Pagina's

donderdag 27 juni 2024

Ik las: 'Wolvenvrouw' geschreven door Hay van den Munckhof

 


Wolvenvrouw

Van de achterflap:

Over onze voorouders van 40.000 jaar of langer geleden bestonden tot voor kort heel wat foutieve voorstellingen. Zo werd gedacht dat de moderne mensen in onze streken (meestal Cro-Magnon genoemd) er ongeveer uitzagen zoals wij. Dat beeld klopt niet en daar is bij de cover van dit verhaal rekening mee gehouden. Recent onderzoek bewijst namelijk dat de Cro-Magnon weliswaar blauwe ogen hadden, maar dat hun huid niet licht, maar juist heel donker was. Neanderthalers werden vroeger vaak afgeschilderd als lompe, harige woestelingen, die meer op apen dan op mensen leken. Neanderthalers lijken echter weinig voor de Cro-Magnon onder te hebben gedaan. Ze maakten kunstige stenen werktuigen, waren bekwame jagers en begroeven hun doden met veel zorg, soms zelfs met bloemkransen. Ook met die nieuwe inzichten is in het verhaal van Kita rekening gehouden.

Mijn mening:

Een meeslepend avontuur in de prehistorie

Kita, is een nog jonge vrouw wanneer ze wordt geconfronteerd met haar grootste nachtmerrie en ze het levenloze lichaam van haar beste vriendin ontdekt. Vol woede en verdriet zint ze op wraak tegen de Neanderthalers, die ze verantwoordelijk acht voor de gruweldaad. Haar woede verblindt haar echter en ze beseft niet dat er gevaren op de loer liggen in de ijzige wildernis.

Hay van den Munckhof neemt ons mee op een meeslepend avontuur in 'Wolvenvrouw', een young-adult roman die zich afspeelt 40.000 jaar geleden op de prehistorische toendravlakte. De auteur weet de lezer vanaf de eerste bladzijde te grijpen met zijn levendige beschrijvingen van het landschap, de gebruiken van hun stam en de innerlijke strijd van Kita.

“Volgens mij heeft Tar gelijk. Geen enkel dier maakt dit soort wonden. Shogi moet met een speer zijn gedood. Maar door wie? Heel de zomer zijn er geen jagers van andere groepen in de buurt van ons kamp gezien. Wat blijft dan over? Eigenlijk het vreemde volk dat gewoonlijk in de bergen leeft, maar door de jagers soms in de buurt van de rivier wordt gezien.”

Naarmate Kita haar tocht voortzet, leert ze meer over de Neanderthalers en ontdekt ze dat de waarheid wellicht complexer is dan ze aanvankelijk dacht. Ze ontmoet moedige bondgenoten en ondervindt bittere verliezen, waardoor ze gedwongen wordt om haar vooroordelen in twijfel te trekken en haar eigen plek in de wereld te vinden.

Van den Munckhof schetst een gedetailleerd beeld van het leven in de prehistorie, zonder daarbij in te boeten aan vaart of spanning. De roman zit vol met onverwachte wendingen en houdt de lezer tot het einde in zijn greep. 'Wolvenvrouw' is meer dan een avonturenverhaal; het is een verhaal  over de kracht vinden om je eigen lot te bepalen. Bovendien geeft het je een prachtig kijkje in de pre-historie zoals die geweest zou kunnen zijn.

De auteur slaagt erin om complexe thema's op een toegankelijke manier te behandelen, waardoor het boek geschikt is voor een breed publiek. Jongeren zullen zich kunnen identificeren met Kita's worstelingen en volwassenen zullen kunnen waarderen de diepgang van het verhaal.
De dialogen zijn heel natuurlijk en daardoor geloofwaardig.

“Mut heeft me nooit verteld dat de geesten zo wreed kunnen zijn. Ik deed wat ik kon, maar het was niet genoeg. Nu wil ik alleen nog maar zo snel mogelijk sterven. De geesten laten me echter niet een, maar duizend doden sterven.”

'Wolvenvrouw' is een aanrader voor iedereen die houdt van avontuurlijke verhalen, de geschiedenis van de mens, sterke personages en meeslepende plots. Het is een boek dat je lang bijblijft en je aan het denken zet over de kracht van menselijke relaties, ook na het overlijden van een van de personen waar je van hield, en over de complexiteit van de menselijke natuur.

Al met al is 'Wolvenvrouw' een goed geslaagde young-adult. 
Hay van den Munckhof bewijst opnieuw dat hij een talentvol auteur is met een unieke vertelstijl.




De auteur:

Hay van den Munckhof (1949) stond 42 jaar voor de klas. Sinds zijn pensioen houdt hij zich bezig met het schrijven van verhalen en romans in het historische en fantasy-genre. Alya’s keuze was zijn romandebuut. De auteur woont in Panningen.
Lees meer over hem op zijn website.

Eerder las ik van Hay van den Munckhof:

Wolvenvrouw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wolvenvrouw
Auteur: Hay van den Munckhof
Genre: fictie, 15+, Godijntje
Uitgave: paperback, 206 pagina’s
Uitgever: Godijn Publishing, november 2023
ISBN: 9789464641356
ISBN: 9789464641349 (eBook)
NUR: 285

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Godijn Publishing)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.