Pagina's

zondag 1 september 2024

Ik las 'Over grenzen' geschreven door Mark Elchardus

 


Over grenzen

In 'Over grenzen' presenteert Mark Elchardus een pleidooi voor het herwaarderen van grenzen in onze geglobaliseerde wereld. Elchardus stelt dat de nadruk op open grenzen en vrije beweging, hoewel op zich positief, ook tot een aantal negatieve gevolgen heeft geleid. Hij pleit voor een meer genuanceerde kijk op grenzen, waarbij zowel de voordelen als de nadelen worden afgewogen.

De auteur schrijft dat de elkaar wisselende periodes, zowel periodes met vaste grenzen als periodes waarin grenzen ver te zoeken lijken elk haar eigen kunst, persoonlijkheden en beleid voortbrengt.
Maar dat is naar mijn mening niet iets wat per se iets met grenzen te maken heeft, maar meer met de tijd waarin we op dat moment leven.
Elchardus’ onderzoek hoe deze afwisseling zich over de laatste driehonderd jaar heeft voltrokken, met name het kolonialisme, het imperialisme, de beide Wereldoorlogen komen hierbij aan bod, evenals de dekolonisering en de 60er jaren. De auteur zet de schommelende beweging tussen grenzenhaat en grenzenliefde in een historisch perspectief en vergelijkt de uitdagingen en oplossingen van die verschillende perioden.
De auteur heeft hier gedeeltelijk geschreven met het oogpunt op zijn Belgische achtergrond, maar grotendeels gaat zijn betoog wereldwijd op.

“De hedendaagse vijanden van de democratie proberen ons te misleiden, 
net als de communisten en fascisten van weleer toen die zich superdemocratisch noemden. De hedendaagse vijanden van de democratie wijzen populisme, nationalisme en radicaal rechts aan als gevaren voor de democratie. De partijen die zij met de vinger wijzen, hebben echter geen programmapunten die wijzen in de richting van een afbouw van de democratie, integendeel, vaak”ziet men dat zij pogingen ondernemen om de volkssoevereiniteit te herstellen, de luisterbereidheid van de politie te vergoten. Precies dat levert hun het verwijt van ‘populisme op, maar verklaart ook hun succes.”

Al met al is 'Over grenzen' een waardevolle bijdrage aan het debat over de rol van grenzen in onze samenleving. 
Het open grenzenbeleid in de EU heeft ontegenzeggelijk voordelen. Het blijkt echter ook nadelen te bevatten. Nadelen die niet vooraf gezien werden en door ‘wereldburgers’ onbesproken blijven. Elchardus dwingt de lezer om na te denken over de complexe vraagstukken rondom nationalisme, globalisering en identiteit. Je hoeft het niet met alles eens te zijn maar het boek is zeker de moeite waard om te lezen.


De auteur:

Mark Elchardus (Sint-Truiden, 28 november 1946) doceerde sociologie aan de Brown University in de Verenigde Staten en de Vrije Universiteit Brussel. Hij was actief in het middenveld en schreef talrijke wetenschappelijke artikels en boeken. Momenteel is hij columnist bij De Morgen.

Over grenzen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Over grenzen
Auteur: Mark Elchardus
Genre: essay, sociologie algemeen, politiek en culturele geografie
Uitgave: hardcover, 176 pagina’s
Uitgever: Ertsberg, april 2024
ISBN: 9789464750911
ISBN: 9789464750904 (eBook)
NUR: 756, 906


Met dank aan Ertsberg voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Ertsberg)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.