Pagina's

woensdag 11 september 2024

Ik las 'Vormen van gekte' geschreven door Judith Herzberg en was onder de indruk...

 Vandaag moest ik na het luisteren van de nieuwsberichten opnieuw denken aan de bundel ‘Vormen van gekte’ geschreven door Judith Herzberg.


Vormen van gekte

De auteur

Judith Herzberg (Amsterdam, 4 november 1934) debuteerde in 1964 met de dichtbundel Zeepost. Daarna volgden vele andere bundels waaronder Beemdgras, Strijklicht, 27 liefdesliedjes, Wat zij wilde schilderen, Zoals, Soms vaak, Liever Brieven en 111 Hopla’s. De bloemlezing Doen en laten behoorde in 1994 tot de honderd beste boeken.

Behalve poëzie schrijft Herzberg ook toneelstukken en scenario’s. Eerder ontving zij de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre. Herzberg is erelid van de Nederlandse Maatschappij voor Letterkunde. In 2018 ontving zij de Prijs der Nederlandse Letteren. 

Judith Herzberg schreef een gedicht over de oorlog in Oekraïne.
De berichten uit Oekraïne maken moedeloos, veel mensen hebben behoefte aan iets bemoedigends. 
Zij zat als jong meisje in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken en ziet nu in het journaal verhalen die haar daaraan doen denken. Ze zou het liefst de jonge Russische dienstplichtige soldaten bereiken door duizenden briefjes met de tekst ‘Wij zijn vrienden en denk na!’ uit te strooien over het Russische konvooi dat onderweg is naar Kiev.  

Mijn leeservaring

Een intieme ontmoeting met de menselijke geest

In 'Vormen van gekte' neemt Judith Herzberg ons opnieuw mee op een poëtische reis door de complexiteit van het menselijk bestaan. Haar gedichten zijn als scherpe bliksemschichten die de diepste krochten van onze ziel verlichten.

Herzberg speelt met taal als een virtuoos met een instrument. Ze hanteert zowel eenvoudige als complexe woorden, die samen een meesterlijk geheel vormen. Haar zinnen zijn vaak kort en krachtig, waardoor de lezer even stilstaat bij de betekenis van elk woord. De metaforen die ze gebruikt zijn origineel en treffend, en roepen vaak sterke beelden op.

Een toen dat we toen heden noemden

Al zoekend
naar een ander woord voor
massamoord
niet in een woordenboek
maar in de lob of kwab
of welk bewezen beeld
voor wat toen nog
herinneren mocht heten 
flitste pardoes

flitste pardoes
taal uit een toen
van toen dat toen
onwetend nog, we
net als dat nu nog doen
onwetend, heden noemden –  

de flitspuit op.

De thema's die in deze bundel aan bod komen zijn universeel: liefde, verlies, ouder worden, de zoektocht naar betekenis. Herzberg benadert deze thema's vanuit een zeer persoonlijke hoek, waardoor haar gedichten een ontroerende eerlijkheid uitstralen. Haar poëzie is niet alleen mooi, maar ook ontwapenend kwetsbaar.

Wens

Voor één de enige te zijn
is dat te veel dan wel
de eerste in de rij
van wachtenden.

En als je niet eens 
wachtend bent dan
liefst de laatste
die ze gaan vergeten.

'Vormen van gekte' is een bundel die je meerdere keren kunt lezen en die elke keer weer nieuwe inzichten biedt. Het is een bundel met gedichten die je aan het denken zetten over jezelf en over de wereld om je heen.


Vormen van gekte koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Vormen van gekte
Auteur: Judith Herzberg
Genre: poëzie
Uitgave: paperback, 64 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, november 2019
ISBN: 9789463360593


(Bron info: Uitgeverij De Harmonie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.