Pagina's

zaterdag 14 december 2024

Ik las 'In de schaduwen van de toekomst', essays over expressionistische films geschreven door Dorian d'Oliveira. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar)

Essays over expressionistische films


In de schaduwen van de toekomst  

De expressionistische film wordt hier in een breed historisch 
en cultureel perspectief geplaatst

Dorian d'Oliveira neemt ons in 'In de schaduwen van de toekomst' mee op een indrukwekkende reis door de wereld van de expressionistische film. 
Door een zorgvuldige interpretatie van diverse klassiekers, zoals Das Cabinet des Dr. Caligari door Robert Wiene uit 1920 waarmee deze bundelt start en M-Eine Stadt sucht einen Mörder van Fritz Lang uit 1931 wat als sluitstuk dient, onthult hij de diepere lagen van deze visueel indrukwekkende films. Het draaiboek werd geschreven door Theo von Harbou, de toenmalig echtgenote van Lang.

Wat deze bundel essays bijzonder maakt, is de levendige en beeldende schrijfstijl van d'Oliveira. Hij weet de lezer te verleiden met levendige beschrijvingen van iconische scènes en personages. Louise Brooks danst verleidelijk, Pola Negri verandert in een woeste bergkat en de tranen van Hertha Thiele rollen over de pagina's. Dorian d'Oliveira's passie voor film is voelbaar en aanstekelijk.

Naast een diepgaande analyse van individuele films, plaatst d'Oliveira de expressionistische film ook in een breder historisch en cultureel perspectief. Hij schetst de strijd tussen Berlijn en Hollywood in de jaren twintig en onderzoekt hoe Europese regisseurs en actrices werden verleid door de allure van de Amerikaanse filmindustrie. Deze tijd, tussen twee wereldoorlogen, leek voorbestemd voor de cineasten in Europa.
Er is hier naast de films ook een plaats gereserveerd voor cineasten, scenaristen, wetenschappers, acteurs en amateurs.

Boeiend is ook de manier waarop d'Oliveira de relevantie van expressionistische films voor onze huidige tijd belicht. Hij laat zien hoe deze films uit de tijd van de Weimarrepubliek vandaag de dag nog steeds dienen als spiegel voor onze maatschappij en hoe ze betrokken worden in actuele culturele debatten.
De geplaatste afbeeldingen vormen een fijne aanvulling op het geheel.

‘In de schaduwen van de toekomst’ is uitermate geschikt om steeds weer een essay uit te lezen; je gaat daarmee telkens weer even terug in de tijd.



De auteur

Dorian d’Oliveira  is cultuurfilosoof, schrijver en publiceert onder diverse pseudoniemen.
Hij studeerde Geschiedenis en Wijsbegeerte in Leiden en Amsterdam. Vervolgens voltooide hij in vlot tempo de opleiding Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland. Voordien was hij werkzaam bij een filmbedrijf. Tevens verdiende hij enige tijd zijn beleg als dagbladjournalist. 
In 2018 publiceerde hij zijn eerste filmessay in tijdschrift Bühne. 
Zijn literaire debuut maakte hij met Nachtengeltjes en driehoekjes (Aspekt 2018). Daarna was het tijd voor Lulu in Leiden. Een vrouwengeschiedenis (Aspekt 2020). In beide novelles spelen films een grote rol. Zijn essay over de Amerikaanse actrice Barbara Stanwyck werd opgenomen in de bundel Markante vrouwen (Aspekt 2023).
Meer wetenswaardigheden over deze intrigerende persoonlijkheid leest u op zijn website.

Eerder las ik van Dorian d’Oliveira
 
In de schaduwen van de toekomst koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: In de schaduwen van de toekomst  
Auteur: Dorian d’Oliveira
Genre: literaire essays
Uitgave: paperback met illustraties, 201 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, september 2024
ISBN: 9789464872194
ISBN: 9798224375448 (Ebook)
NUR: 323


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.