats waar vermoedelijk de Maagd van Arantzazu in 1468 aan de herder Rodrigo de Balanzategui verscheen. Volgens de legende zat de figuur van de Maagd in een doornstruik, en zijn uitroep "Arantzan zu?!" (Gij, tussen de doornen?!) gaf aanleiding tot de naam van de plaats. Volgens de taalkundige verklaring komt de naam voort uit "arantza + zu", 'plaats rijk aan meidoorn'.

Martín weet de spanning meesterlijk op te bouwen. De beschrijvingen van het berglandschap zijn adembenemend, maar tegelijk beklemmend. De jacht op de moordenaar wordt een kat-en-muisspel, waarbij Ane steeds een stapje achter lijkt te lopen.

“Treetje voor treetje gaat ze de muil van Sandaili binnen, de plek die duizenden jaren lang een bron van leven is geweest en die iemand afgelopen middag heeft veranderd in het toneel van de meest gruwelijke dood denkbaar.”

De karakters in ‘De schreeuw van de bergen’ zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig. Ane Cestero, bekend van haar scherpe geest en koppige karakter, zet alles op alles om de dader te pakken. Haar onderzoek voert haar diep de Baskische tradities en folklore in, waar ze te maken krijgt met eeuwenoude rituelen en bijgeloof. We leren haar steeds beter kennen. 
Ane Cestero is een sterke en intelligente vrouw, maar ze is ook kwetsbaar en maakt fouten. Dit maakt haar tot een personage waar je met mee kunt leven. Ze wordt in het verhaal met haar achternaam genoemd

Ook de andere leden van haar team zijn goed uitgewerkte karakters, met elk hun eigen motivaties en geheimen. Zorg tijdens het lezen dat je je aandacht bij het verhaal kunt houden want de vele personages doen zeker hun best om je af te leiden. Julia, de collega van Ane neemt een grote plaats in het verhaal in. De zee is heel belangrijk voor haar. Waarom dat zo is, lees je op het einde van het verhaal.

“Gaizka wijst naar het pistool dat zich aftekent onder het sweatshirt van Ane.
‘Je bent gewapend,’ wijst hij met gekwetste blik in zijn ogen.
‘Vertrouw je me niet?’
Cestero slikt moeizaam.
‘Nee… Ja… Jezus! Mag ik? Bovendien heb ik dienst, ik moet mijn wapen bij me dragen.’
‘Je liegt tegen me, Ane. Het eerste wat je tegen me zei toen ik de deur opendeed was dat ik je de waarheid moest vertellen.”

Het verhaal wordt verteld in korte hoofdstukken die zich afspelen tussen 3 mei 2021 en de epiloog die 15 mei 2021gedateerd is. Ook de moordenaar krijgt een stem in het verhaal door middel van eigen hoofdstukken met een titel uit het Evangelie als titel.
‘De schreeuw van de bergen’ is een spannende en meeslepende thriller die je tot de laatste bladzijde in zijn greep houdt. Martín weet een prachtige mix te creëren van spanning, mysterie en romantiek. 

Dit was het eerste boek dat ik las van Ibon Martín en ben zeker niet teleurgesteld. Hij heeft me meegenomen naar een voor mij onbekend Baskenland waar ik door zijn woorden van mee mocht genieten.


De auteur:

Ibon Martín begon zijn carrière met het schrijven van reisliteratuur. Als liefhebber van het Baskische landschap en geografie brengt hij zijn dagen meestal door op de schitterende wandelroutes door het Baskenland. 
In het Nederlands verschenen eerder De dans van de tulpen en Het uur van de meeuwen.

De schreeuw van de bergen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De schreeuw van de bergen
Serie: Ane Cestero (3)
Auteur: Ibon Martín
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 448 pagina’s
Uitgever: Xander Uitgevers, december 2023
ISBN: 9789401620901
ISBN: 9789401620918 (eBook)
NUR: 305
Originele titel: El ladrón de rostros
Vertaald door: Carla Zijlemaker


Met dank aan Xander Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Xander Uitgevers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.