zaterdag 5 januari 2019

Ik las: De veertiende kolonie - Steve Berry *Het is bijna 20 januari!

Cotton Malone moet een aanslag op de president tijdens de inauguratie zien te voorkomen


De veertiende kolonie

Door een onduidelijke wet over de presidentiële opvolging, zou een succesvolle aanslag op de verkozen president én vice-president voorafgaand aan de inauguratie tot niets minder dan een politieke chaos kunnen leiden.

Enkele uren voor de inauguratie ontdekt de geheime dienst dat oud KGB-agent Aleksandr Zorin zwaar bewapend op weg is naar Washington D.C. Zorin is van plan die maas in de wet te benutten.

Zorin wordt gesteund door een groep die zich de ‘Society of Cincinnati’ noemt. Die beweging had ooit tot doel Canada als veertiende kolonie aan de VS toe te voegen. Cotton Malone raakt verwikkeld in een race tegen de klok om niet alleen de verkozen president, maar ook het voortbestaan van de VS te beschermen.

Toen ik onderstaande woorden voor in het boek las, kon ik nog niet weten hoe enorm belangrijk ze zouden blijken te zijn.

'De ambtstermijn van de president en vicepresident zal eindigen om twaalf uur 's middags op de twintigste dag van januari.'
- AMERIKAANSE GRONDWET, AMENDEMENT 20

In ‘De veertiende kolonie’ van Steve Berry beleeft Cotton Malone een nieuw avontuur. 
Deze voormalig agent van de Magellan Billet is voor Stephanie Nelle, zijn voormalige baas bij dat ministerie, op pad om aan wellicht haar laatste verzoek als leidinggevende van de Magellan Billet te kunnen voldoen wanneer hij in een door hemzelf bestuurd vliegtuig in het zuiden van Siberië wordt neergeschoten boven een enorm groot meer. Het ziet er niet goed voor hem uit...
De Magellan Billet is een elite divisie van het ministerie van Justitie die zich concentreert op internationale onderzoeken.
Malone is er heen gevlogen omdat een aantal communisten onder leiding van Aleksandr Zorin zich daar verzameld hebben in een kustplaatsje aan het beroemde Baikal-meer en dat voorspelt weinig goeds.
Met deze gebeurtenis begint het verhaal in 'Het Heden'.

Voor 'Het Heden' lees je in de proloog over het bezoek van Ronald Reagan op 7 juni 1982 aan de uit Polen afkomstige paus Johannes Paulus II. Ze hebben beiden hetzelfde meegemaakt; beiden zijn beschoten en beiden hebben de aanslag overleefd. Deze ontmoeting heeft in realiteit op de genoemde datum ook echt plaatsgevonden. Het was de eerste keer dat een president en een paus elkaar onder vier ogen spraken. Maar wat heeft dat met dit alles te maken, vraag je jezelf op dat moment af? Dat wordt duidelijk tijdens het verder lezen van het verhaal.

Steve Berry is een topper op het gebied van politieke, historische thrillers. Hij heeft bijzonder veel aandacht voor details en achtergronden waardoor de lezer niet het idee heeft dat hij of zij iets gemist heeft. Alles wordt met het aangeleverd historisch materiaal goed uitgelegd, het enige nadeel is dat het een vertraging oplevert. Maar ik had ook geen snelle thriller verwacht en werd zeker niet teleurgesteld. Ik had al deze achtergrondinformatie niet willen missen. Het is steeds weer een avontuurlijke reis in onze historie!
Ook de personages worden duidelijk beschreven, waardoor ze zeker niet ongeloofwaardig overkomen.
De hoofdstukken zijn niet te lang en de wisselingen in perspectief tijdens het lezen werken heel onderhoudend; je blijft nieuwsgierig!

Gevoelens van liefde en verdriet om verlies ontbreken ook niet in deze thriller.
Hij herinnerde zich hoe haar ogen bleven openstaan, de lippen opgetrokken in een halve glimlach, terwijl de greep van haar vingers verslapte. Hij had dood vaak genoeg gezien om hem te herkennen, maar hij had er nog minuten gezeten in de hoop dat hij zich vergiste. Ten slotte had hij haar koude voorhoofd gekust voor hij haar hoofd met een laken bedekte.

Steve Berry heeft met 'De veertiende kolonie' wederom een 
grondige, positieve indruk bij me achter gelaten; hij is een schrijver die weet waar hij over schrijft en weet hoe hij zijn lezers kan overtuigen in een spannende thriller. 
Bovendien blijkt hij niet te beroerd om het werk van een collega op een positieve manier te noemen. In dit geval ging het over de inmiddels overleden Robert Ludlum en de bar in het Hay-Adams hotel, een locatie die vaker in de thrillers van Ludlum werd genoemd.

Ik heb 'De veertiende kolonie' graag gelezen.




De auteur
(foto: © Kelly Campbell)

Steve is geboren (1955) en getogen in Georgia, USA en afgestudeerd aan de Walter F. George School of Law op Mercer University. Hij was ruim 30 jaar advocaat. 
Steve Berry is een van de oprichters van International Thriller Writers—een groep van meer dan 2.600 thriller auteurs uit de hele wereld—en was daarvan zelfs drie jaar co-president.
De boeken van bestsellerauteur Steve Berry worden alom geprezen vanwege hun rijkdom aan historische details en de grondige research. Zijn thrillers verschijnen in veertig talen in 51 landen.

Klik op de gekleurde titel en lees mijn recensie van Het koningsbedrog en De Lincoln mythe

De veertiende kolonie koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: De veertiende kolonie
Auteur: Steve Berry
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 496 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, april 2018
ISBN: 978 90 26142 55 0
ISBN: 978 90 26142 56 7 (e-book)
NUR:  332
Oorspronkelijke titel: The 14th Colony
Vertaling: Gert-Jan Kramer


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.