Mijn recensies in 2023

Pagina's

maandag 11 oktober 2021

Ik las: 'Amber, het Zee-eekhoorntje', geschreven door Bastiaan van Delft met illustraties door Kitty van Delft. Lees hier mijn recensie:Amber, het Zee-eekhoorntje

Als Amber het eekhoorntje het verhaal van de meeuw over de zee hoort, besluit ze op weg te gaan om die zee te leren kennen. Wat zal ze op dit avontuur beleven, welke nieuwe dieren zal ze leren kennen?

“Word wakker, het zonnetje is al op,” fluiten de mezen. “Het wordt een hele mooie dag vandaag, een dag waarop je zomaar lacht...” 
Plots scheert er een witte vogel over de boomtoppen: “Krie, krie, krieeee.” “Wat een schreeuwlelijk is dat!” Verstoord kijkt Amber omhoog. Wat is dat eigenlijk voor een vogel? Die heeft ze nog nooit gezien! “Ik ben Jonathan de zeemeeuw en ik woon hier ver vandaan, bij de zee.” “Moek, moek, moek. Wat is dat, de zee?” “Ken je de zee niet?” 

Voor in het boek kun je al genieten van een vrolijk wijsje: ‘Een hele mooie dag’ van B. Willemse en D. Hardeman. De notenbalk met de tekst nodigt uit tot meezingen.

Enthousiast begint Jonathan te vertellen en Amber wordt zo nieuwsgierig dat ze die zee graag wil leren kennen en op reis gaat naar onbekende oorden, naar waar 

geen bomen en struiken, 
geen bessen en nootjes, 
geen gras en bloemen zijn, 
maar uitgestrekte zandvlaktes, 
een immense plas water met 
zee-egels en zeepaardjes, 
zeehonden en zeevissen, 
zeeschildpadden en zeesterren…

Dit boek gaat behalve over een eekhoorntje en een meeuw, over heel veel andere dieren. Deze dieren worden indrukwekkend weergegeven in de illustraties, zodat kinderen ook kunnen zien hoe een pimpelmees, een slak en een wasbeer eruitzien. 

‘Amber, het Zee-eekhoorntje’ is heerlijk om uit voor te lezen of naar te luisteren en samen te genieten van de afbeeldingen van dieren en niet te vergeten: de planten in al hun pracht!

Amber is enorm onder de indruk van hetgeen ze mee heeft gemaakt.
Haar vrienden hebben haar steeds geholpen.

“Diep in gedachten realiseert ze zich hoeveel nieuwe, interessante, vriendelijke en grappige dieren ze ontmoet heeft:

Jonathan de zeemeeuw en Hedwig de hagedis,
Sander en Silke de zeeschildpadden,
Knip de krab en Okki de octopus.
Alle Haringen en de zee-egels,
de zeeslag en de zeekomkommer,
Pola het zeepaardje en de vriendelijke z√©√©sterren.”

Achter in het boek staan ook nog leuke tekeningen die gemaakt zijn door de kinderen van de makers. Knap gedaan door Deirdre en Sietske.

'Amber, het Zee-eekhoorntje' gaat over dingen doen waar je eerst alleen maar van kon dromen. De laatste jaren worden we door Corona enigszins beperkt in onze bewegingsvrijheid, maar je fantasie kan je overal brengen waarheen je maar wil. 
Dit is een uniek boek waar je de tijd voor moet nemen, zowel voor jezelf als voor kinderen.
Want het is een boek om bij weg te dromen...


Over de makers:

Illustrator en co-auteur Kitty van Delft (1970) studeerde aan de Koninklijke Academie van Nederlandse Kunsten in Den Haag en is professioneel fotograaf. Fysieke tegenslag wist ze om te buigen tot creativiteit. Voor dit gezamenlijk uitgegeven debuut maakte ze 19 kleurrijke evenwichtige illustraties met speelse details.

Auteur Bastiaan van Delft (1973) studeerde in 2002 af aan de UvA en is sociaal geograaf. Als leraar aardrijkskunde vertelde hij verhalen over de verschillende biotopen van onze planeet. In ‘Amber, het Zee-eekhoorntje’ beschrijft hij in vlot lezende zinnen en met taalgrapjes hoe bijzonder en afwisselend de aarde is.
(bron info: Uitgeverij de Kleine Avonturier)

Amber, het Zee-eekhoorntje koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Amber, het Zee-eekhoorntje
Auteurs: Kitty en Bastiaan van Delft
Illustrator: Kitty van Delft
Genre: prentenboek, kinderboeken, peuters 4 tot 6 jaar, (maar eigenlijk voor alle leeftijden)
Uitgave: hardcover, 40 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij de Kleine Avonturier, juli 2021
ISBN: 9789090347431


Met dank aan Uitgeverij de Kleine Avonturier voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.