Pagina's

dinsdag 19 oktober 2021

Ik las: 'Dood in opdracht - De zaak Dantzig', geschreven door Eric Oosthoek. Lees hier mijn recensie:

Severyn & Govaert is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit.


Dood in opdracht – De zaak Dantzig
Reeks: Severyn & Govaert (2)

Over Severyn & Govaert:

Een reeks misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crime-fighters: Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

Van de achterflap:

Lydia stond langzaam op en staarde als verlamd naar de foto. Haar eigen vermoeide, maar blije gezicht, de vrolijk lachende ogen van Marianna, de twee rode cirkels. Het begon tot haar door te dringen wat dit betekende. Ze kwam met een schok terug in de werkelijkheid, greep haar mobiel en toetste Marianna’s nieuwe nummer. De bel ging over. Het duurde en duurde, niemand nam op. Ze belde een tweede keer, bang dat ze een fout gemaakt had. Niets. Geen reactie. Hulpeloos keek ze Maarten aan. ‘Ze neemt niet op…’

Lydia Govaert werkt harder dan ooit aan de zoveelste corruptiezaak binnen de Nationale Politie. Een moordaanslag op twee politieagenten zet alle codes op rood. Tijdens het onderzoek wijst alles op een georganiseerde moordservice van de onderwereld. Een nachtmerrie begint, de ene liquidatie volgt na de andere. De nietsontziende maffiabende spaart zelfs een veertienjarige, onschuldige puber niet. Tot Lydia’s ontzetting raakt haar dochter Marianna, eerstejaarsstudent Rechten, ook bij de zaak betrokken.



Wanneer je op de hoogte gehouden wilt worden over de publicaties van All Fiction kun je je aanmelden voor de  gratis nieuwsbrief Achter de woorden of luisteren naar de gelijknamige podcast.


Mijn mening:

Voor in het boek lees je het volgende:

‘De wereld is een gevaarlijke plek om te wonen; 
niet vanwege de mensen die kwaad willen,
maar vanwege de mensen die daar niets tegen doen.’

Albert Einstein, 1879-1955


In ‘Dood in opdracht’ lees je over mensen die daar wel iets tegen doen.

Dit tweede deel in de reeks rond rechercheur Maarten Severyn en officier van justitie Lydia Govaert kan onafhankelijk van het eerste deel gelezen worden, maar hou er rekening mee dat je dan een geweldige start gemist hebt.

In ‘Dood in opdracht’ draait het om een bende die onder meer moorden in opdracht pleegt. Deze bende bestaat uit eenlingen waarvan ieder zijn eigen ding doet, sporen wist en weer verder gaat naar zijn volgende opdracht.
De leden zullen bij voorkeur geen contact met elkaar hebben zodat bij een eventueel onderzoek naar de misdaad, ze elkaar niet kunnen verraden en op deze manier ook de naam van de oorspronkelijke opdrachtgever veilig verborgen blijft.
Elk van de bendeleden heeft zijn eigen redenen om aansluiting te zoeken bij deze criminele organisatie. 
De een wil, ook zonder veel onderwijs gevolgd te hebben op een eenvoudige manier veel geld verdienen, terwijl een ander vervuld is van haat.
De intelligente domheid overheerst telkens weer.

“Zo zou hij het doen, meedogenloos en definitief. Keer op keer. Een eeuwigdurende wraak die nooit genoeg zou zijn. Hij zag de sobere witte kist, hoorde het huilen van de rouwende vrouwen, de lange, schrille uithalen.”

Het verhaal is op een manier geschreven waardoor je geen moment twijfelt aan de haalbaarheid van het onderwerp. De dialogen zijn levensecht en de gedachten van een belangrijk personage zijn angstaanjagend te noemen.
Ik heb werkelijk respect voor iedereen die ook écht iets wil doen tegen deze criminele organisaties. Ook Maarten heeft soms zijn bedenkingen:

“Sombere gedachten dreven hem voort. Geen straf, ook de hoogste niet, zou de meedogenloze verharding in de criminele wereld kunnen tegenhouden. Geld, veel geld, dat was het enige wat telde. Drugsbazen waren miljonair, een enkele zelfs miljardair. Aandacht en medeleven zouden het verliezen van verruwing en verrechtsing. Waakzaam en dienstbaar, hoezo? Politiewerk leek zinloos. Moest hij gewoon iets anders gaan doen?”

Het idee dat sommige mensen in werkelijkheid zoals de daders kunnen zijn, bezorgt de lezer kippenvel maar we moeten niet vergeten waar deze recensie mee begon:

‘De wereld is een gevaarlijke plek om te wonen; 
niet vanwege de mensen die kwaad willen,
maar vanwege de mensen die daar niets tegen doen.’

Ook van ‘Dood in opdracht - De zaak Dantzig’ heb ik kunnen genieten en ik was danig onder de indruk van de kennis van zaken van Eric Oosthoek. Het was alsof ik naar een film keek die een wel heel actueel probleem in onze samenleving behandelt.
‘Dood in opdracht’ verdient zonder meer 5 stralende sterren.


De auteur:

Eric Oosthoek (Nederland, 1948) werkte als dramaregisseur en scenarioschrijver voor de Publieke Omroep. Hij realiseerde sinds 1977 een groot aantal dramaproducties, zowel enkelvoudige televisiespelen als langer lopende dramaseries en televisiefilms. Opvallend en vaak succesvol televisiedrama, series als Sanne, Weekend, De rivier waarin ik zwom, Oog in oog en Over de liefde, televisiefilms als Zondag weet je alles, Wie aus weiter Ferne, Het laatste glas melk, Morgen ga ik zelf en Respect, telefilms als Saint Amour, Novemberlicht, Gebroken Rood, Kilkenny Cross en Anna.
Een aantal van zijn televisiefilms zijn vertoond op buitenlandse publieke zenders in o.a. Engeland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, IJsland en Bulgarije.

Sinds 2008 richt hij zich volledig op het schrijven van fictie.
"Fictie werkt, telkens weer"

Eerder las ik van Eric Oosthoek:
Onder verdenking - De zaak Morgenstond  – Severyn & Govaert (1)

Dood in opdracht – De zaak Dantzig koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Dood in opdracht - De zaak Dantzig
Reeks: Severyn & Govaert (2)
Auteur: Eric Oosthoek
Genre: misdaadroman
Uitgave: paperback, 285 pagina’s
Uitgever: All Fiction, augustus 2080
ISBN: 978-90-829934-31
ISBN: 978-90-829934-48 (eBook)
ISBN: 978-90-829934-55 (luisterboek)
NUR: 305, 332, 339


Met dank aan All Fiction voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.