Pagina's

zondag 20 oktober 2024

Ik las 'Notities van een Hikikomori', geschreven door Gerrit Hoogstraaten. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar en bericht van de auteur)

 


Notities van een Hikikomori

Worstelen met je psyche en langzaamaan meer grip krijgen op je eigen leven 
ondanks alles om je heen.

Gerrit Hoogstraaten neemt ons in ‘Notities van een Hikikomori’ mee in de wereld van een jonge man van begin twintig die zich heeft teruggetrokken uit de maatschappij. Achter de schermen van zijn computer bouwt hij een digitaal bestaan op, en is onderdeel van een wereldwijde gemeenschap van Hikikomori die een radicale verandering van de wereld voor ogen heeft. Hun doel is om door middel van een totale hack een nieuwe wereldorde tot stand te brengen.

Het boek is een intrigerende mix van sciencefiction en coming-of-age verhaal. De plot rondom de geplande wereldwijde hack is spannend en houdt de lezer geboeid. Tegelijkertijd is het verhaal ook een intieme verkenning van de eenzaamheid en de zoektocht naar identiteit van de hoofdpersoon. 
Het woord Hikikomori wordt op Wiki omschreven als ‘een neurologische sociale conditie ontdekt in Japan waarbij een persoon, meestal een jongere (student), zich sociaal volledig terugtrekt’.

“Ik ben eigenlijk best wel moe van al dat schrijven. Misschien is het goed om toch eens met iemand te praten, iemand van buiten. Want moe, nee, dat klopt niet helemaal. Ik begin genoeg te krijgen van het zwijgen, dat is het. Praten doe ik al veel te lang alleen in mijn hoofd. 
En als de filosoof mijn vader is, dan wil hij me aansporen mijn kamer uit te komen en het leven in te gaan zoals hij vindt dat het geleefd moet worden. Mooi niet, hij kan me nog meer vertellen!”

Gerrit Hoogstraten heeft een boek geschreven over een actueel onderwerp, maar het is meer dan alleen een verhaal over computers.
Hoewel de digitale wereld een centrale rol speelt, gaat ‘Notities van een Hikikomori’ uiteindelijk over veel meer dan alleen computers en hackers. Het is een verhaal over menselijke verbinding, over de drang om ergens bij te horen en over de zoektocht naar een betekenisvol bestaan. Het verhaal gaat over iemand die balanceert tussen weten wie hij is en wanhoop.

‘Notities van een Hikikomori’ is een bijzonder verhaal dat zowel een mooie leeservaring als ontroerend is. Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de impact van technologie op onze samenleving en in coming-of-age verhalen met een diepere laag. 
Gerrit Hoogstraaten weet door zijn schrijfstijl de lezer mee te voeren in de wereld van zijn hoofdpersoon en laat hiermee een blijvende indruk achter. Het is goed om hier bij stil te staan.

Het einde van het boek is ontroerend. Hoogstraaten weet op een subtiele manier de lezer aan het denken te zetten over de gevolgen van onze digitale leefstijl en de noodzaak van menselijk contact.

Ik heb ‘Notities van een Hikikomori’ graag gelezen.



De auteur

Gerrit Hoogstraaten debuteerde als romanschrijver in 2014 met Wie vleugels heeft. Eerder verschenen twee verhalenbundels van zijn hand. In 2015 volgde de historische roman Wat kan ons gebeuren, over een Amsterdamse politieman in de tweede wereldoorlog, waarvoor hij lovende recensies ontving. In Stroomboog voert hij met veel gevoel voor de menselijke psyche een klassiek thema tot grote hoogte in een originele en spannende roman.

Notities van een Hikikomori koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Notities van een Hikikomori
Auteur: Gerrit Hoogstraaten
Genre: literaire fictie
Uitgave: Paperback met flappen, 166 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks, juni 2024
ISBN: 9789083418414
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.