Pagina's

maandag 21 oktober 2024

Ik las en genoot van 'U heb ik lief - De eeuw van Gerard Reve', een gevarieerde bundel beschouwingen samengesteld door Æde de Jong

De eeuw van Gerard Reve


U heb ik lief

Een veelzijdig eerbetoon aan een literaire grootheid

U heb ik lief - de eeuw van Gerard Reve samengesteld door Æde de Jong, is een ode aan een van de grootste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. Dit boek, dat verschijnt in het jaar dat we de honderdste geboortedag van Reve herdenken, is een verzameling essays van tal van gerenommeerde schrijvers en literatuurwetenschappers. Samen schetsen zij een rijk en veelzijdig beeld van Reve's werk en leven.

De titel, ontleend aan Reve's eigen grafschrift, is een treffende keuze. Het weerspiegelt de intense verbondenheid die veel lezers voelen met zijn werk. De essays in deze bundel laten zien dat Reve's boeken nog steeds in staat zijn om te ontroeren, te vermaken en te prikkelen. Ze bieden nieuwe perspectieven op bekende werken en onthullen verborgen aspecten van zijn schrijverschap.

“Na mijn dood word ik op scholen tien jaar vrijwillig gelezen en daarna nog eens tien jaar verplicht. Dan noemen ze een straat naar me. En dan ben ik helemaal vergeten. Niemand weet toch meer wie Tweede van der Helst was?”
– Gerard Reve, In gesprek (1983)

NB Deze anekdote bracht de stad Amsterdam ertoe de brug die de Tweede van der Helststraat verbindt met de Maasstraat, Gerard Revebrug te noemen.

Wat deze bundel zo bijzonder maakt is de diversiteit aan perspectieven: door de bijdragen van verschillende auteurs ontstaat een rijk tapijt van interpretaties. Van persoonlijke anekdotes tot diepgaande literatuurwetenschappelijke analyses, er is voor elk wat wils.

Hoewel Reve's werk uit een andere tijd stamt, blijven zijn thema's als liefde, dood, geloof en seksualiteit onverminderd actueel. De essays tonen aan dat zijn boeken nog steeds resoneren bij een nieuwe generatie lezers.
De auteurs gaan niet alleen in op de oppervlakkige betekenis van Reve's werk, maar graven ook dieper. Ze analyseren de stijl, de thematiek en de historische context van zijn boeken.

Æde de Jong is erin geslaagd om een schatkamer samen te stellen van essays over Gerard Reve. 'U heb ik lief' is een boek dat je meerdere keren kunt lezen en dat steeds weer nieuwe inzichten biedt. Het is een eerbetoon aan een groot schrijver en een must-read voor iedereen die gefascineerd is door de Nederlandse literatuur.

Aan deze bundel werd bijgedragen door: Anton Brand, Gerrit Brand, Frank van Dijl, Paul Gellings, Vincent Hunink, Æde de Jong, Marie-José Klaver, Marina Kuipers, Nop Maas, Huub Mous, Jos Palm, Arjan Peters, Jean Pierre Rawie, Mathijs Sanders, Doeke Sijens, Erwin de Vries, Jeroen Vullings en Piet van Winden.

De omslag is prachtig en de afgebeelde foto’s zijn een mooie aanvulling.
‘U heb ik lief’ is een boek om vaker van te genieten.


U heb ik lief  - De eeuw van Gerard Reve koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: U heb ik lief - De eeuw van Gerard Reve
Auteur(s): zie hierboven
Samenstelling: Æde de Jong
Genre: bundel literaire essays
Uitgave: paperback met flappen en foto’s, 236 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, juni 2024
ISBN: 9789083420127
ISBN: 9789083420134 (eBook)
NUR: 323


Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Nobelman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.