Pagina's

zaterdag 3 juni 2023

Ik las 'Het geheim van Gent' geschreven door Steve Berry

 Nick Lee is op zoek naar het verdwenen paneel van Het Lam Gods


Het geheim van Gent

In deze spannende thriller over de grootste kunstroof in de geschiedenis maken we in het eerste hoofdstuk uitgebreid kennis met de Amerikaan Nick Lee. Hij werkt voor UNESCO en woont in Europa. Een van zijn taken is vernielingen van cultureel erfgoed tegen te gaan.

Wanneer zijn voormalig geliefde hem op Facebook in een dm voorstelt om naar Gent te komen, aarzelt hij geen moment. Kelsey Deal was zijn grote liefde, maar zij verkoos negen jaar geleden hun relatie met hem een week voor hun huwelijk te beĆ«indigen en hij weet nog steeds niet goed waarom. 

Kelsey heeft naam gemaakt als restaurateur van kunst, ze is een vrouw die de kloostergelofte heeft afgelegd en is nu een zuster in de Congregatie van Sint-Lucas. 
Ze werkt aan een kopie van ‘De rechtvaardige rechters’ het paneel linksonder van Het Lam Gods, een kunstwerk dat boven het altaar hing van de Vijd-kapel in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Het liturgisch schilderwerk is van de hand van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Het paneel werd gestolen in de nacht van 10 op 11 april 1934, gegijzeld voor losgeld, is sindsdien spoorloos en het voorwerp van een onvoorstelbare avontuurlijke zoektocht. Tijdens de restauratie ontdekt ze iets bijzonders. 


De beschrijvingen van de personages zijn erg uitgebreid waardoor ze voor je ogen tot leven komen. Tijdens het lezen reis je met hen mee, soms door de tijd en een andere keer door Europa.

“Tallard was dood. Wat een heleboel problemen oploste. En hij zou daar verheugd over zijn geweest, ware het niet dat er iets op het lichaam lag.
Twee kruisen. Gemaakt van hout. Allebei geel geschilderd.
De kleur plaatste de boodschap in context.
Toen de inquisitie naar Zuid-Frankrijk kwam om de katharen uit te roeien, moesten berouwvolle ketters, na hun eerste vergrijp een geel kruis op hun kleren dragen, een zogeheten debanadora. Occitaans voor ‘haspel’ of ‘oproller’. De term ontstond omdat de katharen het kruis vergeleken met een hengelsnoer, waarmee de drager nar een twee vergrijp kon worden binnengehaald. En dat betekende de doodstraf.”

Op een van de voorbladen lees je het volgende:

“Zoals een hond terugkeert naar zijn eigen braaksel, zo herkauwt een dwaas zijn dwaasheid. “ - Spreuken 26:11

Bovenstaande teksten in cursief hebben naar mijn mening met elkaar te maken. 

Nick Lee’s zoektocht is een gevaarlijke race tegen de klok geworden waarin hij zijn eigen leven niet zeker is.
In ‘Het geheim van Gent’ ben je weer een stuk wijzer geworden over een aantal zaken uit het verleden. De auteur weet opnieuw fictie en werkelijkheid te combineren tot een spannend verhaal waarin heden en verleden elkaar afwisselen.


De auteur:

De boeken van bestsellerauteur Steve Berry worden alom geprezen vanwege hun rijkdom aan historische details en de grondige research. Zijn thrillers verschijnen in veertig talen.
Steve is geboren (1955) en getogen in Georgia, Verenigde Staten en afgestudeerd aan de Walter F. George School of Law op Mercer University. Hij was ruim 30 jaar advocaat. Steve Berry is een van de oprichters van International Thriller Writers – een groep van meer dan 2.600 thriller auteurs uit de hele wereld – en was daar zelfs drie jaar co-president.

Volg HIER Steve Berry op zijn website.

Eerder las ik van Steve Berry:

Het geheim van Gent koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het geheim van Gent
Auteur: Steve Berry
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 400 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, juni 2022
ISBN: 9789026161964
ISBN: 9789026161971 (eBook)
ISBN: 9789026161988 (audio)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: The Omega Factor
Vertaald door: Gert-Jan Kramer


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Fontein)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.