woensdag 24 oktober 2018

Alya's keuze - Hay van den Munckhof

In het land van de Vikingen komt Alya voor onmogelijke keuzes te staan. Zal ze haar geboorteland ooit nog terugzien?


Alya's keuze

Alya's keuze is het tweede deel van een tweeluik. De delen kunnen zelfstandig gelezen worden.

Ik heb Alya niet gelezen, maar hier lees je waar het eerste deel over gaat:
Deel I van dit tweeluik Alya, vertelt dat ze als tolk naar het christelijke Navarra werd gestuurd door de emir. Alya belandde als slavin in het land van de Franken. Na een barre tocht door Europa kocht een Friese veehouder haar voor zijn jonge vrouw Alfgarde. Bij haar vond Alya eindelijk wat rust.

Voor in dit tweede deel lees je een uitgebreide samenvatting van wat aan Alya's keuze voorafging. Na het lezen van deze samenvatting was ik enorm benieuwd naar het verdere leven van deze dappere Alya.
Als hulpmiddel voor de lezer staat op een kaart Alya's reis in de jaren 842-844 door Europa afgebeeld. De aardrijkskundige namen zijn op alfabet vermeld, alsmede een overzicht van de personages.

Zoals je in de samenvatting van het eerste deel kunt lezen, redt Alya het leven van Hamar, een jonge Vikingkrijger die bij een aanval van de Friezen ernstig gewond raakte. Ze wordt daarna wakker op een drakenschip, op weg naar het Noorse vorstendom Agder:
'In mijn hoofd is enkel nog plaats voor pijn. Het licht dat me omhult is zo fel dat ik mijn ogen stijf dichtknijp. Dit moet een boze droom zijn. Als ik wakker word, ben ik thuis in Qurtuba en lig in mijn eigen bed. Straks komt Oncha om me te wassen, mijn haar te kammen en te helpen met aankleden. Daarna ga ik samen met vader ontbijten.' 

Over Qurtuba (Córdoba):  In het jaar 756 veranderde het oude Corduba in de hoofdstad van de “Emiraat van Córdoba”, een onafhankelijke staat die over het hele Moorse rijk Al-Andalus regeerde. Het werd opgericht door de Umayyadische prins Abd Al-Rahman, die de kleinzoon was Umayyadische kalief Hisham. (bron info: Wikipedia)

Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van Alya, een meisje van  zestien jaar jong. Maar ze is veel volwassener; ze denkt en gedraagt zich als een jonge vrouw. Haar kennis over Europa en de volkeren die er leven is heel uitgebreid! Ze spreekt inmiddels veel talen.
Tijdens de reis verandert haar situatie in die van een vrije vrouw; ze is geen slavin meer.

Een van de eigenschappen van Alya is dat ze niet tegen iemand kan liegen. Ze zwijgt liever dan iets vertellen wat geen waarheid is.
Hierdoor moet ze steeds op haar hoede zijn, vooral in de omgeving van Halfdan de Zwarte, een sluwe koning die geen mededogen kent. Ze komt  opnieuw voor keuzes te staan die het uiterste van haar vergen.
Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel in het leven van Alya. Haar leven is één groot avontuur waarin ook de liefde zich laat gelden. En dat blijft niet zonder gevolgen... 

Alya ontdekt ook dat mensen in alle landen met hun vijanden handelen. Dorestad was in de 8e en 9e eeuw de grootste en rijkste plaats van Nederland en hét handelscentrum van Noordwest Europa. Ook de Vikingen vonden deze plek zeer interessant. 
Het handel voeren met de vijand is blijkbaar iets van alle tijden; we komen dat ook vandaag de dag tegen in de nieuwsberichten. 

Ik hou op dit punt op met vertellen over Alya omdat ik niet meer weg wil geven; het is de bedoeling dat jullie zelf gaan genieten van Alya's keuze.

Het is duidelijk dat Hay van den Munckhof veel onderzoek heeft gedaan naar de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Het verhaal en de dialogen zijn daardoor heel geloofwaardig.

"Alya's keuze had wat mij betreft nog niet hoeven te eindigen. 
Ik ben na het lezen van de laatste bladzijden nog heel benieuwd naar het verdere leven van deze dappere Alya en de keuzes die ze nog zal moeten maken." - Graag Gelezen


(foto: auteurspagina Uitgeverij Mozaïek)


De auteur
Hay van den Munckhof (1949) stond 42 jaar voor de klas. Sinds zijn pensioen houdt hij zich bezig met het schrijven van verhalen en romans in het historische en fantasy-genre. Alya was zijn romandebuut. De auteur woont in Panningen.
Lees meer over hem op zijn website.

Eerder las ik van hem de fantasy-verhalenbundel Traisha en het ei.

Alya's keuze koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
Webshop Uitgeverij Mozaïek (Klik en lees het gratis fragment)

Boekgegevens
Titel: Alya's keuze
Auteur: Hay van den Munckhof
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 240 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Mozaïek, 26 september 2019
ISBN: 978 90 23955 87 0
ISBN: 978 90 23955 88 7 (eBook)
NUR: 342

Met dank aan Uitgeverij Mozaïek voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.