Pagina's

vrijdag 18 juni 2021

Ik las: 'De wereld die we kenden', geschreven door Alice Hoffman en was onder de indruk.

 


De wereld die we kenden

Berlijn, 1941. 
Hanni Kohn ziet geen andere mogelijkheid om haar dochter te behoeden voor de nazi’s dan haar naar Frankrijk te sturen. Ze roept de hulp in van Ettie, de vroegwijze dochter van een gerenommeerd rabbijn. Ettie creëert een magisch Joods wezen, een zeldzame golem, om Lea te beschermen. Wanneer de golem tot leven is gebracht, zijn zij, Lea en Ettie voor eeuwig  verbonden; hun paden zijn voorbestemd om elkaar te kruisen, hun lotsbestemmingen verstrengeld.

De wereld die we kenden is een meeslepende roman over de lotgevallen van drie jonge vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die met moed en liefde moeten handelen om te overleven.

‘Een bitterzoet verhaal over wat het kost om te overleven en over het gedrag dat ons menselijk maakt.’ – Publishers Weekly

‘Een prachtige ode aan de kracht van verzet, doorzettingsvermogen en liefde in zware tijden (…) Verhalenverteller Hoffman blijft betoveren.’  – The New York Times

(bron info: achterflap)


Mijn mening:

'De wereld die we kenden' gaat over liefde, vriendschap, familie, verraad en vertrouwen. Dit alles is overgoten met een sausje van overlevering vermengd met een spoortje magie. Door de gematigde hoeveelheid magie en het levensecht neerzetten van alle personages is het verhaal helemaal geloofwaardig geworden.

Het doorzettingsvermogen van de hoofdpersonen in de angstaanjagende tijd waarin het boek zich afspeelt, is goed beschreven: er is gewoon geen andere mogelijkheid!

“In de wereld die we kenden, zag Hanni Kohn wat zich voor haar bevond. Ze zou alles doen wat ze moest doen om degenen te redden van we ze hield, of het nu goed of fout was, toegestaan of verboden.”

Hanni, die haar zieke moeder verzorgt kan om die reden niet met haar dochter meegaan, daarom zoekt ze bescherming voor haar in de vorm van een golem. Een golem is een mens zonder ziel.

"Ze besloten om het ding Ava te noemen, dat deed denken aan chava, Het Hebreeuwse woord voor leven."

Lea en Ava komen terecht bij een Joodse familie in Parijs: de Levi’s. 
Zoon Julien en Lea lezen urenlang, languit op de grond. Het klikt meteen tussen deze twee. De andere zoon Victor negeert hen volkomen omdat hij nog van slag is door het vertrek van de hulp in de huishouding van de Levi’s; Marianne waar hij een goede band mee had.
Achter in het boek kun je lezen dat Marianne meer op een reiger lijkt dan ze eerst voor mogelijk had gehouden: ze weet uiteindelijk wat ze écht wil in haar leven.

De reiger, zoals deze afgebeeld is op de cover heeft een belangrijke functie in het verhaal. 
De symboliek is hier: doe langzamer, leg de focus op wat je echt wilt, kom in je eigen kracht door met je borst vooruit te gaan staan, zoals de reiger.

“De lucht was fris en geurig, de maan een zilveren strook die elke nacht dikker en meer oranje werd. Soms zagen ze andere mensen in het bos, die er zo goed en zo kwaad als het ging leefden: Joden en vluchtelingen en jonge Franse mannen die ontsnapten aan dwangarbeid…
...Toen die vluchtelingen een lange vrouw zagen, gevolgd door een enorme reiger, waren ze verbijsterd en hoopval. Het was een wonder, een boodschap dat alle mogelijk was, zelfs in deze hardvochtige wereld.”

Behalve de reiger, speelt ook de wolf een grote rol. De wolf is in de natuur een belangrijke schakel als het gaat om evenwicht brengen. Oma Beboshi vertelde Lea over haar ontmoetingen met een zwarte wolf.

“Ze hadden elkaar aangestaard en op dat moment had ze gevoeld dat ze hem kende en dat hij haar op zijn beurt ook kende.”

Eerder las ik al werk van Alice Hoffman. Met ‘De wereld die we kenden’ heeft ze zichzelf overtroffen. 
Ik heb werkelijk genoten van de magie vermengd met overlevering in dit verhaal. Het is een combinatie die zeker niet ongeloofwaardig overkomt en waardeer het boek met 4,5/5*.



De auteur:

Alice Hoffman (1952) is een van de geliefdste schrijvers uit Amerika. Haar boeken worden wereldwijd vertaald en belanden zonder uitzondering hoog op de bestsellerlijsten.
Haar bekendste roman Magische praktijken werd verfilmd als Practical Magic, met Sandra Bullock en Nicole Kidman in de hoofdrollen. 
Van haar verschenen onder andere Magische regels, Het museum van zonderlinge zaken en De verbintenis van tegenpolen.
Lees meer over Alice Hoffman op haar website.

Eerder las ik van Alice Hoffman:

De wereld die we kenden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens: 

Titel: De wereld die we kenden
Auteur: Alice Hoffman
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, april 2020
ISBN: 978 94 93081 43 7
ISBN: 978 94 93081 44 4 (eBook)
ISBN: 978 90 49808 02 0 (Dwarsligger)
NUR: 302
Originele titel: The World That We Knew
Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.