Pagina's

vrijdag 6 september 2024

Ik genoot 'Fietsen door Vlaanderen - Met een vleugje Wallonië', een reishandboek geschreven door Marica van der Meer

 Dwars door België, van Vlissingen 
naar Maastricht 


Fietsen door Vlaanderen – Met een vleugje Wallonië

Dit boek biedt een unieke route en een bijzondere ervaring; in het zadel leer je België op een verrassende manier kennen. Na het rijden van deze route kijk je met een nieuwe blik naar het land van onze zuiderburen.

Een heleboel weetjes, tips en prachtige foto’s nemen je met 
dit schitterende boek mee op reis 

Gezien Marica van der Meer's uitgebreide ervaring als fotograaf, schrijfster, reisorganisator en wereldfietser kunnen we er van op aan dat ze een diepgaande kennis heeft van het reizen per fiets. Dit vertaalt zich in praktische tips, persoonlijke anekdotes en een authentieke kijk op de route.
Marica van der Meer weet hoe ze de schoonheid van de omgeving kan vastleggen. Haar foto's zijn een belangrijke aanvulling op de beschrijvingen, waardoor de lezer zich nog beter een beeld kan vormen van de route.

De inleiding en gebruiksaanwijzing voor in het boek beschrijft de unieke route, die een behoorlijk complete indruk geeft van Vlaanderen met een vleugje Wallonië. 
Maar voor het gemak begint de route in Vlissingen, in het zuiden van Nederland (want deze stad is gemakkelijk per trein te bereiken) met Traject 1 – 58 kilometer Vlissingen –  Brugge

“Langs de Zeeuwse kust door de weidse natuur van het Zwin, via de met populieren omlijnde Damse Vaart naar de historische stad Brugge.”

Het boek biedt niet alleen een fietsroute, maar ook culturele en historische informatie. Dit maakt het interessant voor zowel fietsliefhebbers als mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van België en Nederland.

Marica van der Meer is niet vies van een uitdaging. Dit komt ook terug in de verschillende trajecten die ze beschrijft in dit boek, waardoor het aantrekkelijk gemaakt wordt voor ervaren fietsers. De dertien trajecten zijn goed uitgewerkt, met voldoende detail en zestien duidelijke kaarten achter in het boek.

“In de vijftiende eeuw verpandde Filips de Goede de haven van Vlissingen aan de heer van Veere omdat hij geld nodig had om de Gentse opstanden te onderdrukken. Van terugkopen is het nooit gekomen.” 

Heel praktisch is bovendien een overzicht van de beschikbare accommodaties in de steden of dorpen op deze route zodat je weet waar je kunt overnachten.
Bovendien biedt ‘Fietsen door Vlaanderen – Met een vleugje Wallonië’ een heleboel informatie over de lokale cultuur en keuken. De balans tussen fietsen en cultuur/historie is duidelijk. Je steekt een heleboel op van de historie van de gebieden waarover gesproken wordt in dit boek.

Wist je dit al over de Brabofontein op de Grote Markt in Antwerpen?

“De fontein vertelt de legende van de reus Antigoon, die van iedere schipper op de Schelde een hoge tol eiste. Wanneer een schipper weigerde te betalen, werd zijn hand afgehakt door de reus. Silvius Brabo, een Romeinse soldaat, ging het gevecht aan met Antigoon en wist de reus te doden. Hij hakte de grote hand van Antigoon af en wierp deze in de Schelde. De legende verklaart dat daarmee de naam Antwerpen is ontstaan, het is een verbastering van hand werpen.”

Dit en nog meer weetjes en prachtige foto’s nemen je door dit schitterende boek mee op reis van Vlissingen naar Maastricht. Wat een heerlijk reishandboek is het geworden. Nadat je een traject hebt afgesloten, kun je het wegleggen tot de volgende dag of meteen verder lezen. Meegenieten vanaf je luie stoel en een heleboel opsteken van hetgeen je leest en ziet, terwijl een of meer van de Belgische gerechten waarover je gelezen hebt in dit veelzijdige boek staan te lonken.

Ik heb genoten van ‘Fietsen door Vlaanderen – Met een vleugje Wallonië’.

De auteur:

Marica van der Meer (1969) is een Nederlandse fotograaf, reisorganisator, schrijfster en wereldfietser. Twaalf jaar lang werkte ze als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis, van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen.

Lees meer over Marica en haar werk op haar website.

Eerder las ik van Marica van der Meer:

Fietsen door Vlaanderen – Met een vleugje Wallonië koopt u bij (de website van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Fietsen door Vlaanderen – Met een vleugje Wallonië
Auteur: Marica van der Meer
Genre: reisverhalen, biografieën
Uitgave: paperback met illustraties in kleur, 212 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, februari 2024
ISBN: 9789038929163
NUR: 508


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.