Pagina's

donderdag 5 december 2024

Ik las 'Een laatste dans', een roman geschreven door Rainbow Rowell. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar)

 


Een laatste dans

Een verhaal dat over liefde gaat, over volwassen zijn, spijt, 
en de mogelijkheid van een tweede kans 


Rainbow Rowell neemt ons in 'Een laatste dans' mee op een emotionele reis door de levens van Shiloh en Cary. Twee beste vrienden, verbonden door een onbreekbare band en een gedeelde droom om te vertrekken uit het noorden van Omaha, zien hun levens na de middelbare school in totaal verschillende richtingen gaan. Veertien jaar later worden ze gedwongen om hun verleden onder ogen te zien wanneer ze elkaar onverwacht tegenkomen op een oude vriendenbruiloft.

'Een laatste dans' is een ontroerend verhaal over vriendschap, liefde en de keuzes die we maken in het leven. Rainbow Rowell weet de lezer moeiteloos mee te voeren in het verhaal van Shiloh en Cary. Hoewel het soms wat voorspelbaar is, weet de schrijfster met haar prachtige beschrijvingen en ontroerende dialogen toch te raken. 

Rainbow Rowell levert met ‘Een laatste dans’ een verhaal af dat zich onderscheidt door zijn emotionele diepgang en authentieke personages. Het boek gaat niet alleen over liefde en vriendschap, maar ook over het herontdekken van jezelf na gemiste kansen en verloren dromen. Wat begint als een reünie van oude vrienden, groeit uit tot een complex en ontroerend verhaal over volwassen zijn, spijt, en de mogelijkheid van een tweede kans. 

Het boek springt naadloos heen en weer tussen heden en het verleden, waarbij Rowell ons zowel de intensiteit van hun jeugd als de uitdagingen van hun volwassen leven  laat zien. Deze afwisseling tussen tijdlijnen houdt de spanning vast en zorgt ervoor dat de lezer voortdurend nieuwsgierig blijft. Het is alsof je stukje bij beetje meer over Shiloh en Cary leert, terwijl de puzzel van hun relatie langzaam in elkaar valt. De manier waarop de flashbacks worden verweven met de huidige gebeurtenissen is meesterlijk, en geeft het verhaal een extra laag die het zowel ontroerend als meeslepend maakt. 

De personages zijn een van de sterkste punten van het boek. Shiloh en Cary zijn geen perfecte mensen; ze zijn feilbaar, vol twijfels en maken fouten. Dit maakt ze juist zo herkenbaar en geloofwaardig. Je leeft met hen mee, voelt hun worstelingen en begrijpt waarom ze elkaar destijds uit het oog verloren, maar ook waarom ze elkaar nooit helemaal hebben losgelaten. Hun gevoelens voor elkaar zijn rauw en echt, en Rowell slaagt erin deze emoties op een subtiele, maar krachtige manier over te brengen. Het is een verhaal dat niet alleen over liefde gaat, maar ook over verlies, spijt, en de moeilijkheid van volwassen worden. 

“Hoewel Cary en Shiloh nog nooit tot aan het verkeerslicht waren gelopen, werd hij toch getroffen door een gigantisch gevoel van déjà vu. Hoe vaak waren ze samen deze straat overgestoken? Te vaak om het tot in detail uit zijn geheugen op te diepen. Zo vaak dat de herinneringen hem troffen als een muur waar hij tegenaan liep.”

De spanning tussen Shiloh en Cary, hun gedeelde geschiedenis en de onzekerheden van hun huidige leven, worden zorgvuldig opgebouwd zonder dat het verhaal langdradig wordt. De dialogen zijn scherp en realistisch, en de manier waarop Rowell de tijdlijnen verweeft, zorgt ervoor dat je steeds net genoeg informatie krijgt om verder te willen lezen. 

Hoewel het verhaal een duidelijke romantische kern heeft, gaat het ook over het maken van keuzes en het omgaan met de gevolgen daarvan. De reünie van het oude vriendentrio met Mikey’s bruiloft als aanleiding, geeft niet alleen Shiloh en Cary de kans om hun verleden onder ogen te zien, maar toont ook de impact van hun vriendschap en hoe het leven je som in onverwachte richtingen kan sturen. 

'Een laatste dans' is een boek wat je raakt, zonder melodramatisch te worden. Het is emotioneel geladen maar op een manier die oprecht en geloofwaardig voelt. Rowell laat zien dat ze goed is in het creëren van personages waar je als lezer echt om geeft, en dat ze verhalen kan vertellen die niet alleen vermaken, maar ook blijven resoneren nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen. 

Ik heb ‘Een laatste dans’ graag gelezen.



De auteur

Rainbow Rowell (Omaha, Nebraska 24.2.1973) is fulltime schrijfster van zowel jeugdboeken als romans voor volwassenen. Haar jeugddebuut Eleanor & Park was een New York Times-bestseller, werd lovend ontvangen door de pers en op handen gedragen door de lezers. 
Ze woont en werkt in Nebraska. Ze schrijft zowel Young Adult als volwassen romans. Een terugkerend thema in haar boeken zijn mensen die veel praten, die soms het gevoel hebben dat ze het niet goed doen en die verliefd worden.

Neem ook een kijkje op haar website.

Een laatste dans koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Een laatste dans
Auteur: Rainbow Rowell
Genre: vertaalde literaire roman, novelle
Uitgave: paperback, 416 pagina's
Uitgever: uitgeverij Boekerij, september 2024
ISBN: 9789049204211
ISBN: 9789402324051 (eBook)
ISBN: 9789052867755 (audio)
NUR: 302
Originele titel: Slow Dance
Vertaald door: Jeannet Dekker


Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: uitgeverij Boekerij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.