Pagina's

maandag 27 januari 2020

Van de auteur van 101 Dalmatiërs: De dagboeken van Cassandra Mortmain - Dodie Smith



De dagboeken van Cassandra Mortmain

"Ik schrijf dit terwijl ik in de gootsteen zit"

Treed binnen in de wereld van de 17-jarige Cassandra Mortmain: drassige weilanden, een oude toren hoog boven op de heuvel, een vader, die ooit een boek schreef waar hij heel beroemd mee werd, maar die daarna nooit meer een pen heeft aangeraakt, een stiefmoeder die zelfs van oude gordijnen nog iets excentrieks weet te maken en een zus... die alleen maar mooi is.

Over een periode van acht maanden en drie volgeschreven dagboeken verder beschrijft Cassandra Mortmain haar bijzonder familie en hun leven in een afbrokkelend kasteel, midden op het Engelse platteland.

Maar dan komt het rustig voortkabbelende bestaan van de Mortmains in een stroomversnelling: op het nabijgelegen landgoed zijn nieuwe buren neergestreken! Amerikanen nog wel, en ze schijnen steenrijk te zijn. Moet de oudste dochter daar niet aan gekoppeld worden, zodat alle geldproblemen van het gezin in één klap zijn opgelost? Cassandra zelf zet ook de eerste schreden op het liefdespad: ze wordt verliefd, voor de eerste maal in haar leven.

I Capture the Castle verscheen voor het eerst in 1949 en werd meteen een bestseller. De auteur, Dodie Smith, schreef nog een boek dat heel beroemd werd: 101 Dalmatiërs. Beide uitgaven zijn altijd in het Engels leverbaar geweest, werden verfilmd en herschreven voor theater en musical. 
De dagboeken van Cassandra Mortmain is een nieuwe Nederlandse vertaling van deze prachtige klassieker.
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Cassandra wil graag een roman schrijven. Haar vader heeft ooit een prachtwerk afgeleverd en ondanks dat hij niets meer geschreven heeft, kennen alle personages in het boek zijn werk. 
Cassandra wil zich bekwamen in het schrijven door het bijhouden van dagboeken, waarmee ze een snelschrift kan ontwikkelen. In de drie dagboeken worden alle gebeurtenissen neergeschreven, zowel de mooie, als de minder mooie en niet te vergeten de vreselijke dingen waar Cassandra soms ook mee geconfronteerd wordt.
Opgroeien gaat niet altijd zonder slag of stoot en het gezin leeft helaas al een tijdje in armoede, zelfs zo erg dat op ieder dagboekje aangegeven wordt hoeveel het schrift gekost heeft. Dat was niet altijd zo. 

"Toen vader in de gevangenis zat, woonden we in een pension in Londen. Moeder had het geen prettig idee gevonden om naast de over-de-omheining-springende buurman te blijven wonen. Bij zijn vrijlating besloot vader een huis op het platteland te kopen. Ik denk dat we er in die tijd financieel redelijk goed voorstonden, omdat Jacob Wrestling fantastisch goed verkocht had voor zo'n onalledaags boek. Ook hadden mijn vaders lezingen nog veel meer opgebracht dan de verkoop van het boek. En moeder had haar eigen inkomen."

Cassandra maakt zich zorgen om hun vader omdat ze niet zeker weet wat hij doet als hij zich van de rest van het gezin afzondert; ze hoopt eigenlijk dat hij aan een nieuw boek werkt, maar ze heeft haar bedenkingen.

De dagboeken van Cassandra Mortmain is door de prettige schrijfstijl een meeslepend en onderhoudend boek geworden, waarin de humor zeker niet ontbreekt. Denk niet dat het verhaal ergens saai is, want niets is minder waar. 
De personages worden heel duidelijk aan de lezer voorgesteld, waardoor deze het idee krijgt dat het bekenden zijn over wie men over leest. 

"Er komt mist opzetten over de akkers. Waarom is zomermist romantisch en herfstmist alleen maar droevig?
Het was mistig op midzomeravond, en mistig toen we de dageraad tegemoetreden. 
Hij zei dat hij terug zou komen. Nu kan ik alleen nog in de kantlijn schrijven. Ik hou van je, ik hou van je, ik hou van je."

Na het lezen van deze laatste woorden sloeg ik het boek dicht met een zucht en betreurde het feit dat ik nooit zou weten hoe het verder zou gaan met de levens van deze mensen.


De auteur:
(1896 – 1990)

Dorothy Gladys ‘Dodie’ Smith werd geboren in 1896 in Lancashire, Engeland en was een van de meest succesvolle toneelschrijfsters van het begin van de 20ste eeuw.

Haar eerste roman, I capture the castle (Nederlandse titel: De dagboeken van Cassandra Mortmain) schreef ze toen ze tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar man in de Verenigde Staten woonde. Net als het latere 101 Dalmatiërs, dat ze ook schreef, werd het onmiddellijk een bestseller.

In 1954 werd het boek bewerkt tot een toneelstuk, en in 2003 kwam de verfilming. In Engeland is I capture the castle sinds de eerste druk uit 1949 altijd in druk leverbaar geweest. Het was Dodie’s lievelingsboek.

Dodie Smith overleed in 1990.

De dagboeken van Cassandra Mortmain koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De dagboeken van Cassandra Mortmain
Auteur: Dodie Smith
Genre: Young adult 15+
Uitgave: paperback, 368
Uitgever: Uitgeverij Karmijn, januari 2016
ISBN: 978 94 92168 06 1
Oorspronkelijke titel: I capture the castle
Vertaald door: Hannie Tijman


Met dank aan Uitgeverij Karmijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.