Pagina's

dinsdag 21 januari 2020

Ik las: 'Ongehoorzaam', geschreven door Naomi Alderman



Ongehoorzaam

Wanneer een geliefde rabbijn overlijdt, komt diens dochter Ronit over uit New York en verheugt zich op het weerzien met vrienden uit haar jeugd in Hendon, een Londense wijk. Maar al snel wordt duidelijk dat ze haar milieu ontgroeid is. 
Wanneer Ronit haar jeugdvriendin Esti weer ontmoet, die een heel ander pad is ingeslagen, worden de twee vrouwen gedwongen hun verleden onder ogen te zien, evenals de moeilijke keuzes die zij afzonderlijk hebben moeten maken.
(bron info: achterflap) 

Mijn mening: 

Ronit vliegt terug naar haar geboortedorp voor de begrafenis van haar vader en laat haar New Yorkse leven als fotografe even voor wat het is. Als ze daar komt aangewaaid is ze niet meer zo orthodox als ze was toen ze vertrok en zeker niet iedereen is even blij om haar terug te zien. Vooral haar jeugdvriendin Esti lijkt het vervelend te vinden en gedraagt zich heel anders dan vroeger. Ze waren voordat Ronit naar New York moest vertrekken meer dan alleen maar vriendinnen en hadden een relatie die verborgen moest blijven voor de rest van de orthodox-joodse gemeenschap.

Wanneer de inmiddels getrouwde Esti plotseling Ronit kust wordt dat gezien door een aantal personen en de herinneringen aan vroeger komen weer boven in de gemeenschap. Er wordt geroddeld en vanaf dat moment lees je ook steeds meer over de gevoelens van Esti en wat ze daar mee doet.

De personages van Ronit, Esti en Dovid zijn goed uitgewerkt; hierdoor is het voor de lezer goed te volgen hoe hun gedragingen tot stand komen. Je leert enorm veel over het joodse geloof. 
De verklarende woordenlijst achter in het boek was voor mij onmisbaar tijdens het lezen.

"...ik kwam naar voren om hem op een wang te kussen. Hij stapte naar achteren en schudde lichtjes zijn hoofd. Dat was ik vergeten. Dat mag niet. Een vrouw aanraken die niet je echtgenote is. Zelfs een hand geven zou niet zijn toegestaan. Ik slikte de verontschuldiging die bij me opkwam in, want het laatste wat ik wil is me verontschuldigen dat ik niet meer ben zoals zij."

Naomi Alderman heeft heel goed de beklemming weergegeven van de orthodox-joodse gemeenschap waarover het in Ongehoorzaam gaat en hoe de vele regels het maken van keuzes belemmert. Ongehoorzaamheid is geen optie binnen dat milieu. 

"Als enige van alle wezens die uit de mond van de Heer zijn voortgekomen, hebben mensen een vrije wil...
...Wij zijn uniek, wij kunnen luisteren naar de bevelen van God, we kunnen ze begrijpen en toch kunnen we ervoor kiezen er geen gehoor aan te geven. Dat, en niet meer dan dat, geeft onze gehoorzaamheid haar waarde."

Ik heb Ongehoorzaam graag gelezen en waardeer het boek met 4,5/5*



De auteur:

Naomi Alderman (1974) is auteur en gamedesigner. Op zeer jonge leeftijd won ze de Orange Award for New Writers, in 2007 werd ze ‘Sunday Times Young Writer of The Year’ en een van Waterstones' ‘25 Writers for the Future’.  Ze schreef online games voor Penguin, de BBC, en ze schrijft tegenwoordig geregeld voor 'The Guardian'.

Naomi Alderman leeft zelfs in haar studententijd in Oxford de joodse wetten na en nam pas in 2006 afstand van haar religie met de publicatie van deze prachtig geconstrueerde debuutroman Ongehoorzaam.

Van haar roman De macht zijn tot nu toe meer dan 540.000 exemplaren verkocht in Engeland en de Verenigde Staten. De macht werd genomineerd voor de Orwell Prize 2017, won de Women’s Prize for Fiction en wordt bewerkt tot televisieserie door Sister Pictures. 

Lees HIER mijn recensie van De macht.

Ongehoorzaam is haar debuut en is in 2017 verfilmd met Rachel Weisz en Rachel McAdams in de rollen van Ronit en Esti.


Ongehoorzaam koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Ongehoorzaam
Auteur: Naomi Alderman
Genre: roman
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, november 2018
ISBN: 978 90 25452 71 1
ISBN: 978 90 25452 72 8 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: Disobedience
Vertaald door: Auke Leistra


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.